En Sıcak Konular

AKP DIŞ POLİTİKASINA HALKTAN KIRMIZI KART

6 Şubat 2014 23:36 tsi
AKP DIŞ POLİTİKASINA HALKTAN KIRMIZI KART Türkiye Sosyal - Siyasal Eğilimler Araştırması'na göre, Türk halkı dış politikada hükümetin Suriye ve Mısır politikalarını desteklemezken, "Türkiye'ye yönelik en büyük tehdit" olarak ABD ve İsrail'i gördü

AKP politikalarına halktan kırmızı kart

Türkiye Sosyal - Siyasal Eğilimler Araştırması'na göre, Türk halkı dış politikada hükümetin Suriye ve Mısır politikalarını desteklemezken, "Türkiye'ye yönelik en büyük tehdit" olarak ABD ve İsrail'i gördü 

Türkiye Sosyal - Siyasal Eğilimler Araştırması'na göre, Türk halkı AKP Hükümetinin Mısır ve Suriye politikasına destek vermedi. Kadir Has Üniversitesi tarafından her yıl gerçekleştirilen araştırmada ankete katılanların yüzde 49.4'ü Türkiye'nin dış ilişkilerinde kimseyle ittifak kurmaması ve yalnız hareket etmesi gerektiğini ortaya koydu. Bu oran 2012'de yüzde 46.8, 2011'de ise yüzde 44.1 olarak gerçekleşmişti. Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Prof. Dr. Osman Zaim ve Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, dün düzenledikleri basın toplantısı ile üniversite tarafından 2010'dan beri her yıl gerçekleştirilen, "Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması" sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. 
Sorunlar olsa da Türkiye'de yaşamak güzel

Ankete katılanların yüzde 67.2'si Türkiye'de yaşamaktan memnun olduğunu dile getirdi. Öte yandan, araştırmaya göre kötüye giden en önemli sorun olarak ekonomi öne çıktı. Ankete göre, Türkiye'de halen işsizlik en önemli sorun olarak görülüyor. Terör sorun olarak daha alt sıralara inerken, bu yıl Türkiye'nin en önemli sorunları arasına yolsuzluk da girdi. Türkiye'de ordunun siyasetteki etkisine yönelik algılama azalmaya devam etti. Türk halkı yönetim şekli olarak başkanlık sistemine destek vermezken, vatandaşların yüzde 76.7'si parlamenter sistemi tercih etti. Gezi Parkı olaylarının siyasetin yapılış tarzını değiştirdiği inancı artarken, medyaya ve yargıya güvendeki düşüş devam etti. 
Yolsuzluk 3. sırada

"Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusunda ise bu yıl  ilk kez seçenek olarak cevaplara dahil edilen 'yolsuzluk', yüzde 14.2 ile üçüncü sırada çıktı. Birinci sırada ise, her yıl olduğu gibi, yine ankete katılanların yüzde 29.3'ün Türkiye'nin en büyük sorunu olarak gördüğü 'işsizlik' çıktı. Ankete katılanların yüzde 12.3'ü en büyük sorun olarak ekonomik krizi, yüzde 10.9'u hayat pahalılığını, yüzde 5.7'si ise gelir dağılımındaki eşitsizliği gösterdi. Buna göre, işsizlik hariç ekonomik nedenleri en büyük sorun olarak görenlerin oranı yüzde 28.9 ile işsizliği en büyük sorun görenlere yaklaştı. Geçen yıl yüzde 27.4 ile Türkiye'nin ikinci en büyük sorunu olarak görülen terör ise bu yıl yüzde 4.7 oranıyla 7. sıraya geriledi. 
Muhafazakârlık artıyor
Ankete katılanların yüzde 39.2'si (2011'de yüzde 33.2; 2012'de yüzde 37.3) "Kendinizi siyasi açıdan nasıl tanımlarsınız?" sorusuna 'Muhafazakar' olarak cevap verirken, yüzde 19.2'si 'Cumhuriyetçi-Kemalist' olduğunu belirtti. Soruya cevap verenlerin yüzde 17.8'i ise kendisini 'Milliyetçi' olarak tanımladı. 

Ekonomik sıkıntılar artıyor 

Araştırmada hükümetin ekonomi politikaları ayrı bir başlık olarak katılımcılara soruldu. Ankete katılanların yüzde 41.8'i hükümetin ekonomi politikalarını başarısız bulurken, başarılı bulanların oranı yüzde 33.5'te kaldı. Araştırmadaki "Son bir yıldaki ekonomik gelişmeler sizi nasıl etkiledi?" sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 43.7'si olumlu veya olumsuz olarak bir değişiklik olmadığını belirtirken; yüzde 33.7'si 'kendimi-ailemi geçindiremedim' cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 9.6'sı ise ekonomik olarak daha iyi durumda olduğunu belirtti. Ankette geçen yıla göre en belirgin değişiklik terör sorularına verildi. Terör sorununu çözmede en etkili yöntem sorusuna ankete katılanların yüzde 40.1'i siyasi yöntemler cevabını verdi. Bu cevap geçen yıl yüzde 26.1 düzeyinde kalmıştı. Teröre karşı sosyal politikalar uygulanması gerektiğini belirtenlerin oranı da yüzde 6.9'dan yüzde 20.4'e yükseldi. 

Hükümetin Gezi Parkı olayları sırasında izlediği politikalar için ise ankete katılanların yüzde 27.6'sı başarılı cevabını verirken, yüzde 52.8'i başarısız cevabını verdi.

"Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması-2013", 26 Aralık 2013 ile 13 Ocak 2014 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 26 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri 1.000 kişi ile yüz yüze gerçekleştirildi.(RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13004620/akp-politikalarina-halktan-kirmizi-kart


Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,142 µs