En Sıcak Konular

ESKİ ELÇİLERİNDEN ABD'YE: ''ERDOĞAN İÇİN SESSİZ KALMAYIN''

27 Ocak 2014 22:54 tsi
ESKİ ELÇİLERİNDEN ABD'YE: ''ERDOĞAN İÇİN SESSİZ KALMAYIN'' Eski elçilerinden ABD’ye: Erdoğan’a sessiz kalmayın!..ABD’nin eski büyükelçileri Edelman ve Abramowitz yolsuzluk ve rüşvet operasyonu için dış güçleri suçlayan Başbakan’ın ülkeyi diktatörlüğe taşıdığını bildirdi

Eski elçilerinden ABD'ye: Erdoğan'a sessiz kalmayın!..

Eski elçilerinden ABD'ye: Erdoğan'a sessiz kalmayın!..ABD'nin eski büyükelçileri Edelman ve Abramowitz yolsuzluk ve rüşvet operasyonu için dış güçleri suçlayan Başbakan'ın ülkeyi diktatörlüğe taşıdığını bildirdi
ABD'nin eski Ankara büyükelçileri Eric Edelman ve Morton Abramowitz, Türkiye'deki 17 Aralık olaylarından dolayı dış güçleri suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı Washington'un tavrını daha açık belli etmesi gerektiğini savunuyor. 

Eric Edelman ve Morton Abramowitz'in, Partilerüstü Politikalar Merkezi'nin dış politika direktörü Blair Misztal'la ortak yazdıkları ve Washington Post gazetesinde yayınlanan makalede "Son on yılda neler başarırsa başarsın Başbakan Erdoğan ülkesinin hızla yükselen demokrasisine zarar veriyor. Amerika'nın kısa vadeli çıkarları etkilenecek diye sessiz kalmak da Türkiye'nin uzun vadeli istikrarına zarar veriyor" görüşü öne sürülüyor. 
Makalede "Erdoğan aynı Gezi protestolarında yaptığı gibi, son soruşturma olayının da kendisine karşı komplo olduğunu iddia etti. Üstelik muhalefet partilerini ve dış güçleri suçladı, Amerikan büyükelçisini sınır dışı etmekle tehdit etti" ifadeleri kullanılıyor. Makalede Erdoğan'ın tek amacının "rüşvet ve soruşturmaları savuşturmak olmadığını" savunan yazarlara göre "Başbakan, aynı zamanda muhalefeti bastırmayı ve Türkiye üzerindeki kontrolünü genişletmeye çalışıyor." 

Zor durumda kaldı

ABD'nin eski Ankara Büyükelçileri, "Erdoğan'ın Amerika'nın Türkiye'ye müdahale ettiği suçlamaları, Washington'u zor bir durumda bırakıyor" diye düşünüyor ve Erdoğan'ın iktidarının önemli bir bölümünde Washington'un, aleyhte gelişen olaylara karşı yaklaşımının genelde kamuoyu önünde sessiz kalmak olduğunu, nadiren de özel görüşmelerde sitem etmeyi tercih ettiğini yazıyor. Büyükelçilere göre bu strateji "hiçbir zaman işe yaramadı, Erdoğan'ın dış politikasının önemli unsurlarını etkilemedi, genelde Amerikan politikalarından uzaklaştı, çatışmacı söylemini benimsedi. Gerçekte Amerika'nın sessizliği Erdoğan'ı daha da cesaretlendirdi." Edelman, Abramowitz ve Misztal'a göre Amerikalı liderler, Erdoğan'ın diktatör eğilimleriyle yüzleşme korkusundan vazgeçip, Washington'un Türkiye'nin siyasi istikrarına ve canlı demokrasisine verdiği önemi hatırlatmalı. Yazarlar, Amerika'nın, Erdoğan'ın son dönemdeki tavırlarını hem kamuoyu önünde, hem de özel görüşmelerde daha güçlü bir şekilde kınaması durumunda kendisini yumuşamaya ikna edebileceğini düşünüyor. 
Erdoğan'ın Türkiye'nin demokrasisine "büyük zarar verdiğini" iddia eden ABD'nin eski Ankara büyükelçileri, "Amerika, Erdoğan'ın aşırıya kaçan davranışları ve demagojisinin, Türkiye'nin siyasi kurumları ve değerleri açısından yıkıcı olduğunu ve Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verdiğini hatırlatmalı" savlarını da dile getiriyorlar. 

Hagel'in gezi iptali manidar

Hürriyet gazetesi Washington temsilcisi Tolga Tanış, Hürriyet Pazar'a yazdığı yazıda Obama'nın Erdoğan'a karşı tavrını sertleştireceğini yazdı. Tanış, ilk mesajın ABD Savunma Bakanı Hagel'in gezisinin iptali olduğunu söyledi.
Tanış şunları yazdı: Ne zaman olur göreceğiz. Belki bu Salı yapacağı Birliğin Durumu konuşmasında iki cümleyle Başkan Obama kendisi yapar. Belki onun yerine bir hafta sonra bir danışmanı. Çünkü ilk mesaj geldi bile. Ve 17 Aralık'tan önce programlanan Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın Ankara ziyareti bu hafta içi iptal edildi. Ziyaretin detaylarını takip ettiğimi bilen Pentagon Sözcülüğü'nden bana hafta içi iptalle ilgili yapılan açıklamada ise aynen şöyle denildi: "Türk liderlere de ifade ettiği gibi Bakan Hagel, yakında Türkiye'yi ziyaret etmeyi umuyor. Bunun için fırsatlar aramaya devam ediyoruz." 17 Aralık sürecinin ardından bu ziyaretin yapılıp yapılmamasın politik açıdan tartışıldığını, tartışmaya katılan bir düşünce kuruluşu yetkilisinden doğruladım. Ve Hagel'ın gezisinin iptalinin de, muhtemelen yapılacak rahatsızlık açıklamasının ilk sinyali olarak düşünüldüğünü öğrendim.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/eski-elcilerinden-abdye-erdogana-sessiz-kalmayin-94088h.htm


Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,799 µs