En Sıcak Konular

SEÇİMLERDEN KARLI ÇIKAN ÖZERKÇİ BDP OLDU

31 Mart 2014 22:59 tsi
SEÇİMLERDEN KARLI ÇIKAN ÖZERKÇİ BDP OLDU Yerel seçimlerin en kârlısı Güneydoğu’da özerklik ilan edeceğini resmen açıklayan ve 10 ilde kazanan BDP oldu AKP tüm skandallara rağmen kazandığı il sayısını artırmayı başarırken, MHP 9 ilden 8’e düştü. CHP ise 16 ili kazandı

DERİN KOPUŞ!

Yerel seçimlerin en kârlısı Güneydoğu'da özerklik ilan edeceğini resmen açıklayan ve 10 ilde kazanan BDP oldu AKP tüm skandallara rağmen kazandığı il sayısını artırmayı başarırken, MHP 9 ilden 8'e düştü. CHP ise 16 ili kazandı
İş, artık özerklik ilanına kaldı
Genel seçim havasına bürünen yerel seçim, iktidarın masaya oturarak meşrulaştırdığı PKK'nın siyasi kanadı BDP'nin işine yaradı. Seçimi İmralı canisinin talimatıyla 'özgürlük referandumu'na çeviren BDP 10 il ve 61 ilçeyi kazanarak istediğini aldı.

Ahmet Türk Mardin'de kazandı
Seçİme bağımsız olarak giren Ahmet Türk'ün de Mardin'i kazanmasıyla ayrılıkçı düşünce bir mevzi daha kazanmış oldu. Seçimden hemen önce PKK elebaşısı Sabri Ok; Diyarbakır, Van, Mardin ve Şanlıurfa'yı alırlarsa 'kanton kuracaklarını' açıklamıştı.

Kars'ın tercihi bu kez MHP
MÜzakere ortağı BDP'ye soğuk duş yaşatan il ise bu kez MHP'ye büyük destek veren Kars oldu. Ancak yurt genelindeki oyunu sadece 1 puan artırabilen MHP'nin yanı sıra istediği oy oranına ulaşamayan CHP de umduğunu bulamadı.

İktidar, pozisyonunu korudu
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası peş peşe yaşanan skandallara rağmen AKP iktidarı oy oranını korumayı, hatta artırmayı başardı. Geçen seçimde yüzde 5.2 alan SP, yüzde 3.7 alan DP, yüzde 2.8 alan DSP ve yüzde 2.2 alan BBP ise silindi. 

Hem iktidar hem de ana muhalefet daha çok başkanlık aldı!

Küçükler silinince, başarılar arttı
Heyecanla beklenen yerel seçimlerden ilginç sonuçlar çıktı. 2009 yerel seçimlerinde 40 il kazanan AKP bu kez 46 il kazanırken, geçen seçimde 12 il kazanan CHP bu kez 16 ilde birinci oldu. MHP'nin kazandığı il sayısı ise 9'dan 8'e düştü.

Güneydoğu'da çarpıcı tablo
Bu ilginç sonucun ortaya çıkmasında geçen seçimde az da olsa başarı gösteren DSP, DP, BBP ve SP'nin adeta bu kez sandıkta tasfiye olmasıydı. Haritanın bir başka ilginç noktası ise Güneydoğu'da tüm çıplaklığıyla ortaya çıkan tabloydu.

Seçimden kârlı çıkan "özerk"çi BDP oldu!
Yerel seçim, PKK'nın siyasi kanadı BDP'nin işine yaradı. Seçimi 'özgürlük referandumu'na çeviren BDP, 10 il ve 60 ilçeyi kazanarak istediğini elde etti

Türkiye genel seçim havasında geçen bir yerel seçimi daha geride bırakırken, 30 Mart'ın "galibi", Güneydoğu'da özerklik ilan edeceğini açıklayıp, 10 ilde kazanan BDP oldu. AKP, tüm skandallara rağmen oy oranını korurken, muhalefet istediği patlamayı yapamadı ve iş özerklik ilanına kaldı. Seçimi bebek katilinin talimatıyla "özgürlük referandumu"na çeviren BDP, resmi olmayan sonuçlara 10 il ve 60 ilçeyi kazanarak istediğini almış oldu. Bağımsız aday Ahmet Türk'ün de Mardin'i kazanmasıyla ayrılıkçı düşünce bir mevzi daha kazanmış oldu. PKK elebaşı Sabri Ok, Diyarbakır, Van, Mardin ve Şanlıurfa'yı alırlarsa kanton kuracaklarını seçimlerden önce açıklamıştı. BDP'ye soğuk duş yaşatan iller ise MHP'ye destek veren Kars oldu. Yurt genelindeki oyunu koruyan MHP'nin yanı sıra istediği oy oranına ulaşamayan CHP de umduklarını bulamadı. Peş peşe yaşanan skandallara rağmen AKP iktidarı oy oranını 5 puan artırmayı başardı. Seçimin ilginç sonuçlarından biri de DSP, DP, BBP ve SP'nin tasfiye olmasıydı.

Tunceli'de TKP

En ilginç sonuç Tunceli'nin Ovacık ilçesinden geldi ve seçimi Türkiye Komünist Partisi (TKP) adayı Fatih Mehmet Maçoğlu kazandı. Yerel seçimlerde sandıkların açılmaya başlaması ile birlikte Diyarbakır BDP il binası önünde toplanan binlerce kişi kutlama yaptı. Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı alanda terör örgütü PKK paçavraları ve teröristbaşı Öcalan posterleri açılırken, vatandaşlar şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Kutlamalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Yeni Büyükşehir Yasası'na göre Büyükşehir Belediyesi statüsüne getirilen 14 ilin çoğunda AKP yarışı önde tamamladı.

Manipülasyon iddiası

Bu arada, YSK Başkanı Sadi Güven, seçim verileri ile ilgili manipülasyon iddialarını, "YSK'dan gelen sonuçlar sağlıklı sonuçlardır. Siyasi partilerin açıkladıkları sonuçlar ile tv kanallarının yayınları farklı olabilir. Seçimde yarışanlar ile seçimi yapanlar siyasi partilerdir. Son milletvekili seçiminde en çok oy alan 5 siyasi parti temsilcisi sandıkta görev yapmaktadır. Sandığın sahibi de teminatı da siyasi partilerdir. 26 siyasi parti temsilcisi gözlemci olarak katıldı. Sandık sonuçlarıyla ilgili herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Sadece belli bölgelerde belli televizyon kanalları öncelik tanıdıkları bölgeler nedeniyle rakamlar farklı çıkabilir. Sağlıklı ve son sonuçları kısa zamanda açıklayacağız" dedi. Bazı illerde oy sayma sırasında elektriklerin kesildiğine yönelik haberlerin sorulması üzerine Güven, kendisinin böyle bir durumdan haberinin olmadığını ifade etti. Güven, "Seçimlerden önce tüm birimlere her türlü tedbirleri alması için yazı yazdık, bana intikal eden çok büyük bir olay yok. İstanbul'dan bana böyle bir şey intikal etmedi" diye konuştu.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/derin-kopus-96199h.htm



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,362 µs