En Sıcak Konular

YARGININ YIPRATILMASI TOPLUMU GÜVENSİZLİĞE İTİYOR

4 Ocak 2014 23:27 tsi
YARGININ YIPRATILMASI TOPLUMU GÜVENSİZLİĞE İTİYOR Ülke yönetiminde 11 yıl boyunca birlikte hareket eden, adeta bir koalisyon görüntüsü veren hizmet hareketi ile hükümet arasında 17 Aralık operasyonu ile ortaya çıktığı sanılan çatışma aslında yıllardan beri vardı ve bu biliniyordu.

Yargının yıpranması toplumu güvensizliğe itiyor

Ülke yönetiminde 11 yıl boyunca birlikte hareket eden, adeta bir koalisyon görüntüsü veren hizmet hareketi ile hükümet arasında 17 Aralık operasyonu ile ortaya çıktığı sanılan çatışma aslında yıllardan beri vardı ve bu biliniyordu. Sanki dershanelerin kapatılmasının fitili ateşlediği, 17 Aralık operasyonun bardağı taşıran son damla olduğu gibi bir görüntü ortaya çıkmış oldu. Çünkü Ergenekon ve Balyoz davalarının seyri sırasında Başbakan Erdoğan zaman zaman uzun tutuklulukların doğru olmadığını ifade etmişti. Başbakan'ın ya da diğer bazı bakanların bu yolda yaptıkları açıklamalar uzun süre yargıya karşı yöneltilen eleştiri gibi algılandı. Hâlbuki fısıltı gazetesinde bu operasyonların arkasında hizmet hareketinin olduğu söyleniyor ve bunun bir gün açık çatışmaya dönüşebileceğine dikkat çekiliyordu. Gelinen noktada bu tür söylentilerin ilan edilmemiş bir çatışmanın habercisi olduğu ortaya çıktı. Hemen belirteyim ki, bu çatışmada insanın kimden yana olacağını kestirmesi çok zor. Gerçi medya ana hatları ile ikiye ayrılmış, bir taraf hükümete yönelik her gün bir bomba patlatmanın peşinde koşarken, aynı şekilde hükümet yanlısı medya da cemaat medyasından geri kalmıyor. Uzun yıllar öncesine ait bilgiler ve belgeler ortaya dökülüyor. Bir tarafın hamlesine karşı taraftan anında karşılık verilmeye çalışılıyor. Görünen o ki, zaman içinde yargı ve yürütme içinde paralel yapılar oluşturulmuş ve bu paralel yapılar kavganın başlayacağı gün için bilgi ve belgeler biriktirmişler. Kavga tarafları ilgilendirir deyip geçmek mümkün değil. Bu ülkede yaşanan her olay sadece olayın taraflarını değil, toplumun tümünü ilgilendiriyor. Bu bakımdan kimsenin yaşananlara ilgisiz kalması mümkün değil.
Tanıdıklarımızla her karşılaştığımızda ortak bir endişe ve rahatsızlık dile getiriliyor. Kısacası toplum gelişmelerden rahatsız. Çatışan taraflar ise kesinlikle kendilerinin haklı olduğunu, toplumun her kesiminin kendilerinden yana tavır almasını, adaletin bunu gerektirdiğini ileri sürüyor.
Bu konuda herkesin kendine göre bir kanaati olabilir ama bu kanaat sahip olunan bilgiyle sınırlıdır. Bu bakımdan adaletin tecellisi için son sözü adalet terazisini ellerinde tutanların yani yargının söylemesi gerekiyor. Ancak, gelinen noktada yargının da en azından bir bölümünün çatışmada taraf olduğu, hatta iddiaya göre çatışmaya katkıda bulunduğu ileri sürülüyor. Sanıyorum olayların en dikkat çeken ve üzerinde durulması gereken boyutu burasıdır. Çünkü yıllardan beri yürütülen darbe yargılamalarının bile birtakım komplolarla oluştuğu iddiaları ortada dolaşıyor. Bu iddiaların doğru olup olması da pek önemli değil. Çünkü toplum eğer yargıya güvenini yitirirse genel bir güvensizlik oluşacak, böyle bir ortamda ise hiç kimse huzur içinde yaşama imkânı bulamayacaktır. Adalet mülkün temeli olduğuna göre, yargının yıpranması ve toplum nazarında güven kaybetmesi toplumun temelden sarsılmaya başladığını gösterir.
İşte bu noktada Meclis'te temsil edilen ve edilmeyen tüm partiler ortak bir çalışma sergileyerek yargıyı klikleşmelerin dışına çekecek noktaya taşıyacak yasal düzenlemeleri yapmaları gerek. Yoksa toplum giderek sormaya devam edecek, bir kesimde böyle bir soruyu bile sormaya gerek duymayarak, iki taraftan birinin diğerini tasfiye edeceğini, bu gerçekleşene kadar da çatışmanın süreceğini dillendirecektir. Kısacası, toplumda oluşan tedirginlik devam edip gidecektir. Özellikle de yargıyı tarafsız bir alana çekecek düzenlemeler yapılamadığı sürece toplumdaki tedirginlik dağılmak yerine daha da koyulaşacaktır. Toplumu tedirgin etmekten çatışan taraflar nasıl bir yarar umarlar bilmiyorum ama ülke ve toplum zarar görürken kendileri de bu kavgadan yara almadan kurtulamayacaklar. Öyle görünüyor. 


Abdülkadir Özkan - Milli Gazete 

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Yarginin_yipranmasi_toplumu_

guvensizlige_itiyor/18093#.UssLu9JdWbQ



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,600 µs