En Sıcak Konular

KARA PARADA ÜÇÜNCÜYÜZ

30 Aralık 2013 20:53 tsi
KARA PARADA ÜÇÜNCÜYÜZ Türkiye, OECD üyesi 30 ülkeden 27’sini geride bıraktı ‘en çok kara para aklanan 3. ülke’ oldu. Vergi kaçakçılığı ve rüşvet de yaygın...

Her yer kara para her yer yolsuzluk!

KARA PARADA ÜÇÜNCÜYÜZ
Türkiye, OECD üyesi 30 ülkeden 27'sini geride bıraktı 'en çok kara para aklanan 3. ülke' oldu. Vergi kaçakçılığı ve rüşvet de yaygın... 
 
YOLSUZLUK HALKIN SIRTINA 
OECD üyelerinde yüzde 70 olan dolaysız vergiler, Türkiye'de ise yüzde 40!.. Yani devreye dolaylı 
vergiler giriyor, farkı halk ödüyor 
 
GÜVEN ENDEKSİNDE DÜŞÜŞ
Hükümete güveni de hesaplayan OECD Türkiye'de 2007 itibariyle yüzde 56 olan oranın 2012'de 53 olduğunu belirledi... 2013 ortada!
 
OECD'nin araştırması yolsuzluklardaki artışın kurumlar ve gelir vergisini azaltırken, vergi yükünü dolaylı vergiler ile orta direğin sırtına yüklediğini ortaya çıkardı.. Araştırmaya göre,yolsuzluğun kurumlar vergisi geliri üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla OECD ülkelerinin verileri ile yapılan sistem analizine göre,  yolsuzluğun azaltılması ile kurumlar vergisi gelirleri arasında beklenildiği gibi pozitif ve istatistiki olarak %5 düzeyinde anlamlı bir ilişki tespit edildi..  Ülkelerdeki yolsuzluğun azalması ya da yolsuzluk algısının azaltılması kurumlar vergisi gelirlerinde artışlara yol açmaktadır.
 
1994 belgesi hazırlandı
Kurumlar, gelir vergisi gibi, dolaysız  vergilerin, toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 70 iken bu oran, Türkiye'de yüzde 40..  Yolsuzlukların kurumlar ve gelir vergisini düşürmesi nedeniyle Türkiye'de ortadireğin sırtına yüklenen akaryakıt, sigara gıda gibi tüketim mallarından alınan dolaylı vergilerin payı toplam vergiler içindeki payı yüzde 60..OECD araştırmasına göre, yolsuzluğun ekonomik hayata yüklediği en önemli maliyetlerden biri vergi  gelirlerinde gerçekleşen azalma. OECD'ye göre yolsuzluk; iyi yönetişim, sürdürülebilir kalkınma ve adil bir iş ortamını tehdit eden birincil faktör olarak görülmektedir. Bununla birlikte OECD, yolsuzluğun vergi erozyonuna yol açması ve vergi politikalarının etkinliğini azaltma gibi olumsuz etkilerinden dolayı da yolsuzlukla mücadeleye ayrı bir önem verdiği vurgulandı.
Araştırmada, yolsuzluğun  çoğu ülkede yaygın olarak rüşvet açısından ifade edildiği belirtilerek, "Bu doğrultuda özellikle rüşvet gibi yolsuzluk ile mücadelede standartların ve ilkelerin geliştirilmesi yönünde çabalar harcanmaktadır. Bu alanda ilk somut uygulama ise 1994 yılında hazırlanan "Uluslararası Ticari İşlemlerde  Rüşvetin Önlenmesi Konusundaki OECD Tavsiyeleri" adlı belgedir. Bu belge 1997 yılında revize edilerek "Uluslararası Ticari İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlisine Rüşvet Verilmesinin Önlenmesi Sözleşmesi" olarak kabul edilmiştir" denildi.
  
Aklamada ilk üçe girdik
OECD raporlarına göre Türkiye, örgüte üye 30 ülke arasında en çok kara paranın aklandığı üçüncü ülke.Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, PDF formatında  yayınladığı 116 sayfalık raporunda kara paranın en çok aklandığı, vergi kaçakçılığının en çok olduğu, yolsuzluk ve rüşvet  olaylarının yaşandığı ülkeleri işlenen suçlara göre puanlayıp listelemiş. Rapora göre, Türkiye, kara paranın aklanmasını önlemede uluslararası bankacılık mevzuatını uygulamada son derece başarısız. OECD'nin 'kara paranın aklanmasını önlemede uluslararası regülasyonlara uyum'kriterini esas alarak hazırladığı raporda Türkiye eksi 11 puan ile  üçüncü.  Kara paranın rahatça dolaştığı ve aklandığı OECD üyesi ülkeler listesinin ilk iki sırasında ise  Yeni Zelanda ve Yunanistan yer alıyor.
 
Hükümete güven azaldı 
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), 2007-2102 arasında üye ülkelerde merkezi hükümetlere güvenin yüzde 5 azaldığını ortaya koydu.
OECD'nin Devlete Bakış 2013 (Government at a Glance 2013 " Raporu yayınlandı. Rapordaki verilere göre Türkiye'de 2007 yılında yüzde 56 olan hükümete güven yüzdesi, 2012 yılında yüzde 53'e indi. OECD genelinde ise hükümetler daha fazla güven kaybetti. OECD ortalamasına göre hükümetler 2007'de vatandaşlarının yüzde 45'inin güvenine sahipken güven yüzde 2012'de yüzde 40'a indi. En büyük düşüş finansal, ekonomik ve mali krizin etkilediği Slovenya, Portekiz, Yunanistan ve İrlanda'da yaşandı. Aynı dönemde Slovak Cumhuriyeti, İsviçre, İsrail, İngiltere ve Fransa'da hükümete güven arttı. Raporda, " Analizler vatandaşlara ulusal hükümetlerine güven sorulduğunda siyasi liderliği değerlendirdiklerini işaret etti " denildi.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=92766


Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,202 µs