En Sıcak Konular

AYM HSYK YASASINI CHP'YE İADE ETTİ

1 Mart 2014 10:25 tsi
AYM HSYK YASASINI CHP'YE İADE ETTİ Yüksek Mahkeme HSYK Yasasını CHP’ye iade ettiAnayasa Mahkemesi, CHP'nin HSYK Kanunu'nun bazı maddelerinin iptaline ilişkin başvurusunu, dosyadaki eksikler sebebiyle iade etti.

Yüksek Mahkeme HSYK Yasasını CHP'ye iade etti

Yüksek Mahkeme HSYK Yasasını CHP'ye iade ettiAnayasa Mahkemesi, CHP'nin HSYK Kanunu'nun bazı maddelerinin iptaline ilişkin başvurusunu, dosyadaki eksikler nedeniyle iade etti.
Anayasa Mahkemesi, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un ipali istemiyle yapılan başvurunun ilk incelemesini tamamladı. Dava dilekçesinde tespit edilen noksanlıkların, tamamlanmak üzere ilgililere tebliğine karar verildi. CHP, 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun
bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde sabah saatlerinde dava açmıştı.

Başvuruyla ilgili ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi heyeti, dava dilekçesinde eksiklik tespit etti. Noksanlıkların tamamlanmak üzere ilgililere tebliğine karar verildi. Dava dilekçesinde iptali istenen hükümlerin bazı fıkraları için iptal istemi gerekçesi yazılırken, bazıları için yazılmadığı,
"eksik gerekçe" nedeniyle dava dilekçesinin ilgililere tebliğ edildiği öğrenildi.

HSYK atamaları jet hızıyla yapıldı

17 Aralık operasyonu ardından düzenlemeye gidilen Hakimler ve Sacvılar Yüksek Kurulu'nda yapılan düzenleme önceki akşam Resmi Gazete'de yayınlamasıyla birlikte yürürlüğe girdi. CHP'li Akif Hamzaçebi, "Bakanlık, HSYK'ya yapacağı atamaları belirlemek için yasayı geç yayınladı" dedi. Bu açıklamadan 2 saat sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'ya atama yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, onaylanır onaylanmaz Resmi Gazete'de yayınlanmayan ve bekletilen HSYK Yasası için AYM'ye itiraz başvurusu yaptıktan sonra "Sanıyorum bu süre içerisinde Adalet Bakanı, Bakanlığın HSYK'da yapacağı atamaları planladı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte görevi sona erecek kişilerin yerine ataması yapılacak kişilerin planlamasını yaptı." dedi.

Bu açıklamanın üzerinden 2 saat geçtikten sonra Adalet Bakanlığı'nın HSYK'ya atama yaptığı haberleri geldi.

Bakan Bozdağ, HSYK Genel Sekreteri Engin Durnagöl'ü görevden alındı. HSYK Genel Sekreter Yardımcılığı'na atanan Serdar Mutta Genel Sekreterliğe vekalet edecek.

Bozdağ, HSYK Kanunu yürürlüğe girer girmez HSYK'daki beş genel sekreter yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı ve üç Teftiş Kurulu Başkan yardımcısını da görevden aldı.

Adalet Akademisi Başkanlığı'na ise Yılmaz Akçil getirildi. Akçil'in görevlendirilmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. AYM, yürürlüğü durdurma kararı verse ve yasayı iptal etse bile bu kararlar geriye yürümeyecek ve görevden almaları etkilemeyecek. Kamu görevlilerinin tek tek idari yargıya dava açmaları gündeme gelecek. Bu arada yürütmeyi durdurma yasağı getiren yasa da yürürlüğe girerse, görevden alınan yargı mensupları yürütmeyi durdurma alarak da dönemeyecekler.

Yasanın yürürülüğe girmesiyle HSYK'nın çıkardığı genelgelerin hepsi yürürlükten kalktı. Yeni HSYK tüm genelgeleri yeniden yayınlayacak. Görevden alınan hakim ve savcılar için ise HSYK 1. Dairesi kürsü görevlerine gönderilmeleri için kararname hazırlıyor. 

Tek başına karar verecek

Yasanın yürürlüğe girmesiyle HSYK'da görev yapan Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin görevleri sona erdi. HSYK, 1. Dairesi, kurulda görevi sona eren yargı mensuplarını uygun yerlere atayan bir karanamede hazırlıyor. 

Bozdağ, HSYK üyelerinin hangi dairelerde görev yapacağına da kanundan aldığı yetki çerçevesinde kendi karar verecek. Böylece Bozdağ iki kez toplantıya çağırmasına rağmen toplanıp görev değişikliklerin görüşmeyen HSYK'yı kendi istediği gibi şekillendirme yetkisine bu kanunla kavuşmuş oldu.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/yuksek-mahkeme-hsyk-yasasini-chpye-iade-etti-95290h.htm


Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,541 µs