En Sıcak Konular

''TSK SURİYE İÇİN TEYAKKUZDA''

25 Mart 2014 23:10 tsi
''TSK SURİYE İÇİN TEYAKKUZDA'' F-16 uçağımıza Suriye'deki füze sistemi tarafından 4.5 dakika tacizde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Gül, "Ordumuz karada, havada ve denizde teyakkuzda" dedi

TSK, karada, havada denizde teyakkuzda!

F-16 uçağımıza Suriye'deki füze sistemi tarafından 4.5 dakika tacizde bulunuldu. Cumhurbaşkanı Gül, "Ordumuz karada, havada ve denizde teyakkuzda" dedi
Suriye'ye ait MİG-23 savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal ettiği için F-16'larımız tarafından füzeyle düşürülmesinin yankıları sürerken, dün de hava devriye görevini yapan F-16 uçağımıza Hatay üzerindeyken Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemince 4,5 dakika süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunuldu. Genelkurmay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nca altı F-16 ile Türkiye-Suriye hudut hattında devriye uçuşu görevi sırasında Hatay üzerindeki bir F-16 uçağına Suriye'de konuşlu SA-5 füze sistemi tarafından 4,5 dakika süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulunulduğunu açıkladı. Önceki gün yaşanan olayın ardından dün aat 10.00 sıralarında Suriye'ye ait bir uçağın Türkiye sınırına yakın bir bölgede uçtuğu görüldü.

Görevlerini yaptılar

Nükleer Güvenlik Zirvesi dolayısıyla Hollanda'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hava sahamızı ihlal eden Suriye uçağının düşürülmesini, "Suriye'de olup bitenleri düşündüğümüzde bu tehlikeli durum konusunda silahlı kuvvetlerimiz karada, havada ve denizde teyakkuzda. Sınırları korumakla görevli silahlı kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdi. Bunlar milli konulardır, hepimiz sahiplenmeliyiz. Görevlerini yerine getirdikleri için Genelkurmay Başkanımızın şahsında silahlı kuvvetlerimizin tamamına gösterdikleri vazife ve iradeden dolayı kendilerine duyduğumuz güveni tekrarladım" diye yorumladı.

Bu arada, Genelkurmay'ın açıklamasına göre, Suriye'nin uçak ve helikopterlerle yaptığı taciz 4 ayda 42'yi buldu. 22 Haziran 2012'de bir Türk F-4'ün Akdeniz açıklarında Suriye tarafından vurularak düşürülmesi sonucu "angajman kuralları" nı yeniden belirleyen Türkiye, güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde Suriye'den gelen her türlü askeri unsuru tehdit sayacağını, şartlar oluşması halinde uygulayacağını deklare etmişti.

Radarla 33 taciz

Uyarılara rağmen tacizler son 4 ayda giderek arttı ve MIG-21, MIG-23, SU-24 uçakları ve MI-17 helikopterleriyle sınıra yaklaşarak defalarca sınırımı ihlal etti. Toplamda 55 hava aracının sınıra yaklaştığı bu dönemde F-16'larımız sınıra yönlendirilerek Suriye uçakları uyarıldı. Suriye, hava araçlarının dışında füze sistemleriyle de Türkiye'yi taciz etti. Sınırda devriye uçuşu yapan Türk F-16'lar, Suriye'de konuşlu füze sistemleri tarafından radarları kilitlenerek defalarca taciz edildi. Son 4 ayda füze sistemleri, 33 defa Türk hava sahasında uçan F-16'lara radarını kilitledi ve toplamda 11 dakika 40 saniye bu kilidi muhafaza ederek taciz etti.

Türkiye'nin müdahale ortamı hazırlanıyor

Eski MİT'çi Mahir Kaynak, IŞİD'ın Süleyman Şah Türbesi tehdidi ve Suriye uçağının düşürülmesinin, "Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin zeminini hazırlamaya yönelik girişimlerin bir parçası olduğunu" söyledi. Kaynak, "Türkiye, Suriye'ye müdahale edebilir. Bunu bir tehlike olarak görmek yanlıştır. Yani uluslararası planda Suriye'nin geleceği hakkında bir tahminde bulunmak lazım. Benim gördüğüm kadarıyla orada Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olan bir ülke, bir devlet yaratılacak. IŞİD de zaten bu işleri Türkiye ile Suriye'deki bugünkü yönetimi karşı karşıya getirmek için yapıyor. Yani her şey bilerek yapılıyor" dedi.

