En Sıcak Konular

KIBRIS'TA TAVİZE AWACS ÖDÜLÜ

23 Şubat 2014 21:28 tsi
KIBRIS'TA TAVİZE AWACS ÖDÜLÜ Parasını ödediğimiz halde yıllardır verilmeyen uçaklar, manidar bir zamanlamayla geliverdi

Kıbrıs'ta tavize AWACS ödülü

Parasını ödediğimiz halde yıllardır verilmeyen uçaklar, manidar bir zamanlamayla geliverdi

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, 7 yıl gecikmenin ardından TSK'ya teslim edilen "Havadan Uyarı ve Kontrol Sistemi" (Barış Kartalı) uçağının, ABD Başkanı Obama'nın Başbakan Tayyip Erdoğan'ı telefonla aramasından hemen sonra Türkiye'ye gönderilmesini "manidar" bulduğunu söyledi. Öymen, "Uzunca zamandır iki lider arasında görüşme yapılmıyordu. Türkiye ile ABD arasında soğuk rüzgarlar esiyor, ABD basınında çıkan yazılarda Türk hükümeti sert bir dille eleştiriliyoürdu. Şimdi ne oldu da birden bire iklam değişti. Acaba Kıbrıs müzakereleri mi iklimi ısıttı" diye sordu.

İlginç tesadüf

Açıklamalardan Obama'nın Erdoğan'a karşı "sıcak" ifadeler kullandığını, "Türkiye'nin olumlu katkılarla dünyada liderlik sergileyeceğine ilişkin inancını ifade ettiğini" vurgulayan Öymen, şöyle konuştu: "Bölgedeki doğal gaz yataklarıının güvenliğinin korunması için Kıbrıs Rumlarıyla İsrail işbirliği yapıyor. Baf civarına askeri uçakların kullanabileceği pistler yapıldı. İsrail'in de bu üsten yararlanmak istediği biliniyor. Başbakan Erdoğan ile Obama arasındaki görüşmeden sonra Hava Erken İhbar Uçağı Projesi çerçevesinde Boeing firmasından ilk uçak hemen teslim alınıyor. 1 milyar 385 milyon dolar tutarındaki projenin 637 milyon doları ödenmiş olmasına rağmen 7 yıldır teslimat yapılmıyordu. Bu uçakların Türkiye'ye gelmesinin Kıbrıs müzakerelerin başlamasından hemen sonraya rastlaması ilginç bir tesadüf. Bütün bu gelişmeler Kıbrıs meselesinin çözüme ulaştırılmasında hangi ülkelerin devrede olduğunu ve hangi menfaatlerin elde edilmesine çalışıldığını gösteriyor." 
Türkiye'nin yıllardan beri savunduğu "çifte egemenlik" koşulundan vazgeçtiği gibi, Rumların Türkiye-AB müzakerelerinde 6 başlığa koyduğu vetoyu bile kaldırtamadığını ifade eden Öymen, "Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz rezervleri konusunda yıllarca izlediğimiz kararlı politikaya ne oldu. Piri Reis gemisi şimdi nerelerde. Türkiye yerel seçimlerle uğraşırken civarımızda bunlar oluyor ve ne yazık ki, ülkemizin çıkarları açısından bu kadar önemli gelişmeler Meclis'in de siyasetin de gündeminde yok. Türkiye dış politikada irtifa kaybediyor" diye konuştu.

ABD devrede

Türk tarafının şimdiye kadar müzakerelerin BM gözetiminde yapılmasına önem verdiğini, hiçbir devletin bu sürece doğrudan müdahil olmasını kabul etmediğini söyleyen Öymen, "BM yine görev yapacak ama ABD'nin aktif biçimde devrede olduğu anlaşılıyor. Amerika Kıbrıs civarındaki sularda yapılan petrol ve doğal gaz aramalarına önem veriyor. Hem Kıbrıs Rum Yönetimi hem de İsrail birbirine çok yakın olan doğal gaz yataklarının araştırılması ve işletilmesi işini ABD'nin Noble Energy firmasına verdiler. Oradan çıkartılacak gazın sıvılaştırılması için Kıbrıs'ta 6 milyar dolarlık bir tesis kurulması öngörülüyor. Güney Kıbrıs'ın bölgede bir enerji üssü olması öngörülüyor" dedi.

AWACS'ı devletin zirvesi karşıladı

Türkiye, erken uyarı uçağı sahibi ülkeler arasındaki yerini aldı. Uzun zamandır beklenen "Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı" AWACS, devletin zirvesinin de katıldığı törenle Hava Kuvvetleri envanterine dahil edildi. Konya 3. Jet Ana Üssü'nde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları da katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Savunma yeteneğimizin daha ileri bir aşamaya getirildiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Bunu basit bir tedarik işlemi olarak görmemek gerek. AWACS'lar Türk havacılık ve savunmasında çok önemli bir aşama olmuştur" dedi. Başbakan Erdoğan da, "Geç oldu ama iyi oldu. Yıl sonu 4 uçağımızı daha teslim alacağız. Hava kuvvetlerimiz büyük bir güce erişmiş olacak. Savunma sanayimizi geliştirmek, milli savunma gücümüzü tahkim etmek için tüm imkanlarımızı kullandık. Bugün verdiğimiz emeklerimizin karşılığını aldığımızı görüyoruz. Bu arada 109 heklikopter de TSK'ya katılıyor. İnsansız hava araçlarımız gelişme aşamalarını tamamladı. Milli uydularımızı fırlatıyoruz. Hürkuş, gökyüzü ile buluşmuş vaziyette. Yaşadığımız hadiseler, ülkemizin menfaatlerinin korunmasında savunma yeteneklerinin önemini bize gösteriyor. En ileri teknoloji ile donatılmış uçakların geliştirilmesinde Türk Savunma Sanayi'nin rol almasından memnuniyet duyuyorum. Tüm bu çalışmalarla gayemiz yaşadığımız bu zorlu coğrafyada savunma teknolojilerimiz için askerimizi kimseye muhtaç etmemektir. Barış Kartalı'nın bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyorum. Projede emeği geçenleri kutluyorum" diye konuştu.

Özel bir radar taşıyan uçak, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin objeyi, bu objelerin cinslerini, yerlerini ve rotalarını belirleyebiliyor. AWACS sayesinde, radarların saptamadığı insansız hava araçları dahi tespit edilebiliyor.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/kibrista-tavize-awacs-odulu-95058h.htm



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,799 µs