En Sıcak Konular

HARAMDAN HAYIR VE SADAKA BİLE OLMAZ

4 Ocak 2014 21:23 tsi
HARAMDAN HAYIR VE SADAKA BİLE OLMAZ İslam'da esas olan temiz ve helal olan şeylerden yemektir. İslam'a göre insanın yediği ve içtiği ile amelinin direk ilişkisi vardır.

HARAMDAN HAYIR VE SADAKA BİLE OLMAZ
 
İslam'da esas olan temiz ve helal olan şeylerden yemektir. İslam'a göre insanın yediği ve içtiği ile amelinin direk ilişkisi vardır. Yüce Allah (c.c.) Kur'an-ı kerim'de insanı helal yemeye ve salih amel işlemeye çağırır; Çünkü helal ve temiz olmayan şeylerin yenmesi salih amelin işlenmesine engel olur.
 
 "Ey peygamberler! Temiz (helal) şeylerden yiyin ve salih amel işleyin!" (Mü'minin: 51); "Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların helal ve temiz olanlarından yiyin. Eğer yalnız Allah'a kulluk ediyorsanız O'na şükredin." (Bakara, 172)
Bu ayeti kerimeye göre Müslümanın yediği ve içtiğinin:
1-Dince yenmesi ve içilmesi yasaklanmamış temiz şeylerden olması; 2-Helal olması; Dince helal ve meşru sayılan yollardan kazanılmış olması gerekir.
 
 "Ey Peygamberler temiz ve helal olan şeylerden yiyin çağrısı" Sevgili Peygamberimizin şahsında tüm insanlara yapılmış genel bir çağrıdır. Bunun içindir ki Sevgili Peygamberimiz  "Helal kazanmak her müslümana farzdır" buyurdu ve yine buyurdu ki: "Bir kimse, hiç haram karıştırmadan, kırk gün helal yerse, Allah-ü Teala, O'nun kalbini nžr ile doldurur. Kalbine, nehirler gibi hikmet akıtır. Dünya muhabbetini, kalbinden giderir." 
 
HARAM YİYENİN NAMAZI VE DUASI KABUL EDİLMEZ
Peygamberimizin bildirdiğine göre: "Haramdan bir lokma yiyenin kırk gün namazı ve sabah duası kabul olmaz. Haramın bitirdiği et, cehenneme layıktır." (Ramuz el-ehadis: 409/4; Tecrid-i sarih: 4/357; (Riyaz-üs salihın: 1883)
 "Bir kimse (hac gibi) uzun yolculuğa çıkar, saçları dağılmış, toz toprak içinde kalmış bir halde ellerini semaya kaldırarak; " Ey Rabbim, Ey Rabbim " diye dua eder (ve dileklerde bulunur). Halbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram ve haramla beslenmiş, böylesinin duası nasıl kabul edilir?" (Müslim, Zekat, 20; Tirmiz”, Tefsiru'I-Kuran, 3.) 
Abdullah bin Abbas (ra): "Midesinde haram lokma olan kimsenin ibadetlerini Allah kabul etmez"  buyurmuştur. 
Abdullah bin Ömer buyurdu ki: "Namaz kılmaktan yay, oruç tutmaktan tüy gibi olsanız haram ve şüpheli şeylerden kaçınmadıkça Allah o ibadetlere dönüp bakmaz." 
Haramdan korunmanın yolu, dikkatli olmak ve şüphe veren şeylerden uzak durmaktır. İnsan küçük günahlarda korunursa, Allah ta onu daha büyüklerinden korur.
 
İmam-ı Azam (k.s.) buyuruyor:
 "Mideye giren lokmanın, haram veya helal olduğunu bilmedikçe, ibadet ne kadar çok olursa olsun hükmü yoktur.
 
" HARAMDAN FAKİRE SADAKA OLMAZ " 
Devrinin hükümdarı, Seyyid Ebžl-Vefa Hazretlerini imtihan etmek istemişti. İhlas ve velayet derecesini anlamak istiyordu. Bunun için, helal yoldan kazanılmış yüz d”narın içine, haram yoldan kazanılmış on d”nar koydu. O on d”narın üzerine, kendisinin anlayabileceği bir işaret bıraktı. Bunların hepsini bir kese içine koyarak, adamlarından birine verdi ve " Bunları Ebž'l-Vefa'ya götür, talebelerine dağıtsın " dedi. Gönderdiği kimse, Ebž'l-Vefa'nın huzžruna gelerek, halifenin dediğini söyledi. Ebž'l-Vefa Hazretleri, " Keseyi çevir de mührü açılsın " buyurdu. O kimse söylenileni yaptı ve kesenin içindekileri bir tabağa boşalttı. Seyyid Ebž'l-Vefa, " Şunları ayır. Şunları da, şunları da " diyerek, halifenin karıştırdığı haram yoldan kazanılmış olan on dinarı birer birer ayırdı. Helal yoldan kazanılmış olan yüz d”narı alıp kabžl etti. On d”narı da bir keseye koydurarak, " Bu d”narlar, fakirlere nafaka olarak harcanamaz. Götür kendisi harcasın " diyerek, halifeye geri gönderdi. Halife, on d”narı eline alınca gördü ki, işaretlediği ve haram yoldan kazanılmış olan d”narlar idi. O zaman anladı ki, Tac-ül-arif”n Seyyid Ebž'l-Vefa Hazretleri, Allahü Teala'nın vel” kullarındandır. Cenab-ı Hak sevdiği kullarını haramdan korur.
 
Bu örnekte de görüldüğü gibi;  Haram yoldan kazanılmış para ile Cami, Kur'an kursu ve İmam Hatip okulu gibi hayır kurumları yapılamaz. Yapılsa yapana en küçük bir sevabı olmaz.
Sevgili Peygamberimizin devlet malını yiyenlerin ve aşıranların cenaze namazlarına katılmadığına ve kıldırmadığına dair hadis kitaplarında çok sayıda rivayet vardır. (bak Ebu Davud;Cihad: 133; İbni Mace, Cihad: 34.vb.)
 
KİŞİNİN ORUCU NAMAZI SİZİ ALDATMASIN
Nitekim Sevgili Peygamberimiz de şöyle buyuruyor:
" Kişinin namazına, orucuna bakmayın; konuştuğunda, doğru konuşup konuşmadığına, kendisine emniyet edildiğinde, güvenilirliğini ortaya koyup koymadığına; dünya kendisine güldüğünde, takvayı elden bırakıp bırakmadığına (menfaat anındaki tavrına) bakıp öyle değerlendirin. " (Kenzul-Ummal, No: 8435)
Yazımıza Sevgili Peygamber Efendimizle nokta koyalım:
ltrparsa200sl276" Kişinin namazı, orucu sizi aldatmasın. Dileyen oruç tutar, dileyen  namaz kılar. Fakat güvenilir olmayanın dini de olmaz. " (Kenzul-Ummal, No: 8436 

M. Günay SIDDIKOĞLU - Ortadoğu 


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=15420


Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,155 µs