En Sıcak Konular

CARİ AÇIKTA İKİNCİ REKOR

14 Şubat 2014 16:36 tsi
CARİ AÇIKTA İKİNCİ REKOR Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en yüksek cari (döviz) açığını 76.5 milyar dolarla 2011 yılında vermişti, ikinci büyük açığı ise 65 milyar dolarla 2013 yılında verdi.

Cari açıkta ikinci rekor

Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en yüksek cari (döviz) açığını 76.5 milyar dolarla 2011 yılında vermişti, ikinci büyük açığı ise 65 milyar dolarla 2013 yılında verdi. Türkiye, dünyada en fazla cari açığı olan 5. ülke konumunda 

Türkiye ekonomisini dünyanın en kırılgan, en sağlıksız ekonomilerinden biri haline getiren cari açık, bir başka ifadeyle döviz açığı sorunu şiddetlenerek devam ediyor. Türkiye'nin Aralık ayında cari işlemler açığı 8 milyar 322 milyon dolar olurken, yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı 65 milyar 4 milyon dolar oldu. Türkiye'nin Kasım ayı sonunda cari açığı 60.8 milyar dolardı. Aralık ayında açığın 4.2 milyar dolar daha artması dikkat çekiyor. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün açıklanan 2013 yılı cari işlemler açığı, 2012'ye göre 16 milyar 507 milyon dolar artarak 65 milyar 4 milyon dolara yükseldi. 
En büyük katkıyı bankalar yapıyor!

Bankacılık sektörünün net kredi kullanımı 2013 yılında, bir önceki yılına dönemine göre 15 milyar 821 milyon dolar artarak 20 milyar 983 milyon dolar oldu. Yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışında yaptıkları net yatırımlar, 967 milyon dolar azalarak 3 milyar 107 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında gerçekleştirdiği net alımlar, bir önceki yıla göre 5 milyar 433 milyon dolar ve 12 milyar 702 milyon dolar tutarında azalarak sırasıyla 841 milyon dolar ve 4 mlyar 133 milyon dolar tutarında gerçekleşti.
Türkiye dünya cari açık liginde ABD, İngiltere, Brezilya ve Hindistan'ın ardından dünyada 5. sırada yer alıyor. ABD 398.7 milyar dolarla listenin ilk sırasında bulunurken, bu ülkeyi 94.9 milyar dolarla İngiltere, 81.4 milyar dolarla Brezilya, 76.9 milyar dolarla Hindistan izliyor.(ERSAN İLTER / YENİ MESAJ)

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13004782/cari-acikta-ikinci-rekor


Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,435 µs