En Sıcak Konular

TÜRKİYE'YE SAVAŞ TUZAĞI KURULUYOR

23 Mart 2014 23:02 tsi
TÜRKİYE'YE SAVAŞ TUZAĞI KURULUYOR Irak Şam İslam Devleti adlı terör örgütünün Süleyman Şah Türbesi için yaptığı "yerle bir etme" tehdidi, emperyal güçlerin provokasyonu olarak değerlendirildi

Türkiye'ye savaş tuzağı kuruluyor

Irak Şam İslam Devleti adlı terör örgütünün Süleyman Şah Türbesi için yaptığı "yerle bir etme" tehdidi, emperyal güçlerin provokasyonu olarak değerlendirildi
Irak Şam İslam Devleti (IŞID) adlı terör örgütünün Süleyman Şah Türbesi konusunda yayınladığı video, Suriye sınırı hattındaki gerilimi iyice artırdı. El Kaide bağlantılı örgütün verdiği süre dolarken TSK'nın olası bir saldırı durumunda harek‰t planına, Suriye Ordusuna karşı savaşan muhalifler arasında yer alan Türkmenler, karadan destek verecek. Suriye ile 1998 yılında imzalanan "Adana Mutabakatı" anlaşması da Türk askerine sınırın diğer tarafında operasyon yetkisi veriyor. Irak Şam İslam Devleti örgütü yayınladığı bildiride Süleyman Şah Türbesi 3 gün içinde boşaltılıp Türk bayrağı indirilmediği takdirde türbeyi yerle bir edecekleri tehdidinde bulundu. Örgüt sözcüsünün, 16 Mart'ta Youtube üzerinden yayınladığı 46 saniyelik videoda "Süleyman Şah Türbesi'ndeki Türk askerlerine orayı boşaltması için 3 gün süre veriyoruz. 3 gün içinde türbeyi boşaltıp Türk bayrağını indirmedikleri takdirde türbeyi yerle bir edeceğiz" şeklindeki açıklaması üzerine Türk askeri sınır hattındaki güvenlik önlemlerini arttırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hazırladığı harek‰t planına göre Süleyman Şah Türbesi'ne bir saldırı gerçekleşirse, TSK, kara ve hava unsurlarını devreye sokacak. Bu kapsamda Diyarbakır'daki 181. Pars ve 182. Atmaca Filoları'nın da tetikte bekletildiği öğrenildi. 181. Pars ve 182. Atmaca Filoları'na Şanlıurfa'nın Akçakale ve Suruç ilçesindeki Sınır birlikleri de top atışlarıyla destek verecek.

Türkmenlerden destek

Süleyman Şah Türbesine yönelik olası bir saldırıya karşı, Suriye'de rejime karşı savaşan muhalif güçler arasında yer alan Türkmenler de Türkiye'nin olası bir operasyonuna karadan destek verecek. IŞİD'in son açıklaması, Suriye'ye topraklarında Türkiye operasyon yapabilir mi? sorusunu akıllara getirdi. Suriye'nin 2012 yılında Türk savaş uçağını düşürmesinin ardından Başbakan Erdoğan, bu ülkeye karşı angajman kuralının değişeceğini açıklamıştı. 3 Ekim 2012'de Suriye'den atılan top mermilerinin düşmesi sonucu Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesinden 5 kişi hayatını kaybetmiş, olayın ardından, değişen angajman kuralını uygulayan Türkiye, ilk kez Suriye'de belirlenen hedefleri vurmuştu.

Türk askerine yetki

Suriye ile Türkiye arasında 1998'de imzalanan Adana Mutabakatı antlaşmanın gizli belge mahiyetindeki şartlarına göre Türkiye'ye Suriye'de sınır ötesi operasyon hakkı tanındı. Anlaşmanın yapıldığı dönemde, halktan gelecek tepkiye karşı gizli tutulan madde, Suriye'den Türkiye'ye yönelik olası bir terör saldırısı durumunda, Suriyeli yetkililerin iznine gerek olmadan, Türk askerine sınırın 5 kilometra ötesine kadar operasyon yetkisi veriyor. 2011 yılında "Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükumeti Arasında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı İşbirliği Anlaşması" imzalanarak Adana Mutabakatı  yenilendi. Bu anlaşma, Nisan 2011'de Resmi Gazete'de yayımlandı. 3 Yıllık yürürlük süresi öngörülen anlaşma 2014 yılında sona erecek.

