En Sıcak Konular

ESRARENGİZ TIR GÜNDEMİ SARSTI

3 Ocak 2014 12:25 tsi
ESRARENGİZ TIR GÜNDEMİ SARSTI Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ihbar üzerine durdurulan TIR’da yüklü miktarda mühimmat bulunduğu haberleri Türkiye’nin Suriye’deki isyancılara silah sağlayarak krizi tırmandırdığı iddialarını güçlendirdi.

Türkiye krizi TIR'mandırıyor

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ihbar üzerine durdurulan TIR'da yüklü miktarda mühimmat bulunduğu haberleri Türkiye'nin Suriye'deki isyancılara silah sağlayarak krizi tırmandırdığı iddialarını güçlendirdi. Suriye önceki gün Türkiye'yi BM'ye şikayet etmişti 

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ihbar üzerine durdurulan TIR'da yüklü miktarda mühimmat bulunduğu iddiaları Suriye ordusu karşısında yenilgiye uğrayan isyancılara Türkiye üzerinden silah sevkıyatı yapıldığı iddialarını güçlendirdi.  Hatay'da yakalan TIR'ın İnsani Yardım Vakfı'na ait olduğu iddia edildi, ama vakıf TIR'ın kendilerine ait olduğu iddialarının yalan olduğunu açıkladı. Yaklaşık iki ay kadar önce yine silah yüklü bir TIR Adana'da ele geçirilmişti. TIR'da yapılan incelemelerde Suriye'de bulunan terör örgütü El-Kaideye gönderileceği tespit edilen çok sayıda füze başlığı ele geçirilmişti. 

Suriye bir gün önce Türkiye'yi şikayet etti
Suriye, Hatay'da silah yüklü olduğu iddia edilen TIR'ın yakalanmasından bir gün önce ikinci kez 'teröristlere destek vermekle' suçladığı Türkiye'yi BM'ye şikâyet etti. Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Güvenlik Konseyi'ne yazdığı mektupta, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin 'teröristlerin Suriye'ye girişine yardımcı olduğunu ve silah verdiğini' belirterek soruşturma açılmasını istedi. Olaylarda Ankara'nın doğrudan etkili olduğunu savunan Caferi, bu durumun BM Güvenlik Konseyi kararları dâhil tüm uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurguladı. Suriye kasım ayında da 'muhalifler tarafından gerçekleştirilen kimyasal saldırılarda kullanılan malzemenin Türkiye 'den temin edildiği' iddiasıyla Türkiye'yi BM'ye şikâyet etmişti.

Türkiye'nin başı çok ağrıyacak
Ülkede çatışmalar başladıktan sonra Suriye'yle diplomatik ilişkisini kesen çok sayıda ülkenin bu yıl yeniden Esad yönetimiyle diplomatik ilişki kurması bekleniyor. Bu amaçla son aylarda bir çok Avrupalı diplomatın Şam ile çok sayıda görüşme yaptığı da biliniyor. Bunun en önemli nedeni Suriye'de üç yılını doldurmak üzere olan krizde ibrenin Beşar Esad'dan yana dönmesi. Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı yardımcısı Faysal Mikdat da yaptığı bir açıklamada Avrupa ülkelerinin Suriye'yle iletişimi canlandırmak için harekete geçtiğini söylemişti. İddialara göre Suriye'de diplomatlarını gönderme konusunda en hecesli ülkeler arasında Fransa ve İngiltere bulunuyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedir Abdulati de kısa süre önce Suriye ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılacağını söyledi. Daha önce Suriye'deki isyancılara destek veren ülkeler şimdi bu desteklerini keserek Beşar Esad'la ilişkileri tamir etmek için yol ararken hükümetin isyancılara destek verdiğini doğrular nitelikte silah dolu TIR'ların yakalanması Türkiye'nin başını önümüzdeki günlerde çok ağrıtacağa benziyor. 

İçişleri Bakanı net konuşmadı 

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Hatay'da durdurulan TIR'a ilişkin dün yaptığı açıklamada, "Orada Türkmenler var. Onlara götürülen yardım. Herkes işini bilecek" dedi. Ala, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmesinin ardından kuliste gazetecilerin Hatay'da durdurulan TIR'a ilişkin sorusunu cevapladı. Bir gazetecinin, bu konuyla ilgili çelişkili açıklamalar geldiğini belirtmesi üzerine Ala, "Çelişkili açıklama? Yapılacak bir şey yok. Orada Türkmenler var. Onlara götürülen yardım. Herkes işini bilecek" dedi. Ala, gazetecilere "Siz içini biliyor musunuz?" diye sordu. Ala, konuya ilişkin detay vermedi. (ORHAN DEDE -YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13003993/turkiye-krizi-tir-mandiriyor


Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,245 µs