En Sıcak Konular

FENERBAHÇE BÜYÜK ŞOKTA: ŞİMDİ NE OLACAK?

18 Ocak 2014 10:54 tsi
FENERBAHÇE BÜYÜK ŞOKTA: ŞİMDİ NE OLACAK? Yıldırım, cezası onandığı için 32 ay daha hapis yatacak. Bir yılın üstünde ceza aldığı içinde Fenerbahçe Başkanlığı da düşecek. 1 milyon 712 bin 500 TL’lik rekor adli para cezasını da 20 eşit taksitte ödeyecek.

Fenerbahçe büyük şokta

Yargıtay, şike davasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a verilen 6 yıl 3 aylık cezayı onadı. Karar camiada şok etkisi yaratırken 32 ay hapis yatacak olan Yıldırım'ın başkanlığı da düşüyor
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın "teşvik primi" ve "birden fazla maçta şike yapmak" ile "örgüt kurmak" suçlamasından aldığı 6 yıl 3 aylık hapis cezası ile rekor para cezasını onarken, Yargıtay, Beşiktaş Eski Yöneticisi Serdal Adalı ve eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun şike cezalarını bozdu. Yargıtay, "şike yaptıklarının sabit olduğuna" ancak iki sanığa verilen hapis cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılması gerekirken, bu durum gözönünde bulundurulmadan karar verilmesini bozma nedeni saydı. Kararla mahkumiyeti onanan Yıldırım Balyoz sanıkları gibi hükümlü konumuna geçti. Yıldırım'ın avukatları karara itiraz ederse, itirazı da cezasının onanması yönünde tebliğname hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı değerlendirecek. Yıldırım gibi cezaları onanıp hükümleri kesinleşen sanıkların kalan mahkumiyetlerinin infazı da gündeme geldi.

Adalı ve Havutçu kararı

Yıldırım, cezası onandığı için 32 ay daha hapis yatacak. Bir yılın üstünde ceza aldığı içinde Fenerbahçe Başkanlığı da düşecek. 1 milyon 712 bin 500 TL'lik rekor  adli para cezasını da 20 eşit taksitte ödeyecek. Daire, Aziz Yıldırım gibi Olgun Peker'in "örgüt kurmak" ile "şike ve teşvik priminden" aldığı cezaları onandı. Şike dosyasını "onama, bozma ve düşme" kararlarının altında Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin değişen Başkanı Bahri Demirel'in imzası da var. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdar Adalı, Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkındaki kararının temyiz incelemesi tamamlandı. 80 sayfalık karara göre, Yargıtay eski Beşiktaş yöneticisi Serdar Adalı ve eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun "şike yaptıklarının sabit olduğuna" karar verdi. Ancak iki sanığa verilen hapis cezalarının ertelenip ertelenmeyeceğinin tartışılması gerekirken, bu durum gözönünde bulundurulmadan karar verilmesini bozma nedeni saydı.

"Kararı tanımıyorum"

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Yargıtay kararı sonrasında ilk açıklamasını yaptı.  Yıldırım'ın kulübün internet sitesindeki açıklaması şu şekilde: "Aziz Yıldırım olarak bu hukuka aykırı karara saygı duymuyorum ve bu siyasi kararı tanımıyorum. Fenerbahçe'yi, siyasi ve hukuk dışı kararlarla ve en önemlisi pusu geleneklerinden gelen uygulamalarla teslim almaya çalışanlar tarihi bir hatanın eşiğindedirler. Aziz Yıldırım üzerinden Fenerbahçe'ye kumpas kuranlar, Fenerbahçe'yi lekelemek isteyenler şunu iyi bilmelidirler ki; Aziz Yıldırım için tek gerçek Fenerbahçe'dir ve Fenerbahçe'nin adının yanında Aziz Yıldırım'ın başkanlığı, özgürlüğü ve hatta varlığının hiçbir önemi yoktur. Aziz Yıldırım gerekirse başkan değil bu kulübün kapısında bekçi dahi olur ama ne Fenerbahçe'den koparılabilir, ne de onlara teslim olur. Kumpaslar, paralel devletler, tükenmiş yanlı yargılar, ele geçirilmiş devlet mekanizmalarına dair söylemler havada uçuşurken, emniyet ve yargının aldığı her karar artık yok hükmünde ilan edilmişken ve 'adil ve yeniden yargılanma hakkının'tartışıldığı bu süreçte, apar topar verilen bu karar, Aziz Yıldırım'ın ve tüm kamuoyunun nezdinde bir siyasi manevradır ve 3 Temmuz'un altına atılan ıslak imzadır. Aziz Yıldırım'ın bu zihniyetle mücadelesi devam edecektir. İster kulübünün başında ister cezaevinde. Tüm Fenerbahçeliler emin olsunlar ki, süreç onların istediği gibi bitmeyecektir ve son sözü Fenerbahçe söyleyecektir. Gerek bu karar ve gerekse süreçle ilgili susmak ve ötelemek yersiz ve anlamsızdır. Aziz Yıldırım, Fenerbahçe ve Türkiye Cumhuriyeti için bugüne kadar ödediği bedellerle yetinmemekte kararlıdır." 