Suriye mermileri Yayladağı'na düştü

Hatay'ın Yayladağı ilçesinin Suriye sınırına yakın bölgesindeki kırsal alana Suriye tarafından atılan bir roket mermisi ile bir havan mermisi düştü. Sabah saatlerinden itibaren Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabası ve Keseb Sınır Kapısı yakınlarında yaşanan çatışmalar zaman zaman şiddetlenerek devam ediyor. Çatışma bölgesinden atıldığı değerlendirilen bir roket mermisi Yayladağı Gözlekçiler köyündeki kırsal alana isabet etti. Suriye sınırına yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan köydeki bazı evlerin camları kırıldı. Yayladağı Sınır Kapısı yakınlarındaki Çamlıtepe bölgesine de bir havan topu mermisi düştü.

Türkiye'nin egemenlik haklarına karşı saldırı

Suriye sınırında tırmanan gerginliği değerlendiren CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan, "Türkiye'nin egemenlik haklarına direkt müdahale ediliyor" dedi. Bayraktutan, şunları söyledi: "Süleyman Şah Türbesi bilindiği üzere Türkiye cumhuriyetinin Misak-ı Milli sınırları içinde olan dünyadaki tek Türk toprağıdır. Türk askerleri tarafından korunuyor. Bu bir anlamda Türkiye'nin egemenlik haklarına direkt müdahaledir diye düşünüyorum. Nasıl ki Misak-ı Milli sınırlarına terör örgütünün yapmış olduğu saldırılar Türkiye'nin üniter devlet yapısına karşı yapılan bir saldırıdır. Bana göre Süleyman Şah Türbesi uluslar arası konumu itibariyle de bir Türk toprağı olması itibariyle de yaşananların Türkiye'nin egemenlik halklarına karşı bir saldırı olduğunu düşünüyorum. Her şey olabilir. Zamanlamanın tarihine baktığımızda Güneydoğuda verilen ödünlerden sonra neler yapıldığını, kapalı kapılar ardında ne pazarlıkların döndüğünü iyi düşünmeliyiz. Muhtemelen hükümet kafasındaki bir senaryoyu uyguluyor. Durup dururken bu şekilde bir talebin otaya çıkmasını zamanlaması açısından çok manidar buluyorum. Bu işin içinde kesin bir bit yeniği vardır. Bunu zamanla göreceğiz.

Ülkeyi maceraya sokmayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Süleymanşah Türbesi konusunda orduyu Suriye'ye sokmak isteyebileceğini öne sürerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i dikkatli olması konusunda uyarmıştı. CHP lideri, gazetemize yaptığı açıklamada şunları şöyle demişti: "Seçimlere giriyoruz. Bizim gazetelerde küçük küçük haberler yer alıyor. 'Süleymanşah Türbesi'ne saldırılar olacak'vesaire diye. Bizim sınırımızdan 30 kilometre içeride, Suriye'de. Seçimlerden önce orduyu Suriye'ye sokmak isteyebilir. Buradan Genelkurmay Başkanı'na seslenmek isterim; Türkiye'yi maceraya sokmayın." Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, da "Türkiye çok büyük risklerle karşı karşıya. Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'ndeki IŞİD tehdidi nedeniyle oraya askeri müdahalede bulunabilir mi. Türkiye, bugün kendi iradesine sahip olmadığı için Süleyman Şah Türbesi'ni bahane ederek oraya girerse kendi iradesi ile değil, ABD'nin iradesiyle girmiş olur" demişti. Tantan, "Kuzey Suriye'de PKK'nın kurduğu üç şehir devletini güvence altına almak için Kandil'e giremeyen Türkiye buraya giriyorsa, demek ki bir yerlerden emir alıyor. Hükümet, Süleyman Şah Türbesi'nin güvenliği için Kuzey Suriye'ye el koyarkan aynı anda Irak'ın kuzeyinde bulunan PKK'nın üstlendiği Kandil'e de el koyarsa herkesin sempatisini kazanır. Çünkü bu, Türkiye'nin güvenliği için çok önemlidir" diye konuşmuştu.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ...http://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkiyeye-savas-tuzagi-kuruluyor-95925h.htm



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,024 µs