En Sıcak Konular

MİT KANUN TEKLİFİ ANAYASA'YA AYKIRI

23 Şubat 2014 21:27 tsi
MİT KANUN TEKLİFİ ANAYASA'YA AYKIRI İmralı'yla müzakereleri de 'hukuki zemin'e oturtan ve MİT'e geniş yetki öngören yasa teklifi, İçişleri Komisyonu'nda kavga çıkardı. Muhalefet teklife çok sert tepki gösterdi

MİT kanun teklifi anayasaya aykırı!

İmralı'yla müzakereleri de 'hukuki zemin'e oturtan ve MİT'e geniş yetki öngören yasa teklifi, İçişleri Komisyonu'nda kavga çıkardı. Muhalefet teklife çok sert tepki gösterdi

Kameralardan korkmayın 


Otoriterliği diktatörlüğe taşıyacak yasa nitelemesi yapılan MİT yasa teklifi, İçişleri Komisyonu gündemine gelir gelmez sinirleri gerdi. Meclis'te grubu olan tüm muhalefet partileri teklife karşı çıkarken, iktidarın kameraları dışarı çıkarmak istemesini de eleştirdi: Neyi kaçıracaksınız, niye kameralardan korkuyorsunuz!

Temel özgürlüklere darbe

Tansiyonun yükseldiği komisyonda muhalefet "Temel hak ve özgürlüklere ağır darbe vuracak teklif Anayasa Komisyonu'nda ele alınmalı" görüşünü savundu. Muhalefet teklifin anayasaya aykırı olduğunda birleşirken, sert tartışmalar yaşandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise MİT'e denetim getirildiğini iddia etti.

"İstihbarat devleti geliyor!"

MHP'li Faruk Bal, "Teklifle yargı işlevsiz kılınıyor. Anayasanın da Meclis'in de yargının da üzerinde yetki veriliyor. İstihbarat devleti kuruluyor. Saddam'ın, Hitler'in olduğu gibi..." derken, CHP'li Ahmet Toptaş ise "Derin devlet oluşturuloydr. El Muhaberat örgütü, Baas rejimine özeniliyor" diye konuştu.

AKP'li vekile ikaz: Vazo gibi oturma!

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kanun teklifinin İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında gerginlikler yaşandı.

İlk kavga, kameraların içeride kalmasından çıktı. Bazı AKP'liler, görüntü alınmasının ardından kamera ve foto muhabirlerinin salondan çıkarılmasını talep edince tartışma çıktı.

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "Kameralar görüntülerini alır, kameralar dışarı davet edilir. Başıma geliyor ve notumu çekiyor" diyerek kameraların dışarı çıkarılmasını istedi. Ünal, "Buradan kemaraların önünde mesaj veriyorsunuz, muhaberat devletinden tutun da faşizme kadar..." diye konuştu.

Ünal'ın bu sözlerine muhalefet milletvekilleri itiraz etti. MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, "MİT her yeri izliyor rahatsız olmuyorsunuz, kameralar önümdeki notu çekiyor diye rahatsız oluyorsunuz" ifadesini kullandı.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da, "Bizim de önümüzde notlar var, biz neden rahatsız olmuyoruz" dedi.

Tartışmalar sırasında MHP'li Nevzat Korkmaz, AKP'li Bülent Turan'a "Vazo gibi oturuyorsun orada" diye sataşınca Turan "Sensin vazo, saygısız" dedi.

İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, "Saklanacak hiçbir şey yok. Kameralar çıksa bile basın mensupları burada izliyorlar" dedi. 

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da, "Baas rejimine giden bir yasa teklifini görüşüyoruz ve siz 'kısa keselim çabuk olalım'diyorsunuz. Bu teklif önce Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeli. Teklif geri çekilmeli,
olgunlaştırılmalı" diye konuştu.

Rejimi değiştiriyorlar

BDP'li Hasip Kaplan ise, "MİT gizli yönetmeliğinden bir milletvekili olarak bir örnek istiyorum. Türkiye'de rejimi değişterecek bir teklifle karşı karşıyayız. Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini ve Alt Komisyona havale edilmesini istiyoruz. Anayasaya aykırılıkların bu tekliften ayıklanmalıdır. Eğer bunu yapmazsak 1930'lara döneriz korkusunu yaşıyoruz. Bir otobüse molotof atılıyor genç kız ölüyor, atan MİT mensubu çıkıyor" dedi.

MHP'li Faruk Bal da, "MİT'e anayasanın da Meclis'in de yargının da üzerinde yetki veriyorsunuz. Bu yetkiyle bir istihbarat devleti kuruluyor. Bu dünyada istihbarat devletleri vardır. Saddam'ın vardı, Esed'in vardı, Hitler'in, Stalin'in vardı. Bu teklifin Anayasa Komisyonda görüşülmesi gerekir. Bu tekilfin anayasa komisyonunda görüşülmesi için davet ediyoruz" dedi. MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da, Meclis İçişleri Komisyonu'ndaki MİT yetkilisine, "MHP'yi dinlediniz mi?" diye sordu. 

MİT'in eski ve yeni mensuplarının yalan makinasına sokulması düzenlemesi de tartışmaya yol açtı. Muhalefet sözcüleri, "MİT sakıncalı personel mi çalıştırıyor da bu tedbire gerek duyuldu" eleştirisi yaptılar.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda MİT yasa teklifinin görüşmeleri sırasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Muhalefet, teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini istedi.

Hükümet geri adım attı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını açıkladı. Atalay, "İstihbarat Koordinasyon Kurulu  MİT Yasası'nda var. MİT Müsteşarı'nın başkanlığında toplanıyor.  Başbakan'ın başkanlığında toplanması çok tartışıldı bunu önerge ile değiştireceğiz, eski yapısını koruyacağız" dedi.

Atalay, ayrıca basın mensuplarına ceza öngören maddelerde değişikliğe gidildiğini ve cezaların indirileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay MİT Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu'nda MİT'in dinleme rakamlarını açıkladı. Atalay,  MİT'in 2 bin 473 kişiyi mahkeme kararıyla dinlediğini açıkladı, rakamın diğer ülkelerde milyonları bulabildiğini savundu. 

Atalay şöyle dedi: "Çok özel bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bugün itibarıyla mahkeme kararıyla gerçekleştirilen dinleme sayısı 2 bin 473'tür. Başka ülkelerde bu sayı milyonları bulabilir. Bunların yarıdan fazla yabancılara yönelik gerçekleştiriliyor, terörist ve casusluk vakalarını kapsıyor. MİT'in emniyet istihbaratta olduğu gibi normal bir vatandaşı dinlemesi sözkonusu değil. 20 dilde dinleme ise sınır ötesindeki yapıların takip altına alınmasıdır. Bu da MİT'in asli görevidir." 


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/mit-kanun-teklifi-anayasaya-aykiri-95086h.htm



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,320 µs