En Sıcak Konular

HSYK: ''DÜZENLEME ANAYASAYA AYKIRI''

11 Ocak 2014 16:14 tsi
HSYK: ''DÜZENLEME ANAYASAYA AYKIRI'' Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, HSYK’nın yapısının iktidarca değiştirilmek istenmesi çabalarına açıklamayla cevap verdi

HSYK'dan sert manifesto!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, HSYK'nın yapısının iktidarca değiştirilmek istenmesi çabalarına açıklamayla yanıt verdi: Adalet Bakanı kurulda tek yetkili haline getiriliyor, düzenleme anayasaya aykırı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Ahmet Hamsici, HSYK'nın yapısının değiştirilmesini öngören kanun teklifine ilişkin sert bir açıklama yaptı. Kurul'un görüş bildirmesi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından sınırlandırıldığı için kişisel açıklama yapma yoluna giden Hamsici, Meclis Adalet Komisyonu'nun gündeminde bulunan kanun teklifi ile Adalet Bakanı'nın yetkilerinin olağanüstü bir şekilde artırıldığının, Kurulda tek otorite haline getirildiğinin altını çizdi.

Kanun teklifinde öngörülen değişikliklerin büyük bölümünde "dönüştürme/siyasallaştırma" nın çok açık bir şekilde görüldüğünü ifade eden Hamsici, teklifin Anayasa'nın 159. maddesi ile 2. maddesinde ifadesini bulan "hukuk devleti" ilkesine aykırılık teşkil ettiğini bildirdi. Anayasa'nın 138. maddesine göre hâkimlerin görevlerinde bağımsız olduğunu anımsatan Hamsici, doğrudan ve dolaylı olarak Kurul üzerinden hâkim bağımsızlığına ve tarafsızlığına yönelik getirilecek düzenlemelerin, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi ile çelişeceğini ve Anayasaya aykırılık teşkil edeceğini kaydetti.

İzinsiz karar alamaz

HSYK'nın yapısını değiştirmeyi öngören Meclis'e sunulan teklif metninde Kurul'un organizasyon yapısı ve işleyişine ilişkin düzenlemelerde Anayasa'nın 159. Maddesinde riayet edilmesi gereken "mahkemelerin bağımsızlığı" ve "hâkimlik teminatı" ilkeleri hiçe sayıldığını kaydeden Hamsici, Kurul adeta Adalet Bakanının emrinde, Bakanın iradesi dışında irade kullanamayan sıradan klasik bir kamu kurumuna dönüştürüldüğünü, seçimle gelen üyelerin de Bakanın emrinde, Bakanın izni dışında karar alamayacak konuma getirildiğini kaydetti.
Açıklamada "Kanun değişikliğiyle kurul Adalet Bakanı'na bağlanıyor. Yapılan değişiklik anayasaya ve bağımsız bir kurulun oluşumuna aykırıdır. Teklif, kurul üyelerini Yürütme organına bağımlı hale getirmektedir" ifadeleri kullanıldı.
66 sayfalık açıklamadan satır başları şöyle: 
* Öncelikli olarak anayasa referandumu ile değişen HSYK'nın Venedik kriterlerine göre değiştirilmesi Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir.
* Teklifteki düzenlemeler Adalet Bakanlığı ve Müsteşarı hakkında söylenen ve yazılan ulusal ve uluslararası hususlara tamamen aykırıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın Daire Başkanı olması söz konusu değildi.

Siyasallaştırma

* Söz konusu değişiklikle dönüştürme ve siyasallaştırma açıkça görülmektedir. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK'da yer alması daha önce yapılan açıklamalara terstir.
* HSYK'nın yargı bağımsızlığı açısından önemli unsur olan etkin itiraz sistemini ortadan kaldırmaktadır.
* Adalet Bakanlığı kurul üzerinde böyle bir yetkiye sahip olması, kurul üyelerinin yürütme organına bağlı hale getirecektir.
* Kurul'da görev yapacak müfettişler hakimler, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu adayların belirlenmesinde yetki Adalet Bakanlığı'na bırakıldığından, HSYK'- nın bağımsızlığını ortadan kaldıran bir düzenlemedir.
* Düzenleme ile Kurul Adalet Bakanlığı'na bağlanıyor.
* Teklifle HSYK'nın siyasallaştırılmaya çalışıldığı açıkça görülmektedir.
* Düzenleme Anayasa'nın hukuk devleti ilkesine aykırıdır.
* Teklif kurul üyelerini yürütme organına bağımlı hale getirmektedir.
* Kurulun bağımsızlığını ortadan kaldırmaktadır.

Yargı sistemi felç olur!

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, HSYK değişiklik teklifinin yasalaşması durumunda, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ilkelerinin rafa kalkacağını, yargı sistemi felç olacağını, meslektaşları nezdinde telafisi imkansız hayal kırıklıklarına yol açılacağını belirtti.  Arslan, yaptığı açıklamada, yargı kurullarının, "hukuk devletinin en önemli unsurlarından biri olan yargı bağımsızlığı ilkesini etkili bir biçimde hayata geçirme, yargıç güvencesini sağlama, adaletin etkinliğini ve kalitesini teşvik etme, yargı sistemine toplumun güvenini tesis etmeye yardımcı olma" amacıyla oluşturulmuş kurumlar olduğunu dile getirdi. Arslan, bu niteliğinden dolayı yargı yüksek kurullarının, hemen hemen tüm ülkelerde anayasal düzeyde güvence altına alındığına dikkat çekti.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/hsykdan-sert-manifesto-93267h.htm



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,121 µs