En Sıcak Konular

HÜKÜMET PENTAGONVARİ ''ALGI YÖNETİMİ''Nİ DEVREYE SOKTU

17 Ocak 2014 19:40 tsi
HÜKÜMET PENTAGONVARİ ''ALGI YÖNETİMİ''Nİ DEVREYE SOKTU Sallanan iktidar sahte anketlere yaslandıPatlayan yolsuzluk skandalları sonrası itibarı yerlebir olan AKP iktidarı, hâlâ ayakta kaldığı algısı yaratmak için uyduruk anketlere sığınıyor

Sallanan iktidar sahte anketlere yaslandı

Sallanan iktidar sahte anketlere yaslandıPatlayan yolsuzluk skandalları sonrası itibarı yerlebir olan AKP iktidarı, hâlâ ayakta kaldığı algısı yaratmak için uyduruk anketlere sığınıyor
Siyasal iktidarlar, son yıllarda yükselen toplumsal muhalefet veya kendilerine oy kaybettirecek skandallar karşısında güçlerini koruduklarını göstermek için sosyal psikolojik bir yöntem olarak "algı yönetimini" kullanıyor. 

Bunun en açık örneği geçtiğimiz yıl Haziran ayına damga vuran Gezi Parkı ile başlayıp, yurda yayılan AKP iktidarını protesto eden gösteriler sırasında yaşandı. İstifası istenen Başbakan Tayyip Erdoğan, eylemcileri "çapulcu" ilan edip gösterilerin AKP'yi devirmek için dış güçler tarafından tertiplendiğini öne sürdü. Hemen arkasından da AKP'nin oylarını arttırdığına yönelik anket sonuçları havada uçmaya başladı. 

Pentagon yöntemi

Son günlerde bazı bakan çocuklarının tutuklandığı, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan hakkında yolsuzluk operasyonu konusunda  çeşitli dedikoduların dolaştığı bir ortamda ABD Ordusu tarafından ortaya konan bir kavram olan "algı yönetimi" devreye sokuldu. AKP iktidarı, bir taraftan polisleri görevden alırken bir taraftan da hala ayakta kaldığı algısı yaratmak çabalıyor. Bunun için tercih edilen ilk yöntem ise kamuoyu anketleri. Bir yandan yolsuzluk operasyonlarının dış güçler tarafından AKP iktidarını devirmek için planlandığı propagandası yürütülürken öte yandan, birbiri ardına AKP'nin oylarını koruduğuna yönelik anket sonuçları yayınlanıyor.

Anketi gazetede görmüş

Bunun son örneklerinden biri GENAR Araştırma Şirketi'nin yaptığı anketin sonuçlarının yayınlanması oldu. Aynı gün Başbakan Tayyip Erdoğan, bu konuda açıklama yaptı: 
 "Bildiğiniz gibi yüzde 34'le yola çıktık, o zaman 16 aylık bir partiydik. Geldiğimiz nokta yüzde 50. Şu anda da bütün kamuoyu araştırmalarında yine bu çevrede bu olay görünüyor." Arkasından anketin detay bilgilerini veren Başbakan Erdoğan'ın açıklamasının ilginç tarafı ise bu anketten hiç haberi yokmuş gibi "Bugün yine bir kamuoyu araştırması gazetelerde gördüm, yine bu çerçevede" demesi oldu.

Siyasal yönlendirme

Kamuoyu araştırmalarının doğruluğu tartışılırken Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin deneyimli öğretim üyeleri meselenin önemli bir boyutuna dikkat çekiyor: Çalıştıkları parti adına yönlendirme yapan şirketler. Konusunun uzmanı hocalar bununla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:
 "Araştırma şirketi çalıştığı partiden yöne yönlendirme de yapabilir. Bu onun sütüne kalmış bir şey. Ülkemizde  bir çok araştırma şirketi çalıştıkları partiler adına yönlendirme yapıyor. Bunu görüyoruz. Toplum mühendisliği adına araştırma şirketleri ve anket yöntemi bir araç olarak kullanılıyor. Şimdi en çok kullanılan laf var ya 'algı yönetimi.' Kamuoyu üzerinde 'algı yönetimi' oluşturmak yaptığınız haberlerle de olur, araştırma şirketinin anket sonuçları ile de. 'Algı yönetimi' imaj oluşturmanın yeni adı. Hedefi; insanları bir yere yönlendirmek
Kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptıkları anketlerin medyaya ne kadar doğru yansıdığı da sorgulanmalı. Araştırma şirketlerinin kullandıkları örneklem diye bir şey var. Şimdi şunu göreceksiniz, seçim sürecine giriyoruz bu anketler çoğalacak. Kaç kişiyle nerelerde konuşmuşlar. Bunlara göre anket sonuçları da değişik çıkabilir. Kendilerinin hareket noktalarına göre de sonuçlar değişir. Bunun çok iyi kavranması için araştırma yöntem ve tekniklerinin de bilinmesi gerekir." 

