KUVVET KOMUTANLARININ YARGILANMASI BAŞBAKAN'IN İZNİNE BAĞLANIYOR
22 Ocak 2014 22:48 tsi
TBMMye sunulan tasarıya göre, görevle ilgili suçlardan dolayı Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının yargılanması, Başbakanın izniyle olabilecek
Askerlik Kanunu'na da 'MİT ayarı' getiriliyor!
TBMM'ye sunulan tasarıya göre, görevle ilgili suçlardan dolayı Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının yargılanması, Başbakan'ın izniyle olabilecek
Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama usullerini yeniden belirleyen Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıyla, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarında olduğu gibi artık Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları hakkında da dava açmak için Başbakan'ın izni gerekecek. Jandarma Genel Komutanı hakkında soruşturma açılmasına ise İçişleri Bakanı karar verecek. Tasarıyla, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanmasına da olanak sağlanıyor. Ayrıca isimsiz, imzasız, takma adla yapıldığı anlaşılan ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak.
Görevden uzaklaştırma
Tasarıya göre, soruşturma izni verilmiş bulunanlar izin vermeye yetkili merci tarafından soruşturmanın emniyeti ve sıhhatli olarak devam etmesi amacıyla geçici süre ile görevden uzaklaştırılabilecek. Anılan kararlara karşı ilgililer 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığı'na itiraz edebilecekler. İtiraz üzerine Cumhurbaşkanı tarafından verilen karar kesin olacak. İsimsiz, imzasız, adressiz yahut takma adla yapıldığı anlaşılan ya da belli bir olayı ve nedeni içermeyen, delilleri ve dayanakları gösterilmeyen ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak.
Soruşturma kurulu
Soruşturma izni verilmemesi kararı hakkında ilgililer tarafından yapılan itirazın Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesi veya soruşturma izni verilmesi kararına karşı süresi içinde itiraz edilmemesi ya da bu itirazın Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmesi üzerine, izin vermeye yetkili merci tarafından soruşturma yapmak üzere denetim elemanlarından üç kişilik bir soruşturma kurulu oluşturulacak. Kurul, cumhuriyet savcısına tanınan bütün yetkilere sahip olacak ve soruşturma sırasında hakim kararı alınması gereken hususlarda yetkili mahkemelere başvuracak. Kurul, yaptığı soruşturma sonucunu bir raporla tespit ederek izin vermeye yetkili mercie sunacak. İzin vermeye yetkili merci kamu davasının açılmasına gerek görmezse kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verecek. Bu karar kesin olacak. İzin vermeye yetkili merci kamu davasının açılmasına gerek görürse, soruşturma dosyasını Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne gönderecek.
Kaynak: YENİÇAĞ GAZETES, http://www.yenicaggazetesi.com.tr/askerlik-kanununa-da-mit-ayari-getiriliyor-93822h.htm
Bu haber 910 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle