En Sıcak Konular

HSYK TEKLİFİNİ KAN DÖKEREK GEÇİRDİLER

16 Şubat 2014 17:05 tsi
HSYK TEKLİFİNİ KAN DÖKEREK GEÇİRDİLER TBMM Genel Kurulu'nda HSYK düzenlemesi örüşülürken, AKP'lilerle CHP'liler birbirine girdi. Yumrukların havada uçuştuğu kavgada CHP'li Köktürk'ün burnu kırıldı

HSYK teklifini kan dökerek geçirdiler!

TBMM Genel Kurulu'nda HSYK düzenlemesi görüşülürken, AKP'lilerle CHP'liler birbirine girdi. Yumrukların havada uçuştuğu kavgada CHP'li Köktürk'ün burnu kırıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) değişiklik öngören kanun teklifi görüşülürken yine kavga çıktı. AKP ve CHP'lilerin gırtlak gırtlağa geldiği yumruklu kavgada üç milletvekili yaralandı. Görüşmeler sırasında söz alarak kürsüye çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan iktidarı sert bir dille eleştirerek, "Diktatör lafından rahatsız olmayın. Uygulamaların tamamı Başbakan'ın diktatörlük sevdası içinde olduğunu gösteriyor. Bu teklif kanunlaştığında evlatlarınızın saadet zincirini kıran savcıların hiçbiri görevde kalmayacak. Buna isyan ediyoruz" dedi. Süresinin bitmesi üzerine kürsüyü terk etmeyen Tezcan, mikrofonunun kapatılmasına karşın konuşmasını sürdürdü. Kürsüden inmeyen Tezcan'a Meclis Başkanvekili Sadık Yakut uyarıda bulundu. Bu arada Tezcan'a AKP milletvekilleri tepki gösterdi. Buna rağmen Tezcan, kürsüden inmeyince TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi.

AKP'liler kürsüye yürüdü

Bu sırada TBMM Katip Üyesi AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Tezcan'ın yanına giderek kürsüyü terk etmesi için iknaya çılışırken 10 kadar AKP'li vekil de kürsünün önünde toplandı. Yaşanan sözlü tartışmanın ardından Özçelik, Tezcan'a yumruk atarak arkasından sarılıp kursüden uzaklaştırdı. Bu yumruğun ardından Tezcan dengesini kaybederken Meclis bir anda karıştı. AKP ve CHP'li vekiller birbirine girdi. CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Bayram Özçelik'in boynunu iki eliyle kavrayarak kürsünün önündeki merdivenlere çekti. Bu kez kürsü arkasındaki merdivenlerde toplanan milletvekilleri merdivenlere yığıldı. Arbedede milletvekilleri birbirini tekmelerken, yumruklar da savruldu. Bu sırada AKP'li Osman Aşkın Bak ile CHP'li Hasan Ören'in de yumruklaştığı görüldü. 

Atalay arada kaldı

Kavga hükümet sıralarına kadar uzanınca Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da bir anda kendisini kavganın ortasında buldu. Atalay, Tezcan'ı yumruklardan koruyarak kavgadan uzaklaştırmaya çalıştı. Yaklaşık 5 dakika süren kavga sırasında yüzüne yumruk gelen CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün burnundan kan geldi. CHP'liler Köktürk'ü hemen salondan uzaklaştırıp revire götürdü. Revirde ilk müdahaleyi yapan doktor, Köktürk'ü hastaneye sevketti. Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne götürülen Köktürk'ün burnunun kırıldığı ve müşahede altına alındığı belirtildi. Kavga sırasında ellerinden yaralanan AKP'li Bayram Özçelik ile Ertuğrul Soysal'ın da hastanede tedavi edildiği bildirildi. 

Tezcan'ın da kaşı açılmıştı

Genel Kurul'da HSYK yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin üçüncü gün görüşmelerinde de kavga çıkmıştı. AKP İstanbul Milletvekili Oktay Saral, CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a yumruk atmış, Tezcan'ın kaşı yarılmıştı. Meclis Adalet Komisyonu'nda HSYK görüşmelerinde çıkan kavgada ise AKP'li Zeyid Aslan, Ömer Faruk Eminağaoğlu'na tekme atmıştı. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştiren 46 maddelik düzenleme TBMM Genel Kurulu'nda 20 saat süren maratonun ardından kabul edildi. İşte HSYK'nın yapısına ilişkin Meclis'ten geçenler: 
-Yeni yasayla HSYK'nın tüm yetkileri Adalet Bakanı'na devrediliyor. Buna göre; HSYK'da yetkili Adalet Bakanı olacak. Hakim ve savcıların soruşturma yetkisi ile Adalet Akademisi Yönetim Kurulu üyelerinin yetkileri Adalet Bakanlığı'na devrediliyor. 

-HSYK boşalacak, 4 yıl önce seçimle gelen 22 üye "asıl" ve "tamamlayıcı üyelik" modeliyle yeniden seçilecek. Üyelerin durumunu ve hangi dairelerde görev yapacaklarını da Adalet Bakan belirleyecek. Süresi biten başkan ve yardımcılarının 2 dönem daha göreve devam etme imk‰nı bir dönemle sınırlandırılacak. H‰kim ve savcıların meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi'nce yaptırılacak. Bu eğitimin usul ve esasları, HSYK'nın görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisi'nce hazırlanan yönetmelikte belirlenecek. 

-Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde, kurulda görev yapan genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı ve yardımcıları, tetkik hakimleri ve idari personelin kurumdaki görevleri sona erdirilecek.

Tüm genelgeler iptal

-Teftiş Kurulu Başkanı, Genel Sekreter, sayıları 4'ten 5'e çıkarılan ve biri idari yargıdan gelecek genel sekreter yardımcılarını Bakan belirleyecek. Nakil ve açıktan atanacak personel için de Bakan yetkili olacak. 

-HSYK'nın 4 yıl boyunca yayımladığı tüm genelge ve kararlar, kanun yürürlüğe girdiğinde iptal edilecek. Bu yetki de Bakan'a geçti. Savcıların adli, h‰kimlerin idari görevlerini belirleme yetkisi de Adalet bakanı'nda olacak. 

-Bakan Bekir Bozdağ, AKP'lilerin 'korsan bildiri'diye eleştirdiği bildiriye imza atan 17 HSYK üyesine, kanun yürürlüğe girdikten sonra soruşturma açabilecek. Dairelerin bakacağı işlere de Bakan karar verecek.

-Yasa, HSYK Genel Kurulu'nun toplantı yeter sayısında da değişiklik yapıyor. Mevcut kanuna göre en az 15 üyeyle toplanan ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar alan HSYK Genel Kurulu, yasanın yürürlüğe girmesiyle üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanacak ve karar alacak. 

İki madde çıkarıldı

Düzenlemeden 2 madde çıkarıldı. Yasadan çıkarılan 38 madde ile; Danıştay, Yargıtay ve Türkiye Adalet Akademisi genel kurullarından seçilecek kurullarından seçilecek kurul üyeliği için her üyenin; bir aday için oy kullanabilmesini düzenliyor. Söz konusu düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemenin bire bir aynısı olduğu gerekçesiyle yasa metninden çıkarıldı. Dairelerin yeniden inceleme taleplerini düzenleyen 41. madde de yasa metninden çıkarıldı. 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/hsyk-teklifini-kan-dokerek-gecirdiler-94864h.htm



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,286 µs