En Sıcak Konular

ADALET ÇÖKTÜ KALKINMA YERLERDE

3 Ocak 2014 17:48 tsi
ADALET ÇÖKTÜ KALKINMA YERLERDE AKP 11 yıllık icraatlarıyla kendi adını oluşturan kurumları işlemez hale getirip her şeyi içinden çıkılmaz bir yapıya dönüştürdü.

ADALET ÇÖKTÜ KALKINMA YERLERDE

AKP 11 yıllık icraatlarıyla kendi adını oluşturan kurumları işlemez hale getirip her şeyi içinden çıkılmaz bir yapıya dönüştürdü.
 
DERİN ÇÖKÜŞÜN İTİRAFI
TÜRKİYE AKP'nin yetersizlikleri, teslimiyeti ve özel hesaplarının ağır ve acı sonuçlarını istisnasız her alanda yaşıyor. Özellikle AKP'nin adını oluşturan "Adalet" ve "Kalkınma" alanlarında kelimenin tam anlamıyla büyük bir çöküş yaşıyor. Başbakan Erdoğan'ın bütün konuşmaları bu derin çöküşün itirafı olarak bütün dünyada ibretle izleniyor.
 
GENELKURMAY'DA YÜKSEK YARGI ZİRVESİ
17 Aralık operasyonundan sonra yargının işlemez hale getirilip, çete, kumpas, suikast suçlamalarıyla karşı karşıya bırakılması, adalete olan güveni temellerinden sarstı. Bu durum ülkenin temel taşları olan kurumlarda büyük rahatsızlık doğuruyor. Genelkurmay Karargahı'nda yüksek yargı zirvesi düzenlendiği ortaya çıktı. Askerlerin yemekli toplantıda Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin sıkıntılarını dile getirdiği öğrenildi.
 
MÜHİMMAT YÜKLÜ TIR'IN AKİBETİ
YARGIYA güvensizliğin dünya çapında başka ağır sonuçları da yaşanıyor. Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde ihbar üzerine durdurulan TIR'da, gıda malzemelerinin arasında çok sayıda roket ve mühimmat bulunduğu, 3 kişinin gözaltına alındığı ileri sürüldü. Ancak neler olup bittiği konusunda bir açıklama yapılmadı. Mühimmat yüklü TIR'ın ve şoförün akibeti belirsiz. Bu durum Türkiye'nin zaten yerlerde sürünen uluslar arası itibarına büyük darbe vuruyor.
 
ZAMLAR, İŞSİZLİK VE CARİ AÇIK
AKP'nin içi boş övünmelerle yıllarda Türk milletini oyaladığı kalkınmada da yetersizlik artık gizlenemez boyutlara ulaştı. İthalat ve borç katlanarak artarken, ihracat ve milli gelir yerinde sayıyor. Cari açık ve işsizlik dayanılmaz boyutlara ulaştı. Yeni yılla birlikte zam ve vergi artışları yağmur gibi yağarken, asgari ücretin 44 lira arttırılması sosyal barışı ciddi biçimde tehdit ediyor.
  