Rusya tavır almayacak

Kaynak, Türkiye'nin, Suriye'ye müdahale etmesi halinde beklendiği gibi Rusya'nın karşı bir tavır almayacağını öne sürerek, "Ruslar böyle bir tavır almayacaklar ve Türkiye'nin Suriye'ye girmesini normal karşılayacaklar. Bu arada 'Oradaki insanlara yardım için gitti'diyecekler. Esad'ı savunmalarının nedeni. onun batılıların karşı olması. Rusya 'Ben onlarla beraber değilim'diyor. Bunu yapamaz zaten, batılılarla beraber olamaz. Ama Türkiye'ye karşı tavır almayacak. Türkiye, Rusya'yı Kırım'da kabul etti. Hiçbir itirazımız olmadı. Onlar da bizi Suriye'de doğal karşılayacaklar" iddiasında bulundu.

ABD-Rusya planı

Mahir Kaynak, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesi sonucunda her iki tarafı da mutlu edecek gelişmeler olacağını, ekonomik olarak bütünleşileceğini kaydederek, şöyle konuştu: "Türkiye savaşa girerse ABD ve Rusya'nın isteği doğrultusunda olacak. Esad'a karşı içeride de bir mukavemet var zaten. Türkiye oraya bir tahrik sonucu girecek. Böylece Esad'a olan destek de, Türkiye gibi dost bir ülkeyi düşman haline getirdiği gerekçesiyle azalacak. Dikkat ederseniz Türkiye'ye saldırmıyor. Onlar bir sebep yaratıyor. Bu Suriye içindeki Esad dışındaki devletin, devlet yapısının da bu iş için kullanıldığı anlamına gelir. Türkiye'nin müdahale etmesi çin ortam hazırlamasının arkasında Ruslar ve Amerikalılar var. Çünkü bu ikisi Türkiye'nin Suriye üzerindeki etkisinin artmasın istiyor. Oraya Avrupa'yı sokmak istemiyorlar. Bir nedeni var. Bu neden de Rusya ile Amerika Avrupayı kontrol etmek istiyor. Onların yayılmasını engellemek istiyor. Suriye'yi de onlara vermeyecekler. Bu işin sonucu küresel güçlerin işine yaramaz. Küresel güçler eskisi gibi kontrol edebilecekleri bir Suriye ararlar. Yok öyle bir şey. Çünkü Suriye devlet organizasyonunu kaybedecek. Bu onları daha da mutlu edecek. Türkiye'yi de, Türkiye ekonomisini de mutlu edecek. Bu işler hukuki olarak nasıl olur bilemem ama ekonomik olarak bütünleşeceğiz." (Salim Yavaşoğlu-YENİÇAĞ)

"Yerel seçim için gösteriş" 

Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, Suriye uçağının Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F-16 tarafından düşürüldüğünü mitingde duyuran Başbakan Tayyip Erdoğan'a "çuval" olayını hatırlattı.Tantan, "İktidar sahipleri düşen uçak için Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e tebrik telefonu ediyor ama Türk askerinin aynı zamanda Türk milletinin kafasına çuval geçirildiğinde neredeydiler. Bu olaya ses çıkaramadılar. Uçağımız Suriye tarafından Akdeniz'e düşürüldüğünde sessizdiler. Yerel seçime doğru giderken bu uçak düşürmeyi bir kahramanlık olarak takdim ediyorlar" dedi. AKP'nin amacının bu ülkenin kuzeyinde Kürt devleti kurdurmak olduğunu söyleyen Tantan, "AKP, istikrarsızlık içindeki Suriye'nin uçağını düşürmekle övünüyor. Bu uçağı düşürmeye iten sebep Oslo'da emredilen Orta Doğu petrollerinin Doğu Akdeniz'e akması için bu ülkenin kuzeyinde bir Kürt devletinin kurulması çabası" diye konuştu. Emekli Büyükelçi Onur Öymen de, uçak düşürmenin en son çare olduğunu söyledi. Sınır ihlali olsa bile bu uçağın inişe zorlanması gerektiğini ifade eden Öymen, "Her sınırdan geçeni vurmaya kalkarsanız Ege Denizi'nde her gün bir uçak düşmesi gerekir. Seçime siyasi malzeme yapılıyor" dedi. (Hanife Açıkalın-YENİÇAĞ)

