En Sıcak Konular

İŞTE YENİ İNTERNET YASASI

20 Şubat 2014 22:36 tsi
 İŞTE YENİ İNTERNET YASASI Tepkilere rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ’ün onayladığı 5651 sayılı internet yasası Türkiye’de internette yeni bir dönem anlamına geliyor.

 İŞTE YENİ İNTERNET YASASI

Sakıncalı görülen siteye anında kapatma kararı

İŞTE YENİ İNTERNET YASASI

Tepkilere rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'ün onayladığı 5651 sayılı internet yasası Türkiye'de internette yeni bir dönem anlamına geliyor. Peki bundan sonra neler olacak? İşte her yönüyle yeni internet yasası.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yapılan eleştiri ve tepkilere rağmen internet yasasını onayladı. Muhalefet yasanın özgürlük kapılarını kapatıp, yasaklara kapı aralayacağını, hükümetse, ahlaksızlığın önüne geçileceğini savunuyor.

Milletin kafası karışık. Peki yasa tam olarak ne getirip, ne götürecek? İnternet yasasını her yönüyle inceledik.

Yeni yasayla birlikte, TİB Başkanı, gecikilmesinde sakınca görürse özel hayatın gizliliğini ihlal gerekçesiyle internette bazı içeriklere erişimin engellenmesi yönünde, yasadaki ifadeyle "emir" verebilecek. Bunu mağdur olduğunu iddia eden kişinin başvurusu üzerine yapabileceği gibi, başvuru olmaksızın da harekete geçebilecek.

Emir, yeni dönemde kurulacak erişim sağlayıcılar birliği'ne iletildikten sonra, erişim sağlayıcılar tarafından 4 saat içinde uygulanacak. Bu durumda örneğin; Başbakan'la bir medya patronunun konuşması, yasal yollardan kaydedilmiş olsa bile, özel hayat sayılıp erişime engellenebilecek.

Böyle bir haberi yayımlayan haber sitesi, ancak o habere erişim engellendikten sonra bundan haberdar olabilecek.

Yasada haberler engellenirken "kamu yararı gözetilmesi" yönünde bir hüküm de bulunmuyor. Yargı ise ancak erişim engellendikten sonra devreye girecek.

TİB'e erişim engellenmesi için başvuran kişi 24 saat içinde Sulh Ceza Hâkimine de başvuracak. Hâkim 48 saatte karar verecek. Mahkemeye başvurulmazsa ya da, mahkeme aksi yönde karar verirse engel kalkacak.

Cumhurbaşkanı'nın istediği değişiklik, başvuru sahibinin yanı sıra TİB'in de erişim engelleme kararı vermesi durumunda hakime başvurmasını öngörüyor.

İnternet düzenlemesinin içinde bulunduğu torba yasa TİB Başkanı'na da dokunulmazlık getiriyor. Yasaya göre TİB Başkanı'nın görevin ifası sırasında işlediği iddia olunan suçlardan dolayı soruşturulması Ulaştırma Bakanı'nın iznine bağlı.

Bir sitedeki içerik nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişi, siteye başvurmadan, doğrudan mahkemeye gidebilecek. Mahkeme 24 saatte karar verecek.

Erişimi engelleme kararı verirse bu karar erişim sağlayıcılar tarafından 4 saatte uygulanacak.

Url temelli engelleme ve alternatif yolların kullanımının tesbiti için erişim sağlayıcıların, internet trafiğiyle ilgili "derin veri analizi" yapabilen gelişkin altyapılar kurması gerekiyor. Bu, erişim sağlayıcılara ticari ve istihbari değeri çok büyük bir veri oluşturma imkanı veriyor. Yasaya göre bu veriler TİB'e istendiği takdirde verilecek…

Yapılacak değişiklik verilerin mahkeme kararıyla TİB'e verilmesini öngörüyor. Ancak, erişim sağlayıcının internet trafiğini izleme imkanı yine olacak. İnternet trafiği bilgileri 1-2 yıl tutulacak.

Kaynak: BENGUTURK.COM http://www.benguturk.com/icerik/5046/iste-yeni-internet-yasasi.html



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,233 µs