Denekler yanıltabilir

Kamuoyunu yanıltmaya yönelik maksatlı anketlerin yanı sıra anketlerde kullanılan deneklerin gerçek tercihinin sonuçlara yansıyıp yansımadığı da tartışma konusu oluyor. Konunun uzmanları, ankete katılan deneklerin anketörlerin sorularına doğru cevap verip vermemesinin sonucu birinci derecede etkilediğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, deneklerin büyük bir bölümünün çeşitli nedenlerle anketörlere doğru cevap vermediğine dolayısıyla da elde edilen sonuçların sağlıklı sayılamayacağına inanıyor. 

"AKP yüksek gösteriliyor" 

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı, "Ben meslektaşlarımla ilgili bir şey söylemeyeyim" diyerek başladığı konuyla ilgili değerlendirmesini şöyle sürdürdü: " Ama AKP'nin oyunu yüksek gösterenlerin yanıldıklarını düşünüyorum. Şu anda AKP'nin oyu en az 7-8 puan düşmüş durumda. AKP'nin oy oranını yüzde 43-44 veya üzerinde bulan anketleri yapan firmalar tanıdığımız, bildiğimiz firmalar ise herhalde teknik hata yapıyorlar diye düşünüyorum." 
Bayrakçı, toplumu yönlendirmeye yönelik olarak anket yaptıranlar, yapanlar, yayınlayanlar da olduğunu belirterek şöyle konuştu: 
 "Ama boşuna böyle bir şey yapıyorlar. Anketlerle bu anlamda sonuç alamazlar. Psikolojik bir etki yapmaya çalışıyorlar. Seçmen o anketlere bakarak yönlenmez. Ben öyle zannediyorum. Benim 26 yılılık deneyimime göre yönlenmiyor" 

Seçmeni tek baraj etkiler

Bayrakçı, seçmenin anketlerde tek bir şeyden yönlendiğini kaydederek, "Barajı geçemeyecek partileri gördüğü zaman etkilenir. 'Şu, şu, şu  beğendiğim halde barajı geçemiyor. O zaman barajı geçen üç parti içinden bir tanesini tercih edeyim' diyor. Seçmen ankete bakarak bir tek bu konudan etkilenir. Yani seçmenin gazetelerde çıkan anketlere bakarak bir tek etkilendiği şey barajı kimler geçiyor, kimler geçmiyor. Onun dışında etkilenmez." diye konuştu.

Yanlış şirket kapanıyor

Bayrakçı, anketleri seçim sonuçlarını veya bir konuda istediği sonucu almak için kullanmak isteyenlerin elbette olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Geçmişte de oldu. Benim başıma da çok geldi. Ama biz alet olmamaya çalışıyoruz. olmuyoruz. Biz nazikçe reddediyoruz, ima ediyorlar duymazdan geliyoruz. Oluyor bunlar. Ama araştırmacı o ki ona alet olmayacak. Çünkü, öyle olursa bir seçimlik şirket haline geliyor. Bir de itibarı da kalmıyor. Teknik bir hatadan dolayı yanlış yapmış bir şirkete bir laf söylemem. Çünkü, o beş seçimi doğru bilip, bir seçim de hata yapabilir. Bazen teknik hata oluyor. Ama böyle yanlış sonuç vermiş, belli ki büyük bir çıkar karşılığı birilerini yüksek veya düşük göstermiş şirketler iş yapmıyor, kapanıyor. Toplumu yalan, yanlış bilgilerle yönlendirmek için bir seçimlik araştırma şirketleri kuruluyor ya da kurduruluyor. Ben mesela 1994 seçimlerinden hemen önce kurulup, seçimden sonra kapanan bir iki şirketi hatırlıyorum. 2007'den sonra bir kaç şirket kapandı. Her seçimden sonra böyle kapanan şirketleri gördük.
İnternet üzerinden yapılan, gazetelerin, televizyon kanallarının yapıp, yayınladıkları anketlerin hiç bir kıymeti yoktur. Bu sonuçları toplumu yönlendirmek için kullanırlar ama etkisi 'sıfır'dır." 

Araştırma şirketlerinin tarihi yanılgısı...

Hakan Bayrakçı, araştırma şirketlerinin hezimetiyle sonuçlanan 1989 yılı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı: "SHP'den Nurettin Sözen ile ANAP'tan Bedrettin Dalan'ın yarıştığı 1989 yılı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde neredeyse bütün şirketler yanıldı. Ama o bizim araştırma tarihimizde tek, başka bir benzeri yok. Bu arada bizim SONAR çok yeni kurulmuştu. Biz o seçimi Sözen'in 7-8 puan farkla kazanacağını bulmuştuk. Zaten onun üzerine biraz SONAR diye isim yapıp, devam ettik, başladık daha doğrusu. Onu biz bulduk ama 7-8 şirket birden yanıldığı için bizim bulmamızın çok anlamı yok. Çok ciddi şirketler yanılmıştı o zaman. İşini doğru-dürüst yapan adamlar yanıldı daha doğrusu. Öyle olabiliyor, o da olabiliyor. Teknik bir şeydi o. Çünkü, seçim gerçekten son haftalara kadar öyle gitti. Dalan'ın lehine idi. Son bir kaç hafta değişti sonuçlar. Onu teknik bir yanılgı olarak ele almak lazım."

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/sallanan-iktidar-sahte-anketlere-yaslandi-93571h.htm




Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,588 µs