En Sıcak Konular

AKP twitter'i KAFESLEYEMEDİ

23 Mart 2014 12:58 tsi
AKP twitter'i KAFESLEYEMEDİ Yasak kararı gelmesine rağmen kullanıcılar DNS ayarlarını değiştirerek siteye erişim sağlayabiliyordu. Ancak yaygın olarak kullanılan Google DNS'ler de engellendi ve Twitter'a erişim kesildi.Fakat bu da kısa sürdü.

Kuş kafeslenemedi!

Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı
Twitter, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları kapatmaya başladı. Bu kapsamda Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesap askıya alındı. C.K'nın başvurusunu değerlendiren Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine karar vermiş, kararı internet sağlayıcıları birliğine göndermek üzere TİB'e iletmişti. TİB'den yapılan açıklamada, Twitter'dan karara konu içeriğin kaldırılmasının istendiği ancak "Twitter'ın bu kararlara duyarsız kaldığı ve mahkeme kararlarını tanımadığı" belirtilerek, "Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür" ifadesi kullanılmıştı. Açıklamada, yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği bildirilmişti. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın avukatı Gönenç Gürkaynak da TİB yetkilileriyle erişimin engellenmesine ilişkin mahkeme kararlarıyla ilgili görüşmüştü.

DNS'ye de yasak geldi

Bu arada, Twitter'a yasak kararı gelmesine rağmen kullanıcılar DNS ayarlarını değiştirerek siteye erişim sağlayabiliyordu. Ancak yaygın olarak kullanılan Google DNS'ler de dün sabah saatlerinde engellendi ve Twitter'a erişim kesildi. Ancak bu da kısa sürdü. Kullanıcılar farklı DNS ve çeşitli programlar aracılığıyla yasaklanan siteye erişim sağladı. Öte yandan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Twitter'a erişimi engelleyen mahkeme kararının kaldırılması talebiyle Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Tezcan itiraz dilekçesinde, kararı veren TMK 10. Maddesi ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu özel görevinin 6 Mart 2014 tarihli 6526 sayılı yasanın 19. Maddesi gereğince ortadan kaldırıldığını belirterek, erişimin engellenmesine ilişkin kararının yok hükmünde olduğunu belirtti. Tezcan, Twitter'a erişimin engellenmiş olmasının Anayasası'nın 26. maddesi ile teminat altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğüne, Anayasasının 22. Maddesi ile teminat altına alınan haberleşme özgürlüğüne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesi ile teminat altına alınan ifade özgürlüğüne aykırılık taşıdığını kaydetti.

Dünya basını uygulamayı menşetlerinden düşürmüyor

Türkiye'de Twitter'a erişimin yasaklanmasının dünya basınındaki yankıları bugün de devam ediyor. Dış basından önceki gün gelen tepkilerin ardından dün de yabancı gazeteler ve televizyon kanalları konuya geniş yer ayırdı. Twitter yasağı Almanya'daki televizyon kanallarının ilk haberi olarak ekranlara getirildi. Alman devlet kanalları ARD ve ZDF'nin yanı sıra Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ve özel televizyon kanalları Pro 7, RTL, Sat 1, haber kanalı N-tv de geniş olarak erişim  yasağını yayınladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının internette yayınlanması ardından yasağın geldiği vurgulanan haberlerde, erişim yasağına Türkiye ve ülke dışından büyük tepki gösterildiği ifade edildi. Bu arada, Federal Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, herhangi bir biçimde iletişim yollarının yasaklanma veya engellenmesini ifade özgürlüğü anlayışları ile bağdaştıramadıklarını söyledi.  Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Twitter hesabından "Özgür bir toplumda nasıl iletişim kuracakları vatandaşların kararıdır, devletin değil" diye yazdı. İngiliz Guardian gazetesinde ise Richard Wike imzalı haberde Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun internet medyasına yönelik kısıtlamaları örnek gösterildi ve "DÜnya liderleri internetteki muhalif sesleri susturmaya çalışıyor olabilir ancak araştırmalar internet özgürlüğü konusuna olumlu bakmamız için yeterli gerekçe sunuyor" denildi.