AKP 11 yıllık icraatlarıyla kendi adını oluşturan kurumları işlemez hale getirip her şeyi içinden çıkılmaz bir yapıya dönüştürdü. Adalet çöktü, kalkınma ise yerlerde sürünüyor.
Türkiye AKP'nin yetersizlikleri, teslimiyeti ve özel hesaplarının ağır ve acı sonuçlarını istisnasız her alanda yaşıyor. Özellikle AKP'nin adını oluşturan "Adalet" ve "Kalkınma" alanlarında kelimenin tam anlamıyla büyük bir çöküş yaşıyor. Başbakan Erdoğan'ın bütün konuşmaları bu derin çöküşün itirafı olarak bütün dünyada ibretle izleniyor. 17 Aralık operasyonundan sonra yargının işlemez hale getirilip, çete, kumpas, suikast suçlamalarıyla karşı karşıya bırakılması, adalete olan güveni temellerinden sarstı. Bu durum ülkenin temel taşları olan kurumlarda büyük rahatsızlık doğuruyor. Genelkurmay Karargahı'nda yüksek yargı zirvesi düzenlendiği ortaya çıktı.
Askerlerin yemekli toplantıda Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin sıkıntılarını dile getirdiği öğrenildi. Yargıya güvensizliğin dünya çapında başka ağır sonuçları da yaşanıyor. Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde ihbar üzerine durdurulan TIR'da, gıda malzemelerinin arasında çok sayıda roket ve mühimmat bulunduğu, 3 kişinin gözaltına alındığı ileri sürüldü. Ancak neler olup bittiği konusunda bir açıklama yapılmadı. Mühimmat yüklü TIR'ın ve şoförün akibeti belirsiz. Bu durum Türkiye'nin zaten yerlerde sürünen uluslar arası itibarına büyük darbe vuruyor.
AKP'nin içi boş övünmelerle yıllarda Türk milletini oyaladığı kalkınmada da yetersizlik artık gizlenemez boyutlara ulaştı. İthalat ve borç katlanarak artarken, ihracat ve milli gelir yerinde sayıyor. Cari açık ve işsizlik dayanılmaz boyutlara ulaştı. Yeni yılla birlikte zam ve vergi artışları yağmur gibi yağarken, asgari ücretin 44 lira arttırılması sosyal barışı ciddi biçimde tehdit ediyor.
 
AYM VE GENELKURMAY BULUŞMASI
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Genelkurmay Başkanı Org. Özel ve ekibine verdiği yemeğin ardından bu kez Genelkurmay Karargahı'nda yüksek yargı zirvesi düzenlendiği ortaya çıktı. Askerlerin yemekli toplantıda Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin sıkıntılarını dile getirdiği öğrenildi.
Hürriyet'in haberine göre; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç arasındaki "görüşemiyoruz" sohbeti, iki kurum arasındaki ilişkilerin son altı ayda yoğunlaşmasına yol açtı. Kılıç, 6 ay önce mahkeme binasında Özel ve ekibi için yemek verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başdanışman Yalçın Akdoğan'ın, "Devlet içinde çete var, askere kumpas kuruldu" açıklamalarının öncesinde 18 Aralık'ta bu kez Orgeneral Özel, AYM üyelerini Genelkurmay Karargahında ağırladı.
Edinilen bilgiye göre askeri kanat, Ergenekon ve Balyoz ismini vermeden askerlerin yargılandıkları davalara ilişkin sıkıntıları ve silah arkadaşlarının mağduriyetini AYM üyelerine iletti. TSK tarafı, "Çeşitli davalarda silah arkadaşlarımız yargılanıyor. Pek çok açıdan mağdur oldular. Askerlerin yargılandığı davalarda yaşanan sıkıntılar biliniyor. Usullere aykırı uygulamalar var" çerçevesinde değerlendirme yaptı. AYM üyeleri ise bireysel başvuru ile önlerine gelebilecek davalar konusunda yorum yapmazken, askeri dinlemekle yetindiler.
 
YEMEĞE KİMLER KATILDI
Genelkurmay karargahında iade-i ziyaret olarak verilen öğle yemeğine Orgeneral Özel'le birlikte, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Gürel, Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğgeneral Metin Özbek, Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Albay Muharrem Köse, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Hakim Tuğgeneral Abdullah Arslan, AYİM Başsavcısı Hakim Albay Hasan Mutlu, Askeri Yargıtay Başkanı yurtdışında olduğu için Askeri Yargıtay İkinci Başkanı Hakim Albay Mehmet Ali Uzun katıldı. Başkan Kılıç, Orgeneral Özel'le 6 ay önce bir sohbet sırasında kararlaştırdıklarını ve Anayasa Mahkemesi'nde birlikte yemek yediklerini anımsatarak, "10 gün önce de kendileri bizi Genelkurmay Karargahında yemekte ağırladılar. Bütün üye arkadaşlarımız vardı. Özel bir gündemimiz yoktu" dedi.
R.T'NİN KARARI KONUŞULDU
Başkan Kılıç, sohbet sırasında o gün çıkan bir kararın konuşulduğunu da bildirdi. Ulaşılan söz konusu karara göre, TSK'dan atıldıktan sonra üç suçlamadan da "delil yetersizliğinden" beraat eden R.T, 7 Aralık 2012'de AYM'ye bireysel başvuru yaptı. R.T'nin beraat kararlarını dikkate alan AYM, 7 Kasım'da oybirliğiyle "masumiyet karinesinin" ihlal edildiğine karar verdi. AYM, tazminat yerine, askeri yüksek yargı yönünden ilk anlamına gelen "yeniden yargılama yapılması" kararı aldı. AYM kararında, "İhlalin ve sonucunun ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine" denildi. Böylece, R.T'nin ve aynı durumda disiplinsizlikten atılıp ardından beraat eden askerlere "yeniden yargılama" yoluyla TSK'ya dönüş yolu aralandı.
 
