En Sıcak Konular

CEMİL ÇİÇEK YARGI BAĞIMSIZLIĞINI ÖLDÜRENİ TANIYOR MU ?

7 Ocak 2014 21:32 tsi
CEMİL ÇİÇEK YARGI BAĞIMSIZLIĞINI ÖLDÜRENİ TANIYOR MU ? Evet Türkiye de yargı bağımsız değil. Bunu söylemek için öyle ciddi bir eğitim almış olmaya ya da önemli bir konumda bulunmaya gerek yok. Sokakta ki sıradan insanlar bile artık bunun iyice farkına varmış durumda.

CEMİL ÇİÇEK YARGI BAĞIMSIZLIĞINI ÖLDÜRENİ TANIYOR MU ?
 
3 Ocak günü , 2014 vizyonuna ilişkin konuşmak için gazetecilerle bir araya gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yaptığı toplantıda " 2014'ün başında herkes bir özeleştiri yaparsa daha önce yaşadığımız sıkıntıların bir kısmını bu dönem yaşamayız. Özeleştiri için sağduyuya, sükunete, normalleşmeye gerginliklerden uzak, birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Açıkça ifade etmek isterim ki bir barış ve kardeşlik diline ihtiyacımız var. Hukuk, adaletin enstrümanıdır, siyasetin enstrümanı değildir. Anayasanın 138. maddesi (Mahkemelerin Bağımsızlığı maddesi) , bu memlekette ölmüştür. Allah'ını seven söylesin, bugün bu madde işliyor mu? Herkes bir tarafından oraya çeke buraya çeke, Anayasa'nın bu hükmü uzunca bir zamandan beri, belki de yürürlüğe girdiği andan beri işlemiyor." Diyor.
Neymiş bu ölen 138. Madde diye Anayasa kitapçığını açık bakıyorum ve karşıma çıkan
"Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Görülmekte olan bir dâva hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. "açıklaması oluyor.
Evet Türkiye de yargı bağımsız değil. Bunu söylemek için öyle ciddi bir eğitim almış olmaya ya da önemli bir konumda bulunmaya gerek yok. Sokakta ki sıradan insanlar bile artık bunun iyice farkına varmış durumda. Çünkü yargının siyasallaşmasından dolayı meydana gelen adaletsizlikler hemen herkesi etkiliyor. Bunun içinde millet bağımsız ve tarafız bir yargı için haklı olarak feryat ediyor. Toplumsal barış için bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Ancak yargı tarafsızlığının ölümünden yakınan Cemil Çiçek haklımı? bilmiyorum. Ben sayın Çiçek'in bu konuda yakınacak son kişi dahi olamayacağı düşüncesindeyim. Çünkü yargı bağımsızlığının ölümüne giden yola taşları bizzat kendisi döşemiştir. Ne mi diyorum ? anlatayım.
Tarih: Aralık 2007, Adalet Bakanı Cemil çiçek başkanlığında ki AKP'li hukukçuların hazırladığı hakim ve Savcıların göreve atanmaları ile ilgili 5720 sayılı yasa tasarısı Mecliste kanunlaşıyor . Yasaya göre Göreve atanacak olan Hakim ve savcı adayları önce ÖSYM'nin yapacağı yazılı sınava tabii tutulacak, bunda 70'in üzerinde puan alanlar ikinci aşama olan Mülakat sınavına katılmaya hak kazanacak. Bu Sınavı yapacak olan 7 kişilik Jürinin ise 5 tanesi AKP İktidarının atadığı Adalet Bakanlığı bürokratlarından oluşacak ( Müsteşar yardımcısı, Personel genel müdürü, Teftiş kurul Başkanı, Ceza işleri genel müdürü ve Hukuk işleri genel müdürü) Diğer iki üye ise yine Adalet Bakanlığına yakın bir kulvarda koşan Adalet akademisinden olacak.
Yani göreve atanacak olan her savcı ve Hakim mülakat sınavı bahanesiyle doğrudan AKP iktidarının olurunu alacak. Sonra da kalkıp Türkiye de Yargı bağımsızlığından dem vurulacak. İşin asıl düşündürücü yanı ise, yargıda ki siyasallaşmanın temel mekanizması olan bu nokta, hem görsel hem de yazılı basın tarafından görmezden gelinecek.
AKP bu sınav yöntemi ile bu güne kadar 7000 kadar Hakim ve Savcıyı atayarak, neredeyse mevcut hakim ve savcının yarısını kendi iktidarı döneminde göreve başlatıyor. Yani yerel yargıyı ele geçiyor.
2010 yılı Anayasa reformunun kabul edilmesinin ardından, her nedense 26 madde içinden sadece ve sadece HSYK ile ilgili uyum yasası ivedilikle çıkarılıyor. Sonrada Yukarıdaki sınav mekanizması aracılığıyla alınan hakim ve savcılar sayesinde, HSYK ve yüksek yargıyı ele geçiriliyor. Yani tamamen politize bir yargı sistemi kurulmuş oluyor. Bu hatırlatmaları yaptıktan sonra, Şimdi ben Cemil Çiçek yargı bağımsızlığının ölümünden şikayetçi olacak son kişi dahi olmamalı derken, acaba ona haksızlık mı ediyorum diye siz değerli okurlarıma sormak istiyorum. Ardından da son söz olarak; sayın Çiçek sizin yargı tarafsızlığının ölümüne isyan etmeye değil, bu yolda yaptığınız katkılardan dolayı, Milletten dilemeniz gereken bir özür borcunuz var, diyorum.

GÜNÜN SÖZÜ : DÜŞÜNMEDEN KONUŞMANIN CEZASI SONRADAN DERİN DERİN DÜŞÜNMEYE MAHKUM OLMAKTIR. ANONİM

Yalçın Güzelhan - Ortadoğu

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=15460


Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,907 µs