En Sıcak Konular

AYM BAŞBUĞ'A YÜVE DİVAN'I İŞARET ETTİ

12 Mart 2014 22:10 tsi
AYM BAŞBUĞ'A YÜVE DİVAN'I İŞARET ETTİ AYM, Başbuğ'a Yüce Divan'ı işaret ettiAnayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yargılanmasında Yüce Divan'ı işaret etti.

AYM, Başbuğ'a Yüce Divan'ı işaret etti

AYM, Başbuğ'a Yüce Divan'ı işaret ettiAnayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yargılanmasında Yüce Divan'ı işaret etti.
Başbuğ'un eylemlerinin nitelendirilmesine ve bu kapsamda yargılama görevinin Yüce Divan'a ait olduğuna ilişkin itirazının dayanaktan yoksun olmadığına dikkat çeken Anayasa Mahkemesi, "İsnat edilen suçlara ilişkin eylemlerin nitelendirilmesinin, davanın Yüce Divan'da görülmesi gerektiği iddiasıyla doğrudan ilgili olduğu, bu çerçevede yargılama mercinin görevli olmadığıyla ve eylemlerin nitelendirilmesiyle ilgili itirazların temyiz merci tarafından resen dikkate alınacağı açıktır" dedi.

AYM, Başbuğ'un, "özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine" hükmetti. Gerekçede, Başbuğ'un "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlarından tutuklandığı, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan hapis cezasına çarptırıldığı anımsatıldı. Başbuğ'un durumunun "suç şüphesine bağlı tutma" kapsamından çıktığının, "bir mahkumiyet kararına bağlı olarak tutmaya" dönüştüğünün belirtildiği gerekçede, yerel mahkemenin mevzuat gereği özgürlükten yoksun bırakmanın dayanağı olan hükmün gerekçeli kararını en geç 15 gün içinde dava dosyasına koyması gerektiğini ifade etti. Gerekçede, Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılama yapılmasına ilişkin itirazın özgürlükten yoksun bırakmanın kanunun öngördüğü usule uygun olması ölçütü yönünden değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi. 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/aym-basbuga-yuce-divani-isaret-etti-95620h.htm


Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,153 µs