AYİM FORMÜL ARIYOR
Anayasa Mahkemesi, çavuş R.T'nin dosyasını "yeniden yargılama yapılmak" üzere AYİM 1. Daire'sine gönderdi. 17 kez asker dövdüğü için oda hapsi, göz hapsi, uyarma, maaş kesme gibi disiplin cezaları alan, uyuşturucu ticareti, rüşvet, hırsızlık gibi ağır suçlardan yargılanan bir kişinin tekrar mesleğe alınmasının TSK'nın itibarına zarar vereceği ve disiplin hukukunun çökeceği gerekçesiyle yeniden yargılamayı uygun bulmayan AYİM ise çare aramaya başladı.
KARARGAHTA KONUŞULDU
Disiplinsizlik nedeniyle atılan bu durumdaki askerlere bu yolun açılmaması; ancak anayasaya göre bağlayıcı bir kararla karşı karşıya kalan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, ihlal kararının uygulamasıyla ilgili çalışmak üzere beş kişilik komisyon kurdu. Çavuş R.T ihlal kararı ve son dönemde AYM'nin, süre yönünden askeri yargı ile ilgili verdiği diğer ihlal kararları Özel'in, 18 Aralık'ta Karargahta verdiği bu yemekte konuşuldu.
Yemeğe katılan askeri yargı temsilcileri, AYM'nin, bireysel başvuru kararının disiplin yargılamasını bitireceği, anayasaya göre AYİM'in "ilk ve son derece askeri mahkeme" olduğu, yeniden yargılama şeklindeki ihlal kararının anayasaya aykırı olduğunu savundular. Askeri yargı temsilcileri, "AYM süper temyiz haline geldi" eleştirisi yaptılar. AYM temsilcileri ise kararlarının doğru olduğunu savundular, ancak yanlış bir dosya üzerinden bu kararın verildiğini söylediler.
 
AYM TSK DİSİPLİN KANUNU DA KISMEN İPTAL ETTİ
ANAYASA Mahkemesi (AYM) askeri yargıya dönük nasıl uygulanacağı tartışılan ihlal kararları yanında CHP'nin başvurusu üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Disiplin Kanunu'nun TSK'dan disiplin puanına göre ayırmayı düzenleyen 13/6. maddesinin kısmen iptaline karar vermişti. AYM, son bir yıl içinde 18 disiplin cezası alanlardan savunmasız ayırma işlemi yapılacağı düzenlemesini anayasaya aykırı bulmuştu. İptal kararı ışığında da yeni düzenleme yapılması gerekiyor.
İTİBARA ZARARDAN ATMAYA VİZE
Ancak, AYM, ayırmayı gerektirecek disiplinsizliklerin yer aldığı 20/1-c maddesindeki, "devletin ve TSK'nın itibarına zarar verecek nitelikte tutum ve davranışlar" yanında, "ağır suç veya disiplinsizlik teşkil eden fiillerde bulunmak" ibaresinden atılmayı anayasaya aykırı görmeyerek iptal istemini reddetmişti.
 
HATAY'DA SİLAH YÜKLÜ TIR KRİZİ
 
Hatay İl Jandarma Komutanlığı'na bugün öğle saatlerinde yapılan ihbar üzerine, bir yardım kuruluşuna ait olduğu ileri sürülen TIR, Kırıkhan İlçesi Güzelce Jandarma Karakolu yakınlarında durduruldu. TIR'da bulunan ve kendisinin MİT görevlisi olduğunu söyleyen kişi, iddiaya göre TIR'ı aratmak istemedi. Buna karşın kontrolden geçirilen TIR'da, gıda maddeleri arasında gizlenen roket başlıkları ile silah ve mühimmat bulunduğu iddia edildi. Ancak olay bu aşamadan sonra karıştı.
 
