En Sıcak Konular

DEPREM'DE HAYATTA KALMANIN FÖRMÜLÜ

26 Mart 2014 23:14 tsi
DEPREM'DE HAYATTA KALMANIN FÖRMÜLÜ İstanbul İl Afet Acil Durum Müdürlüğü AFAD uzmanları, dün (27 Mart) Fatih Davutpaşa Anadolu Lisesi öğretmenlerine “Afet Bilinci” eğitimi verdi.

Uzmanlar depremde hayatta kalmanın formülünü açıkladı: Güvenli bir yere "çök-kapan-tutun" yapın…

İstanbul İl Afet Acil Durum Müdürlüğü AFAD uzmanları, dün (27 Mart) Fatih Davutpaşa Anadolu Lisesi öğretmenlerine “Afet Bilinci” eğitimi verdi.

Sivil Savunma Kulübü’nün daveti üzerine okula geldiklerini söyleyen Arama Kurtarma Teknisyeni Ahmet Say, verdikleri eğitimin, ilk kuru “Birey ve Aile için Afet Bilinci Eğitimi” olan üç kurdan oluşan bir eğitim olduğunu, diğer iki kurun “Afet Bilinci Eğitimi” ve “Yerel Afet Gönüllüsü Eğitimi” olduğunu söyledi.

Eğitimin başlangıcında, öğretmenlerin ön bilgilerini ölçmek için, onlara “Katılım ve Değerlendirme Formu” doldurtan uzmanlar, sunuma geçmeden önce bir de tanıtım filmi izlettiler. Tanıtım filminde, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğu, doğal afetlerin önüne geçilemeyeceği ancak tedbir alınarak zararlarının en aza indirilebileceği gibi temel bilgiler verildi. 

Tanıtım filminin ardından kendisi gibi arama kurtarma teknisyeni olan Murat Bora’nın yardımıyla sunumuna devam eden Ahmet Say, “afet” kavramını şöyle tanımladı: 

“Deprem, sel, yangın, heyelan ve çığ gibi yerel güçlerin müdahale edemediği olaylara afet diyoruz.” 

Türkiye’de şu ana kadar kayda geçen afetzede sayısının 158 241 olduğunu belirten Say, bir afet anında ilk 72 saatin çok önemli olduğunu vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Çünkü ilk 72 saat kendi başımızayız. Bu sürede ancak önceden alacağımız tedbirlerle ayakta durabiliriz… Türkiye’de binalar, yapısal risk oluşturan unsurların başında geliyor. Şehirlerde daha çok yığma, kagir ve betonarme binalar kullanılıyor. Son zamanlarda yaygınlaşan çelik binalar, depreme karşı, bu binalardan daha dayanıklı. Oturduğunuz binanın sağlamlığını sağlamlık testi ve zemin etüdü yaptırarak öğrenebilirsiniz. 2008 Deprem Yönetmeliği’ne uygun yapılan binalar daha güvenli. Artık her binaya ruhsat verilmiyor. İmar, iskân ve oturma ruhsatları olmak üzere üç ayrı ruhsat almanız gerekiyor. Bu ruhsatlara sahip olmayan evlere elektrik, su, doğalgaz bağlanmıyor. Ev alırken mühendislik hizmeti almış ve deprem yönetmeliğine uygun yapılmış evleri tercih edin…”

Say, depremden önce yapmamız gerekenleri şöyle sıraladı: İlk önce tehlike avı yaparak aile bireylerinin çevrelerindeki mevcut riskleri bilmeleri gerekiyor. İkinci olarak Afet ve Acil Durum çantası hazırlamamız gerekiyor. Bu çantada bizi ilk 72 saat ayakta tutacak çakı, para, kağıt-kalem, battaniye, koli bandı gibi eşyalardan tutun da pilli radyo, el feneri, ilaç, su, yiyecek ve hijyen paketine ve önemli evraklara kadar her şey olmalı. Üçüncü olarak deprem sırasında kendilerinden destek alabileceğimiz ‘şehir içi destek kişisi’ ve ‘bölge dışı bağlantı kişisi’ adı verilen güvenilir kişiler ayarlamamız gerekiyor. Şehir içi destek kişisi, deprem olduğunda kapımızı çalıp hayatta olup olmadığımızı kontrol etmekle; bölge dışı bağlantı kişisi ise kendisine mesajla durumumuzu bildireceğimiz, deprem bölgesiyle bağlantı koptuğunda aile yakınlarımıza durumuzu haber verecek kişi. 

Deprem esnasında yapmamız gerekenler ise şöyle: Binanın giriş katında oturuyorsak ya da 10 saniyede kaçabileceksek kaçacağız. Tabi kaçtığımız yer “Aile Afet Planı”nda aile fertleriyle önceden anlaştığımız yer olacak. Evden çıkarken yanımıza acil durum çantasını almamız ve zamanız varsa vanaları kapatmamız gerekiyor. Sarsıntı esnasında ayakta durmak zor olduğu için kaçma fikri pek önerilmiyor. Kaçamamışsak ilk yapmamız gereken şey çamaşır ve bulaşık makinesi gibi bize yaşam boşluğu oluşturacak güvenli bir yer bulup çök-kapan-tutun yapmak. Masa altı gibi yerler bizi korumaz. Sadece düşen cisimlerden korur. 

Dışarıdaysak sarsıntı geçtikten sonra ilk iş, eve dönüp evdekileri kurtarmaya çalışmak ve bağlantı kişilerini aramak olmalıdır. 

Yaralanmaların % 50’si eşya çarpmalarından, ölümlerin ise % 3’ü balkondan atlamalar gibi yapısal olmayana nedenlerden kaynaklanıyor. 

Eğitimin sonunda acil durum telefonlarını da veren Say, son olarak şu uyarılarda bulundu: 

“Evde yangın çıktığında camı kapıyı açmayın. Binaya oksijen girerse yangın büyür. Yapılan deneylerde sigara izmaritinin 3 dakika içinde bir evi yaktığı gözlenmiş. Evlerde mutlaka yangın tüpü bulundurun. Yalnız unutmayın yangın tüplerinin raf örü üç yıldır. Ayrıca gaz ve elektrik yangınlarında yangına su işe müdahale edilmez. İlk yardım eğitimi almadıysanız çevrenizdeki yaralanmış kişilere yardıma kalkışmayın…”

Acil durum telefonları şöyle: 122 Alo AFAD, 112 Acil Yardım, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 121 Telefon Arıza, 185 Su Arıza, 186 Elektrik Arıza, 177 Orman Yangını, 187 Doğalgaz Arıza, 114 Zehir Danışma Merkezi

Haber: Osman Akyol/26 Mart 2014, İstanbul


Bu haber 985 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,823 µs