En Sıcak Konular

HSYK İKTİDARIN EMİR ERİ GİBİ OLDU

21 Ocak 2014 20:15 tsi
HSYK İKTİDARIN EMİR ERİ GİBİ OLDU Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), HSYK’dan yargının ayrı bir erk olarak, Anayasal güç ile bağımsız ve tarafsız şekilde görevini yerine getirdiğini kamuoyuna göstermesini istedi.

HSYK iktidarın emir eri gibi oldu

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), HSYK'dan yargının ayrı bir erk olarak, Anayasal güç ile bağımsız ve tarafsız şekilde görevini yerine getirdiğini kamuoyuna göstermesini istedi.

YARSAV, HSYK'nın 19 savcı ile 1 hakimin görev yerini değiştiren adli yargı kararnamesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, kararname ile yolsuzluk soruşturmalarını yürüten Cumhuriyet savcılarının görev yerlerini değiştirilmesinin, siyasetin yargıyı kuşattığının acı bir göstergesi ve yolsuzluk soruşturmalarının üzerini örtme operasyonu olarak zihinlere kazındığı savunuldu. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Başbakan'a bağlılık

"Kararname ile siyasal iktidarın emir eri olduğunu kamuoyuna açıkça deklare eden HSYK, Adli Kolluk Yönetmeliği hakkında yapmış olduğu önceki açıklamasından adeta pişmanlık duyduğunu göstermiş, hükümete ve özelde de Başbakan'a bağlılıklarını belirterek 17 Aralık sürecinde Başbakan'ın hışmını çeken açıklamasından dolayı özürlerini dile getirmiştir. Eğer gerçekten siyasal iktidar samimi bir özeleştiri yapıp, ortağı olduğu hukuksuzluklardan pişmansa, geçmişte yapılan kumpasların, üretilen delillerin neler olduğunu, tutuklanan Cumhuriyet başsavcılarının, Genelkurmay Başkanı'nın, askerlerin, gazetecilerin, öğretim üyelerinin ve aydınların hangi karanlık dehlizlerde yapılan planlarla sürecin kimin tarafından yürütüldüğünü açığa çıkartmalıdır." 
YARSAV'ın, iktidarın kendi hukuksuzluklarına karşı son itiraz ve karşı duruş iradesini gösterme gayreti içinde olduğunun savunulduğu açıklamasında, "Geçmişlerinden bugüne her türlü istismar, yalan ve illüzyonları konusunda fazlasıyla tecrübeli olduğumuz siyasal iktidarın bu türden hiçbir taktiği, umuyoruz ki toplum nezdinde de tutmayacaktır" değerlendirmesinde bulunuldu. Yolsuzluğu, rüşveti, hırsızlığı, baskıyı, zulüm ve ötekileştirmeleri, cinayetleri fetvalarla meşru kılarak yol alanların, kontrolleri dışındaki yargıyı meşru bir organ ve otorite olarak benimsemelerinin beklenemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada, toplumun, sığınacağı son çatı olan yargı kurumunun alınmasına rıza gösterilmeyeceği belirtildi.

Hukukun üstünlüğü

HSYK'nın, yargının yürütmenin bir oyuncağı olduğu anlayışının vatandaşların bilincine kazınmasının önlemesi gerektiğinin ifade edildiği açıklamada, HSYK'dan yargının ayrı bir erk olarak, Anayasal güç ile bağımsız ve tarafsız şekilde görevini yerine getirdiğinin kamuoyuna göstermesi istendi. YARSAV'ın açıklamasında, "Diğer erkler karşısında diz çöktürülüp biata zorlanan yargının temsilcilerinin, her türlü baskı ve müdahaleye rağmen toplumun ve meslektaşlarının kendisine tevdi ettiği gücün hakkını vereceğine ve hukukun üstünlüğü bayrağını yükselteceğine inanıyoruz" denildi.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/hsyk-iktidarin-emir-eri-gibi-oldu-93755h.htm



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,977 µs