En Sıcak Konular

ÇOCUK GELİNİN ÖLÜMÜNE İNCELEME

13 Ocak 2014 23:42 tsi
ÇOCUK GELİNİN ÖLÜMÜNE İNCELEME Siirt'te 12 yaşında görücü usulüyle evlendirilen ve evinde ölü bulunan Kader Erten'le ilgili, Bakan Ayşenur İslam'ın talimatıyla inceleme başlatıldı.

Çocuk gelinin ölümüne inceleme

Siirt'te 12 yaşında görücü usulüyle evlendirilen ve evinde ölü bulunan Kader Erten'le ilgili, Bakan Ayşenur İslam'ın talimatıyla inceleme başlatıldı.
 
AİLE ve Sosyal Politikalar Siirt İl Müdürü Hıfzullah Canpolat, Pervari ilçesinde 12 yaşında görücü usulüyle evlendirilen ve evinde ölü bulunan Kader Erten'le ilgili, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın talimatıyla inceleme başlatıldığını açıkladı.
Canpolat, "Erten'in küçük yaşta evlendirilmesi ve çocuk yaşta doğum yapmasıyla ilgili araştırma yapacağız" dedi.
 
KEMİK YAŞI, GERÇEK YAŞI
Canpolat, "Olaya, kurum olarak iki yönden bakacağız. Birincisi küçük yaştaki çocuğunun koruma altına alınıp alınmaması hususu, ikincisi ise bir çocuğun erken yaşta evlendirilmesiyle ilgili savcılığın açmış olduğu soruşturmada hukuki anlamda olaya müdahil olacağız" şeklinde konuştu.
Canpolat, Erten'in ikinci doğumunu 12 Eylül 2013'te yaptığını ifade ederek, "Gelinin yaşı küçük olduğundan hastane, durumu jandarmaya bildiriyor. Konu, savcılığa intikal ediyor. Aile de gelinin kemik yaşının daha büyük olduğunu öne sürüyor. Savcılık da bunun üzerine yaş tashihi istemiş. Yapılan yaş tashihinde gelinin kemik yaşı, 16 çıkmış. Savcılık, gelinin 16 yaşında olduğunu karara bağlamış ama kız her ne kadar 16 yaşında olsa da 2 yıl önce 14 yaşında oluyor" diye konuştu.
 
"MUHTEMELEN EVDE DOĞUM YAPMIŞ"
Erten'in 1,5 yaşındaki çocuğunu nerede dünyaya getirdiği bilgisine henüz ulaşamadıklarını ifade eden Canpolat, "Muhtemelen evde doğum yapmış. Konuyla ilgili uzmanlarımızla olayın yaşandığı Pervari ilçesine gideceğiz. Gelinin, ilk doğumunu nerede yaptığını araştıracağız. Eğer bir hastanede ilk doğum gerçekleşmişse bunun mutlaka bildirilmesi gerekiyordu. Eğer doğum evde gerçekleşmişse aile hata üzerine hata yapmış oluyor" dedi.
 
Mehmet Atak ve Kader Erten'in resmi nikahının bulunmadığını vurgulayan Canpolat, Erten'in 1,5 yaşındaki çocuğunun nüfus cüzdanının olmadığını da sözlerine ekledi.
Van'ın Çatak ilçesinde yaşarken, ailelerin onayı üzerine bir süre önce Mehmet Atak ile evlendirilen Kader Erten, erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci çocuğunun ölümünün ardından, Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Yapraktepe köyündeki evinde silahla vurulmuş halde bulunmuştu.
  
Türkiye'deki "çocuk gelin" sayısı 181 bini aştı
TÜRK Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Genel Başkanı Nazan Moroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'deki "çocuk gelin" sayısının 181 bini aştığını bildirdi. Moroğlu, 18 yaşından küçük kızını evlendirmek için mahkemeye dava açan ailelerin sayısında bir önceki yıla göre yüzde 94,2 artış olduğunu, ülkedeki siyasilerin bu sorunu çözmesi gerektiği belirtti.
 
Türkiye'de iç ve dış kaynaklı birçok sorun yaşandığını kaydeden Moroğlu, "Çocuklarımızı ve geleceğimizi olumsuz etkileyecek, 'çocuk gelinler've 'çocuk anneler'sorunu göz ardı edilmeyecek kadar büyük bir boyuta ulaştı" ifadelerini kullandı. Moroğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"TÜİK verilerine göre Türkiye'deki çocuk gelin sayısı 181 bini aştı. Erken yaşta evlilikler, kız çocuklarının kendilerini koruyamayacak yaşta evlendirilmeleri, en temel insan hakkı olan eğitim haklarının önündeki en büyük engeldir.
 
Nüfusun yarısı olan kız çocukları ve kadınların eğitim fırsatından yoksun kalması, ülkenin gelişmesini, kalkınmasını ve demokratikleşmesini engelleyecektir. Türk Medeni Kanunu'na göre evlilik yaşı, 17 yaşını bitirme koşuluna bağlıdır. Türk Ceza Kanunu'na göre de resmi nikah yapılmadan evlendirilme bir suçtur. Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre de 18 yaşına kadar her insan çocuktur, korumak ve desteklemek gerekir."

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=32702&haber=cocuk-gelinin-olumune-inceleme



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,495 µs