KRİZE NEDEN OLAN İHBAR
Hatay'da hareketli dakikaların yaşanmasına sebep olan olay, Kırıkhan İlçe Komutanlığı'na gelen bir ihbarla başladı. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye giriş yapacağı belirtilen bir yardım TIR'ında mühimmat taşındığı ihbar edildi. Kırıkhan Jandarma ekipleri, ihbarı Hatay İl Jandarma Komutanlığı'na iletti. İhbar, buradan Hatay Cumhuriyet Savcılığı'na ulaştırıldı. Savcının talimatının ardından yardım malzemelerini taşıdığı iddia edilen TIR durduruldu. Aramada çok sayıda silah ve mühimmat bulunduğu öğrenildi.
Bunun üzerine konu, Jandarma Genel Komutanlığı'na aktarıldı. Radikal'in internet sitesindeki iddiaya göre, TIR'da bir MİT görevlisi de vardı. TIR'ın, jandarmanın elinden alınmak istendiği ileri sürülürken, cumhuriyet savcısı, TIR'ın serbest bırakılmasına karşı çıktı. Hürriyet'in internet sitesindeki iddiaya göre ise 3 kişi gözaltına alındı. Mühimmata el konulup konulmadığı öğrenilemezken, tutanak tutulduktan sonra serbest bırakılan TIR'ın Kilis'e doğru yoluna devam ettiği öne sürüldü.
 
İHH'DAN YALANLAMA
Öte yandan İHH, 'silah dolu TIR'ın kendilerine ait olduğu yönündeki haberleri yalanladı. Vakıf tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "İHH'nın merkezine de bölgedeki ekiplerine de böyle bir yardım gönderildiğine dair bir bilgi olmadığı gibi bölge ekiplerimiz Kırıkhan Jandarma birimine giderek olay yerinde de İHH ile alakalı herhangi bir aracın söz konusu olmadığını teyit etmiştir. Hatay İl Jandarma Komutanlığı avukatlarımıza İHH ile ilgili bir bilgi olmadığını bildirmiştir."
ADANA'DA BİR TIR DOLUSU ROKET BAŞLIĞI ELE GEÇİRİLMİŞTİ
Adana'da 7 Kasım 2013'te polisin yüklü miktarda uyuşturucu sevk edileceği ihbarı üzerine Metal Sanayi'ye yaptığı baskında aranan TIR'da yüklü miktarda roket başlığı ele geçirilmişti. Şakirpaşa Polis Merkezine götürülerek sayımı yapılan roket başlıklarıyla ilgili Adana Valisi Hüseyin Avni Coş yaptığı açıklamada, TIR'da ele geçirilen roket başlıklarının 935 adet olduğunu bir kısmının Konya'da, bir kısmı da Adana'da üretildiğini saptandığını ve Suriye'ye gönderilmek istendiğini açıklamıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yapılan inceleme sonucunda, bu malzemelerin basında yer aldığı gibi roket başlığı olmadığı, havan mermisi kovanına benzediği anlaşılmıştır" denildi. Olayla ilgili göz altına alınan 10 kişiden 3'ü tutuklanırken 7 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. (DHA)
 
DOLMABAHÇE'DE 3'LÜ ZİRVE
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Uslu ve Futbol Yorumcusu Rıdvan Dilmen ile görüştü. Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde Mahmut Uslu ve Rıdvan Dilmen ile yaklaşık 2 saat görüştü.
Uslu'nun ofisten ayrıldığı araçta Rıdvan Dilmen'de ön koltukta görüntülendi. Görüşmeye ilişkin bilgi verilmedi. Erdoğan görüşmelerin ardından saat 19.00 sıralarında çalışma ofisinden ayrıldı.
Rıdvan Dilmen, geçtiğimiz hafta sonu NTV'de yayınlanan Yüzde 100 futbol programında yaptığı değerlendirmelerde Fenerbahçe taraftarının Kayserispor maçında Başbakan Erdoğan ve hükümet aleyhinde yaptığı tezahüratları kınadığını söylemişti.


Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=32475


Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,887 µs