En Sıcak Konular

KİLİS'TE SURİYELİ GERÇEĞİ

23 Şubat 2014 21:31 tsi
KİLİS'TE SURİYELİ GERÇEĞİ Türkiye'de sayıları bir milyonu aşan Suriyeli mülteci akınından en fazla etkilenen ilimiz kuşkusuz Kilis… İlde kira fiyatları iki katına fırlarken, Suriyeli sığınmacılar adli, ekonomik ve sosyal çok sayıda soruna yol açıyor

Kilis'te Suriyeli gerçeği

Türkiye'de sayıları bir milyonu aşan Suriyeli mülteci akınından en fazla etkilenen ilimiz kuşkusuz Kilis… İlde kira fiyatları iki katına fırlarken, Suriyeli sığınmacılar adli, ekonomik ve sosyal çok sayıda soruna yol açıyor 

Türkiye'nin Suriye konusunda izlediği Esad karşıtı politikanın bedelini en ağır şekilde ödeyen il kuşkusuz Kilis olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 80 bin nüfusu olan Kilis'te 80 bin ile 100 bin Suriyeli yaşıyor. Bu rakama Kilis sınırları içinde kurulan konteynır kentlerde yaşayanlar dahil değil... Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa'da yaşayan Suriyelilerin sayısı daha fazla ancak söz konusu illerin nüfusları Kilis'e nazaran oldukça yüksek olduğu için sığınmacıların yol açtığı sorunlar Kilis'te olduğu gibi çok daha ağır toplumsal sorunlara yol açmıyor. 
Suriyeli sığınmacıların Kilis'te yol açtığı sorunları ana hatlarıyla şu şekilde özetleyebiliriz: 
* Kilis'e gelen Suriyeliler, genelde Gaziantep'e ve diğer illere yerleşen Suriyelilere nispeten daha fakir... Kent merkezinde hayvanların dahi yaşamaktan kaçınacağı virane evler bile Suriyelilerce iskân edilmiş durumda. Bazı dairelerde 4-5 aile birden kalıyor ve bu aileler kirayı aralarında paylaşıyor. 
* Suriyelilerin Kilis'te ikamet süresi uzadığından birikimleri tükenmeye başladı. Bu durum ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunlara yol açıyor. Kilislilerin bize anlattığına göre, kira bedelini talep eden bir ev sahibi kiracısı tarafından öldürülmüş. Olayın basına yansıtılmadığı öne sürülüyor. 
* Kilis merkezde akşam 10'dan sonra sokaklarda yürümenin tehlikeli olduğu belirtiliyor. Zira Suriyelilerin yol açtığı gasp ve hırsızlık olayları sıklaşmaya başlamış. 

Suriyelilerin esnafa katkısı yok 
* Kilis'te yaşayan Suriyelilerin sayısı 100 bine yaklaşmasına rağmen, bu durum Kilisli esnafa olumlu olarak yansımıyor. Dahası Suriyeliler belediyeye ve diğer makamlara başvurmadan, gerekli mercilerden izin almadan rahatça dükkân açabiliyor. Suriyeliler artık kendi dükkânlarından alışveriş yapıyor. Özellikle Suriyelilerin fazlaca tükettiği tavuk kızartma mekânları dikkat çekiyor. 
* Esnaflığa soyunan Suriyeliler; vergi ve belediye harcı gibi sorunu olmadığından yerli esnafa göre daha yüksek kira ödeyebiliyor. Bu durum ev kiralarında olduğu gibi dükkân kiralarını da yükseltmiş. Kilis esnafı haksız rekabetten yana oldukça şikâyetçi. Bazı esnaf durumu Valiliğe şikâyet etse de netice alamamış.   
* Suriyeliler başta inşaat sektörü olmak üzere işçi ücretlerini de düşürmüş. Kilisli ustaların yapacağı işi yarı fiyatına üstlenebiliyorlar. Kentte belediyenin kaldırım işinde çalışanların Suriyeli olduğunu görmek ise ayrı bir sürprizdi! 
* Suriyelerin kendilerinin de, araçlarının da kayıt altında olmamaları sorunlara yol açıyor. Kazaya karışan Suriyeli araç sahipleri genelde sorumluluk üstlenmiyor. 
* Kent merkezinde market ve dükkânların camekânlarında Arapça ilanlar ya da duyurular dikkat çekiyor.

Kilis diken üstünde 
Suriye'nin Türkiye sınırındaki Esselame Sınır Kapısı yakınlarında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensupları tarafından diğer muhalif unsurlara yönelik gerçekleştirilmiş patlamada önceki gün ajanslara yansıdığı gibi 24 kişinin değil çok daha fazla sayıda Suriyelinin öldüğü belirtiliyor. Yeni Mesaj'ın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilin ceset sayısı 50'yi aşmış. Oysa resmi verilere göre hastaneye gelen 52 yaralıdan 6'sı hayatını kaybederken, 27'si taburcu edilmiş. Suriye tarafında hayatını kaybedenlerin sayısı ise belirsiz. Bu arada önceki gün Kilis'teki Öncüpınar 4. Hudut Bölük Komutanlığı bahçesinin yakınına havan mermisi düştüğü bildirildi. Esselame Sınır Kapısı yakınında kurulan çadırlarda barınan insan sayısı 30 bini buldu. (RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13004967/kilis-te-suriyeli-gercegi



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,094 µs