Öfke nöbeti

Konuyla ilgili iki ayrı habere yer veren İngiliz The Times gazetesi ise haberlerinden birinde, "ülkede Twitter'ın yasaklanması, Başbakan'a karşı dünya çapında bir tepkiye yol açtı" dedi. Gazetenin "Türk öfke nöbeti" başlıklı diğer haberinde ise şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'nin Başbakanı geçtiğimiz yaz Twitter'ı 'toplum için bir tehdit' olarak gördüğünü söylemişti. Dün de siteyi kapattı. Bunu yaparak hem kendini gülünç bir duruma düşürdü hem de ülkesini İran ve Çin ile aynı kategoriye soktu. Raul Castro'nun Küba'sında ve Aleksander Luukashenko'nun Belarus'unda bile Twitter gözlem altında tutulsa da kapatılmadı."

Bumerang etkisi

İtalyan medyasında da Twitter yasağına tepkiler yer aldı. Spor gazetesi olan La Gazzetta dello Sport, haberinde şu ifadelere yer verdi: "Twitter engellendi. Erdoğan'ın üzerinde fırtına koptu. Başbakan gece yarısı Twitter'ı kapattırdı ve böylece Türkiye Avrupa'dan uzaklaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bile kendisi ile görüş ayrılığına düştü." La Repubblica'nın yorumu ise "Erdoğan'ın bu hareketi kısa sürede bumeranga dönüştü. Twitter'sız güne başlamak sanki bir darbeymiş gibi geldi. Radyoların kapatılmasıyla eş değerdi" şeklindeydi. Corriere della Sera gazetesi ise "Yolsuzlukların ortaya çıkmasından sonra yerel seçimler öncesinde Erdoğan Twitter'ı kararttı ama ülke kendisine başkaldırdı, isyan etti. Cumhurbaşkanı Gül bile sosyal medyadan yanıt vererek 'Kabul edilemez bir hareket' olduğunu yazdı. AB büyük tepki gösterdi. Bunun adının sansür olduğunu duyurarak Ankara'yı uyardı" yorumuna yer verdi.

CHP'den itiraz

Bu arada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Twitter'a erişimi engelleyen mahkeme kararının kaldırılması talebiyle Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. Tezcan, imza atan hakimler hakkında da HSYK ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Tezcan itiraz dilekçesinde, kararı veren TMK 10. Maddesi ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu özel görevinin 6 Mart 2014 tarihli 6526 sayılı yasanın 19. Maddesi gereğince ortadan kaldırıldığını belirterek, erişimin engellenmesine ilişkin kararının yok hükmünde olduğunu belirtti. Twitter'a erişimin engellenmiş olmasının Anayasası'nın 26. maddesi ile teminat altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğüne, Anayasasının 22. Maddesi ile teminat altına alınan haberleşme özgürlüğüne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesi ile teminat altına alınan ifade özgürlüğüne aykırılık taşıdığını ifade eden Tezcan, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararının, kararın yok hükmünde olması ve başta TC Anayasası ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine açıkça aykırılık teşkil etmesi nedeniyle kaldırılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz" dedi. Twitter'a erişimi engelleyen mahkeme kararının kaldırılması için CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül de itirazda bulunmuştu.

Seçime denk gelmesi anlamlı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı, Twitter'ın hükümet eliyle kapatılmasının seçim dönemine denk getirilmesinin özellikle anlamlı olduğunu belirtti. Halıcı, "İletişim özgürlüğüne özelikle seçim döneminde yapılan bu saldırılar özgür seçim koşullarının ne ölçüde oluştuğu konusunda da halkımızı kuşkuya sevk etmektedir" dedi. Halıcı şöyle devam etti: "Son yıllarda özellikle basına yönelik baskıların aşırı artmasıyla birlikte yurttaşlarımızın haber almak için sosyal medyaya yöneldiği bilinmektedir. Bu platformlar özellikle seçim dönemlerinde önemli bir işlev yerine getirmektedir. Twitter'ın hükümet eliyle kapatılmasının bu döneme denk getirilmesi özellikle anlamlıdır. Yerel seçimler ve onu izleyecek Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde halkımızın AKP iktidarıma en sert cevabı vereceğinden kuşkumuz yoktur" dedi.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ...http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kus-kafeslenemedi-95926h.htm



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,564 µs