En Sıcak Konular

DONETSK DE KIRIM YOLUNDA

12 Mayıs 2014 20:52 tsi
DONETSK DE KIRIM YOLUNDA Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde Rusya yanlılarının federasyon kurulması için düzenlediği referandum dün yapıldı.

Donetsk de Kırım yolunda

Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde federasyon için düzenlenen referandum için dün yüz binlerce Ukraynalı sandık başına gitti. Referandum Donetsk'in yanı sıra Lugansk ve Slavyansk bölgelerinde de uygulandı 

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde Rusya yanlılarının federasyon kurulması için düzenlediği referandum dün yapıldı. Sabah saat 08.00'da başlayan oy kullanma işlemi, 22.00'da sona erdi. Erken saatlerde oy vermek için okullara gidenler nedeniyle sandık başlarında zaman zaman yoğunluk yaşanması dikkat çekti. "Donetsk'in federasyon olmasını ister misiniz" sorusunun yöneltildiği referandumda oy pusulalarında 'evet' ya da 'hayır' seçenekleri yer aldı. Zarf ve mühür kullanılmayan oy verme işleminde oy kullanma kabinine girenler kalemle seçeneklerden birini işaretledi. Oylar şeffaf sandıklara açık olarak atıldı.

İlk amaç Donetsk Cumhuriyeti'ni kurmak

Rusya yanlısı ayrılıkçıların yaklaşık bir ay önce Donetsk bölgesel yönetim binasını ele geçirerek, ilan ettikleri Donetsk Cumhuriyeti'nin federatif bir yapıya dönüşmesi için referandum kararı alınmıştı. Kiev yönetimi, yapılan işlemin kanunsuz olduğunu belirterek, referandumun sonucunu tanımayacağını duyurmuştu. Sonucun ise bugün açıklanması bekleniyor. Referandum Lugansk bölgesinde de düzenleniyor. Ukrayna ordusu, burada Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik askeri operasyon başlatmıştı.

Çatışmalara rağmen halk sandık başında

Ukrayna ordusunun kuşattığı Slavyansk'ta da halk referandum için sandık başına gitti. Slavyansk yakınlarında önceki gece hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların meydana gelmesine rağmen vatandaşlar oy kullanmak için sabah saatlerinde sandık başına geldi. Slavyansk'taki 5 numaralı okul binasına konulan referandum sandığında seçim komisyonu üyelerinin yanı sıra kentte alınan sıkı güvenlik tedbirlerinden dolayı silahlı ayrılıkçılar da görev yapıyor. Ancak silahlı kişiler basının kendilerini görüntülemesine izin vermiyor. Oy kullandıktan sonra Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan ancak görüntülenmek istemeyen bir kişi, gece boyunca çatışmaların devam ettiği için uyuyamadığını kaydederek, kendi geleceklerini belirlemek ve daha iyi bir yaşam için oy vermek istediğini belirtti. Uzun bir zamandan bu yana bölgede gerginliğin devam ettiğini, kentteki hayatın tamamen rayından çıktığını kaydeden vatandaş, "Artık bu çatışmaların bir daha yaşanmaması için oy kullandım" dedi. Federasyon kurulması için referandum talep eden ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev, önceki gün yaptığı açıklamada, Slavyansk'ta toplam 56 seçim kutusunun kurulacağını söylemiş, güvenlikten dolayı kent genelinde sıkı güvenlik tedbirleri alacaklarını ve referandumun ne olursa olsun yapılacağını dile getirmişti.

Rusya kabul edecek mi?

Sandığa gidenlere Rusça ve Ukraynaca hazırlanan oy pusulalarında "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin kendi kendine yeterliliği durumunu destekliyor musun?" sorusu yöneltildi. Referandumu düzenleyenlerin önümüzdeki Pazar günü ikinci kez halka başvurarak, Rusya'ya bağlanmayı halka sunacakları belirtiliyor. Uzmanlar Moskova'nın desteği olmadan referandumun sonuçlarının hayata geçmesinin zor olacağını kaydediyor. Kırım'da yapılan referanduma Rusya başlangıçtan itibaren tam destek vermişti. Moskova Donetsk ve civarında yapılan referanduma henüz kamuoyu önünde desteğini arzetmedi. Kırım'da 16 Mart'ta yapılan referandumda halkın yüzde 97'si Rusya'ya bağlanmak istediğini belirtmişti. (YUSUF KARACA / HABER-ANALİZ/ YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13006503/donetsk-de-kirim-yolunda



Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,768 µs