En Sıcak Konular

''7 GÜZEL ADAM''A AYKIRI BAKIŞ!

29 Nisan 2014 22:51 tsi
''7 GÜZEL ADAM''A AYKIRI BAKIŞ! Milli Gazete yazarı Burak Kıllıoğlu TRT'nin yeni dizisi "7 Güzel Adamı" iktidarın "duruşu" üzerinden yorumladı.İşte o yazı

Hint fakiri!

Yedi Güzel Adam adlı dizi, söylem bakımından sahipleniyor görünen, o birikimden beslendiği halde yüzeysel olarak taltif edip aksiyon anlamında yanına dahi yaklaşmayan siyasi iktidarın bir projesi olarak nitelendirildi. Bir bakıma, son dönemin konuşulan tabiriyle "vicdan aklama" gayesiyle siyasi iktidar tarafından yayınlanmaya başlandığı konuşuldu. Siyasi iktidar mensupları, Türkiye'deki İslami düşünce ve hareket içinde çok ciddi bir emeği ve etkisi olan "Maraş merkezli" akımın tevarüs ettiği bir söylemi kullanıyor gözükse de, eylem anlamında yanında bile geçmiyor halbuki.
Radikal gazetesinden Tayfun Atay'ın "Bir İktidar Projesi: 7 Güzel Adam" yazısındaki çok yerinde tespitiyle "Cumhuriyet modernleşmesine reddiye olmaktan ziyade onu (yerlileştirerek) sakinleştirme girişimi" olarak tanımlanan bu "Maraş merkezli" akım, anti emperyalist ve anti kapitalist (yani kimden gelirse gelsin her türlü zulme) karşı oluşunu "yerlilik"le birleştirmişti. Çok zor bir yoldan ilerleyip ve içinde bulunduğu kesim içinde bir nevi Don Kişotluğa soyunup, söyleyeceği sözü kırmadan, dökmeden, bağırmadan ama inançla, azimle, sabırla ve zerre şaşmadan söyleyebildi. Bunu da sanatla, edebiyatla, düşünceyle yaptı.

Siyasi iktidar, her en kadar bu "yerli", "anti emperyalist", "anti kapitalist" düşünceye değer verdiğini ve o yolda olduğunu iddia etse de, gerçekler bunu doğrulamıyor. Haklarını vermek lazım; kültür merkezlerine, okullara, sokaklara, caddelere bu şairlerin, yazarların, düşünürlerin isimleri veriliyor, konuşmalarda bu isimlerden çeşitli alıntılar yapılıyor, şiirleri okunuyor. Ama hepsi bu!

Büyük bir fırsat ve nimet olarak uzun bir süredir tek başına çoğunluğu sağlayan ve gücü elinde bulunduran siyasi iktidar, düşünsel anlamda tam bir Hint fakiri portresi sergiliyor. Herhangi bir özgün düşünce ve somut bir ideali toplumun önüne koyamadığı gibi bu "yerli", "anti emperyalist" ve "anti kapitalist" akımdan kopya bile çekemiyor. Kafa karışıklığı öyle yaman ki, hem AB üyeliği peşinde koşup, hem de yeri geldiğinde kendi kendine "İslam dünyasının yeni umudu" pozları kesiyor. Zalim küresel ve yerel nizama alternatif olma iddiasındaki akımı diline dolayıp mezkur sisteme nasıl daha iyi "entegre" olurum hesapları yapıyor.

Siyasi iktidar ve temsil ettiği kitle, "7 Güzel Adam"la özdeşleşen ve İslami kesime büyük kazanımlar sağlayan bu hareketin milli ve yerli karakterine taban tabana zıt şekilde kapitalizme ve emperyalizme entegre olma yolunda ilerliyor. Öyle bir noktaya gelindi ki, iktidarda bulunan hareketin "milli" olmakla tek ilintisi, ilgili ilgisiz her zeminde tekrarladığı "milli irade" lafzından öteye gitmiyor. O da gayet yoruma açık ve tartışmalı bir kavram bu günlerde.

12 yıllık süreçte kültür, sanat, düşünce anlamında ortada hiçbir eser yok, ortaya konmuş bir iddia veya ideal yok, tersine müthiş bir fikri bereketsizlik, kitleye hedef gösterme anlamında ir ufuksuzluk var. İşin kötüsü, bu küresel sisteme entegre olmak ve iktidar nimetleriyle, dünyevi imkanlarla hemhal olmak dışında herhangi bir kaygı taşınmadığı görüntüsü, ortaya herhangi bir ideal ve dava koymama durumuyla da taçlanıyor. Somut olarak konan idealler, "2023 hedefleri", "2071 hedefleri" gibi afaki ve hiçbir içeriği olmayan birtakım "sayısal amaçları" kapsıyor.

En civcivli ve zorlu dönemde sanatla, edebiyatla hem çatışmaya karşı durmak hem de ortaya bir iddia, bir dava koymakta "direnen"lerin aksine siyasi iktidar, kendi eliyle toplumu birbirine düşman etmekte, kamplaştırmakta hiçbir sakınca görmüyor. Bunu bir "vebal" olarak görmediği gibi böyle yaparak güya "kutsal bir savaş" (cihad denemez buna) verdiğini iddia ediyor. Aslında verilen "kutsal savaş", daha önceleri karşı ve alternatif olunan "zulüm çarkı"nın bugün başında bulunmakla ilgili tamamen. Devlete her anlamda göbekten bağlanan ve bütün ideal, iddia ve davasından dünyevi imkanlar uğruna vazgeçenlerin verdiği bir "kutsal savaş" var sadece.

"7 Güzel Adam"ı, kendine yontmak isteyen siyasi iktidar, bari onların içini boşaltmasa. Çizilen "Hint fakiri" portresine, "7 Güzel Adam"dan meşruiyet aranmasa bari!

Burak Kıllıoğlu - Milli Gazete 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Hint_fakiri/19692#.U2FBucVixCg




Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,281 µs