En Sıcak Konular

AKP UCU HÜKÜMETE DOKUNUNCA ÖYM'LERİ KALDIRIYOR

30 Ocak 2014 23:34 tsi
AKP UCU HÜKÜMETE DOKUNUNCA ÖYM'LERİ KALDIRIYOR İmtiyazlı mahkeme garabeti son buldu!Özel Yetkili Mahkemelerle birlikte geçici 2. madde de yürürlükten kaldırılıyor.

İmtiyazlı mahkeme garabeti son buldu!

Özel Yetkili Mahkemelerle birlikte geçici 2. madde de yürürlükten kaldırılıyor. Yasal düzenleme, Mclis tatile girmeden önce gerçekleşecek
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "TMK 10'a göre imtiyazlı mahkemeleri ve geçici 2. maddeyi yürürlükten kaldırıyoruz. Ağır ceza mahkemlerindeki üçlü ayrıma son veriyoruz" dedi. Düzenlemeyi Meclis'e göndereceklerini ve Meclis tatile girmeden düzenlemenin geçirileceğini bildiren Bakan Bekir Bozdağ, şunları kaydetti: "Yeni bir adım atıyoruz. TMK 10 ile görevli mahkemeleri ve aynı maddeye göre imtiyazlı olan soruşturma ve kovuşturma usulünü kaldırıyoruz. CMK 250. maddesine göre kurulmuş görevli mahkemeleri kaldıran düzenleme ile beraber geçici bir madde düzenlemiştik ve o zaman bu mahkemelerde görülen davaların, davalar sona erinceye kadar devamına imkan sağlayan bir geçici madde koymuştuk. Bu geçici maddeyi de yürürlükten kaldırıyoruz.

Üçlü ayrıma son

Ağır ceza mahkemelerindeki bu üçlü ayrıma son veriyor, savcılar ve hakimler arasındaki farklı soruşturma ve kovuşturma usullerine son veriyoruz. Hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmamız gerekirken bazı nedenlerle yapamadığımız tarihi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız. Kanunu Meclis'e gönderiyoruz, seçim nedeniyle Meclis tatile girmeden önce de bu yasal düzenlemeyi yapacak. TMK 10 ve CMK 250'ye göre görevli mahkeme uygulamasına, bunlara ilişkin soruşturma ve kovuşturma usullerindeki farklılıklara son veriyoruz. Bu da hukuk devleti bakımından son derece önemli, tarihi bir adımdır diye düşünüyoruz."
Yapılacak düzenlemeden kesinleşen davaların etkilenip etkilenmeyeceğinin sorulması üzerine Bozdağ, "Bu düzenlemelerden kesinleşen davaların etkilenmesi söz konusu değil. Bu, görülmekte olan davalarla ilgili belki görevli mahkemelerin değişmesi sonucunu doğuracaktır.

Kesinleşmiş davalar

Yani TMK 10'a göre görevli ağır ceza mahkemeleri değil de diğer ağır ceza mahkemelerine dosyalar devredilmiş olacaktır. Ancak hükme bağlanmış olan, hükme bağlanıp kesinleşmiş olan davalar bundan etkilenmeyecektir. Yalnız kesinleşmemiş davalar Yargıtay tarafından bozmaya tabi olursa onlar da yeni usule tabi olacaktır" dedi. Yeniden yargılama konusunun kamuoyunda tartışıldığını, Adalet Bakanlığı'nın da bu konu üzerindeki çalışmasının sürdüğünü söyleyen Bozdağ, çalışma bittiği zaman kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi. Bozdağ, şu anda üzerinde çalıştıkları TMK 10 ve CMK 250 ile görevli mahkemelerin kaldırılması konusuyla yeniden yargılama konusunun ayrı olduğunu vurguladı.

Bozdağ'ın fezlekesi iade!

TBMM, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında Meclis'e gönderdiği fezlekeyi, "usullere uyulmadığı ve bakanla ilgili kısmı dosyadan ayrılmadığı" gerekçesiyle iade etti. Gerekçede, "Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından Meclis'e gönderilen yazıların bakanlık üzerinden Başbakanlık vasıtasıyla gönderilmesi gerekir. Yazıda Bozdağ'a ilişkin sadece 1 sayfalık tutanak yer almasına rağmen, davanın tamamına ilişkin 32 klasör ek olarak gönderilmiştir. Oysa sadece ilgili bakana ilişkin belgelerin gönderilmesi gerekmektedir. Dosyada adı geçen diğer şahıslar bakımından hazırlık soruşturmasının gizliliğinin ihlal edilebileceği ve masumiyet karinesi zedelenebileceği için iade edilmiştir" denildi. Bu arada, 17 Aralık'taki rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in dosyaları  da ellerinden alındı. Savcılar görevden alındıklarını e-posta ile öğrendiler. Yüzgeç, İstanbul 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Kara, İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi'ne atandı.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/imtiyazli-mahkeme-garabeti-son-buldu-94185h.htm


Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,075 µs