Ceza aldığı maçlar

Yargıtay 5. Dairesi; Aziz Yıldırım'a F.Bahçe-İstanbul BB 
Kardemir Karabük-Fenerbahçe Fenerbahçe-Ankaragücü
Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapmak, Trabzonspor-Bursaspor Trabzonspor-İstanbul BB maçlarında teşvik primi verdiği iddiasıyla cezaları onadı.

Yargıtay'ın karar verdiği isimler

Yargıtay 5. dairesi birçok ismin cezasını onayladı. Bu isimler arasında Fenerbahçeli yöneticiler Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, teknik direktör Bülent Uygun, futbolcu İbrahim Akın da bulunuyor.
Bülent Uygun:     11 ay
Bülent İşçen:     2 yıl 4 ay
Ali Kıratlı:     1 yıl 10 ay
Vederson:     5 ay
Ali Yıldırım:     1 yıl 1 ay
İbrahim Akın:     1 yıl 6 ay
İlhan Ekşioğlu:     3 yıl 1 ay hapis
Mecnun Otyakmaz:     2 yıl 4 ay
Şekip Mosturoğlu:     Örgütten 1 yıl 
3 ay, şike ve teşvikten 1 yıl 10 ay hapis 
Mehmet Yıldız :    1 yıl 3 ay
Sami Dinç:     1 yıl 14 ay
Samet Güzel:     2 yıl 2 ay
Tamer Yelkovan:     1 yıl 3 ay
Ümit Karan:    7 ay
Yavuz Ağırgöl:    1 yıl 8 ay hapis
Yusuf Turanlı:     Örgütten 1 yıl 
3 ay,  şikeden 1 yıl 18 ay hapis

45 gün içinde seçim yapılacak

Cezası onanan Aziz Yıldırım'ın başkanlığı düşecek. Yıldırım ayrıca hiçbir dernek ya da vakıfta görev alamayacak. Fenerbahçe Kulübü karar eline ulaşınca yeniden seçime gitmek zorunda kalacak. 45 gün içinde alınacak olağanüstü genel kurul kararında Yıldırım aday olamayacağı gibi başkan yeniden seçilecek. Bu süre içinde Kulübü Başkanvekili Abdullah Kiğılı yönetecek. Fenerbahçe Yönetim Kurulu, şu açıklamayı yaptı: "Bizler Fenerbahçe olarak, Aziz Yıldırım liderliğinde kurulduğu iddia edilen suç örgütünün üyesi olmaktan gurur duyduğumuzu, başkanımız ve Fenerbahçe'ye yönelik söz konusu hukuk dışı karar ve uygulamaları tanımadığımızı ve tanımayacağımızı, yıkılmaz taraftarlarımızla, kongre üyelerimizle, Fenerbahçe ailesi ile birlikte haklı mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğimizi bildiririz. Bizleri hesaba katmadan Fenerbahçemize ve başkanımıza dokunmak isteyenlerin, bir kez daha düşünmelerini ve hiçbir karar ve makamın büyük Fenerbahçe taraftarı ve büyük başkanımızdan kaynaklanan duruş ve kararlılığımızın önüne geçemeyeceğini kamuoyuna deklare ederiz" 

Hisseler tepetaklak!

Şike davasına yönelik Yargıtay kararı ile Fenerbahçe hisseleri dakikalar içinde düştü. Hisseler yaklaşık beş dakika içinde 35 liradan 30,60 liraya kadar geriledi. Yargıtay kararı ile ilgili ilk açıklama şike davasının "Kısmen onandığı, kısmen düştüğü ve kısmen bozulduğu" yönündeydi. Bu habere yatırımcılar ilk olarak Fenerbahçe hisselerini yükselterek reaksiyon verdi. Fenerbahçe hisseleri karar öncesi 33,10 liradan seyrederken günlük farkla yüzde 4 artarak dakikalar içinde 35,02 liraya kadar çıkmıştı.

Yeniden yargılanma gündemde!..

Aziz Yıldırım ve sanıkların önündeki bir diğer seçenek ise son dönemde gündemde olan yeniden yargılama olabilir. Yargıda son dönemde yaşanan tartışmalar sonrasında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Başbakan Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmüş ve Balyoz ve Ergenekon gibi davalarda yeniden yargılama önermişti. Bu öneriye hükümet kanadı sıcak bakmış ve çalışmalara başlamıştı.  Bozdağ dün yaptığı açıklamada ise Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü'nün Balyoz ve Ergenekon sanıklarına yeniden yargılaması üzerinde çalıştığını ve bu düzenlemenin hukuk sistemini nasıl etkileyeceği konusunun incelendiğini açıklamıştı. 