Mehmetçiğin eli tetikte, gözü Suriye sınırında

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'ye yakın Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi Mürşitpınar köyü sınırında önlemlerini artırdı. Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu, onlarca tank ve zırhlı aracın konuşlandırıldığı sınır hattına Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan da araç ve personel takviyesi yapıldı. Sınır hattında bulunan mevcut nöbet kulübelerine ilave kulübeler yapılarak askerler konuşlandırıldı. Sınır hattında zırhlı araçlarla yapılan devriyelerin sayısı da artırıldı. Sınır hattında bulunan 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı bahçesinde ise onlarca tank ve zırhlı aracın park halinde durduğu görüldü. Bölgede son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından sınırdaki 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'na da zırhlı araç ve personel takviyesi yapıldı. Hafta sonu Gaziantep'te bulunan 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sınıra, aralarında hava savunma sistemi ile füze bataryalarının yanı sıra tank ve obüslerin bulunduğu zırhlı araç ile personel takviyesi yapıldı. Gaziantep'ten gönderilen birliklerin ve zırhlı araç ile bataryaların önceden belirlenen, sınıra hakim noktalara konuşlandırılacağı bildirildi.

3 Rus savaş gemisi sıcak bölgede

Çanakkale Boğazı'ndan geçen 3 Rus savaş gemisi, sıcak bölge Akdeniz'e açıldı. Suriye savaş uçağının düşürülmesinin ardından, 3 Rus savaş gemisi suların ısındığı bölgeye gitmek üzere yola çıktı. Karadeniz'den gelen ve dün sabah Marmara Denizi'ne giriş yapan Rus savaş gemileri Minks, Olenegorsky ve Kaliningrad saat 08.15'te Çanakkale önlerine ulaştı. Türk Sahil Güvenlik Botu'nun eşlik ettiği 3 savaş gemisi, saat 09.15'te Şehitler Abidesi önünden geçiş yaparak Akdeniz'e gitmek üzere Ege Denizi'ne geçti.

F-16'larımızın düşürdüğü Suriye uçağı, dış basının manşetinde

Türkiye'nin sınır ihlali yapan suriye savaş uçağını düşürmesi dış basında da geniş yer buldu. Uluslararası basında çıkan haberler şöyle:
Telegraph: Esad'a karşı savaşa bir adım daha yaklaşıldı. Bu gelişme, Twitter'ı kapatması nedeniyle dikkatlerin Erdoğan'ın üzerinde toplandığı ve Başbakan'ın diktatör gibi davrandığı suçlamalarına hedef olduğu bir haftanın ardından yaşandı.

Corriere della Sera: Türkiye Suriye'nin savaş uçağını düşürdü. Erdoğan: "Ssınır ihlali vardı.

La Repubblica: Şam yönetimi olayı 'apaçık saldırganlık'olarak değerlendirdi.

La Stampa: Erdoğan: Sınır ihlali vardı, sert bir yanıt gerekiyordu.

Rusya'nın sesi: Türkiye Suriye'nin uçağını düşürdü, Suriye ise bunun saldırganlık olduğunu söyledi. 

BBC: Türkiye ve Suriye, karşılıklı nefret paylaşsa da topyekun bir savaş istemiyor.

Daily Telegraph: Savaş NATO'nun doğu sınırını tehdit etmeye başladı. Esad, Türkiye'ye misilleme yapamaz.

Guardıan: Türkiye Başbakanı Suriye jetinin düşürülmesiyle ilgili olarak ulusal güvenliğin korunması adına " her türlü saldırıya karşı tedbir alınır " dedi.

Ansa Haber Ajansı: " Türkiye, Suriye jetini düşürdü. Şam: Saldırganlık " başlığıyla duyurduğu haberde, bölgeyi hakimiyeti altına almaya çalışan asileri bombalayan bir Suriye askeri uçağının, Türk savunma uçakları tarafından düşürüldüğünü yazdı.

Lenta Ru: Şam yaptığı resmi açıklamada, Türkiye'nin agresif davrandığını ve Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait uçağın Türkiye hava sahasını ihlal etmediğini belirtti.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/tsk-karada-havada-denizde-teyakkuzda-95984h.htm



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,371 µs