Düren: TFF'de şike dosyası kapanmıştır

Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü Mete Düren, Yargıtay 5. Dairesi'nin verdiği kararın ardından yaptığı açıklamada "Şike davası bizim için kapanmıştır. Geri dönüş sözkonusu bile değildir" dedi. Düren, federasyonun kurullarının gerekli incelemeyi yaptığını ve konu hakkında kararını daha önce verdiğini söyledi.

TRABZONSPOR CEPHESİ

Gerekçeli kararı bekliyoruz

Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Aslan, " Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin vermiş olduğu kararlarla ilgili olarak yönetim kurulumuz önümüzdeki günlerde toplanıp bir değerlendirme yapacak" dedi. Arslan, Yargıtay'ın şike davasıyla ilgili vermiş olduğu kararla ilgili henüz bir açıklama yapmayacaklarını ifade ederek, "Trabzonspor Yönetim Kurulu olarak önümüzdeki günlerde toplanarak konuyu detaylı bir şekilde görüşeceğiz ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin vermiş olduğu kararlarla ilgili olarak nihai tavrımızı kulüp olarak ortaya koyarak kamuoyunu bilgilendireceğiz" diye konuştu.

Beraat kararı verilenler 

Şike soruşturmasında adı geçen Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ile birlikte Asbaşkan Nevzat Şakar beraat etti. Mahkeme ayrıca davada adı geçen isimlerden Zeki Mazlum, Zafer Önder İpek, Göksel Gümüşdağ'la birlikte Hikmet Karaman'ın da beraatına karar verdi.

HUKUKCU GÖZÜYLE

Yıldırım'a kapılar kapalı

Yargıtay'ın cezaları onanmasının ardından çıkan tablo Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırm için oldukça vahim. Zira Yıldırım'ın, hakkında evvelce verilmiş bulunan toplam 75 aylık hapis cezanın onanmış olması üzerine, hukuken yapabileceği fazla bir şey yok. Şöyleki:
1.CMK 308 uyarınca, Yargıtay Cum. Başsavcılığına müracaatla, Başsavcılığın Yargıtay Kararına İtiraz Yetkisini kullanarak dosyayı Ceza Genel Kurulu'na göndermesi istenebilir. Ancak; Başsavcılığın Tebliğ namesinde sanıklar hakkında ONAMA TALEP EDİLDİĞİNDEN sonuç alınması zor gözükmektedir.
2. CMK 311-323 uyarınca Yargılamaya esas teşkil eden delillerin sahteliğinin, veya yeni delil yada tanıkların ortaya çıkması v.s. gibi hallerde ise, YARGILAMANIN YENİLENMESİ talebinde bulunabilir.
3. Kesinleşen cezanın infaz süresi, gerek örgüt suçu gerekse de mükerrirlere özgü rejim nedeniyle 3/4 yani 56 ay olup, bu süreden hapis yatılan 12 mahsup edildiğinde, 44 ay kalır, şartlı salıverme hükümleri dikkate alındığında, 32 aylık infaz süresi kalır.
4.Yerel mahkeme kararında açıkça yer aldığı üzere, 6222sayılı yasanın 11. Maddesi gereğince Başkanlığa devam etmesi mümkün değildir.
5. Eğer Yıldırım isterse istediği bir kişiyi başkan seçtirir, kendiside  CEO olarak kulüpte görev yapabilir.
* Ali Gürel 

Karar kesindir değişmez

Eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) hakimi Prof. Dr. Türker Arslan, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin futbolda şike davasında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve diğer isimlere verdiği hapis cezalarını onamasının kesin karar olduğunu ve bu kararın ardından cezanın infazının uygulanacağını söyledi. Arslan, Yargıtay'ın kararını kesin olarak nitelemek gerektiğini belirterek, "Bu karardan sonra cezanın infazı söz konusu olacaktır" dedi. Kararın onanmasının ardından daha önce yatılmış süreler dışında kalan zamanın tekrar hapse girilerek infaz edilmesi gerektiğini kaydeden Türker Arslan, "Bu arada Fenerbahçe Kulübü'nde büyük boşluk doğacak, sorun doğacaktır. Aziz Yıldırım'ın başkanlığı, hapse girdiği andan itibaren bitmiş olacaktır. Fenerbahçe kendi bünyesinde genel kurul yaparak yeni başkanını ve sistemini düzene sokacaktır" diye konuştu. 

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/fenerbahce-buyuk-sokta-93617h.htm



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,821 µs