En Sıcak Konular

YENİ KABİNENİN ŞİFRELERİ

27 Aralık 2013 12:22 tsi
YENİ KABİNENİN ŞİFRELERİ Daha önce sadece seçimlerden sonra 3 kabine revizyonu yapan Başbakan Erdoğan, ilk kez sarsıcı bir gelişme karşısında en kapsamlı kabine değişikliğine giderek bakanlarının 3’te birinden fazlasını değiştirdi

Yeni kabinenin şifreleri

Daha önce sadece seçimlerden sonra 3 kabine revizyonu yapan Başbakan Erdoğan, ilk kez sarsıcı bir gelişme karşısında en kapsamlı kabine değişikliğine giderek bakanlarının 3'te birinden fazlasını değiştirdi

AKP'de İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifası ve bazı bakanların büyükşehir belediye başkanlıklarına aday olması nedeniyle 4. kez kabinede esaslı revizyon yapıldı. Erdoğan 2003 yılında 2, 2 Haziran 2005'da 3, 22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından 8, 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra ise 6 bakanını değiştirmişti. Erdoğan, ilk kez önceki gece 10 bakanını birden değiştirdi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdogan, kabinesinden 3 bakanın istifa ettiği ve içinden geçilmekte olan süreci 'İstiklal mücadelesi' olarak tanımladığı önceki gün 10 bakanını birden değiştirdi. Erdoğan, güvendiği iki önemli ismi yani Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'yı İçişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ı Adalet Bakanı yaptı. Bazı kesimler Erdoğan'ın yeni kabinesini 'savaş kabinesi' olarak nitelendiriyor. 
Erdoğan'ın 10 üyenin yerini değiştirdiği yeni kabinenin aynı zamanda genel seçime yönelik olduğu ifade ediliyor. Önümüzdeki günlerde muhtemel yolsuzluk dosyaları gibi beklenmedik değişiklikler olmaz ve bu kabine değişmezse Erdogan, yeni Bakanlar Kurulu'yla 3 seçime birden hazırlanacak görüntüsü veriyor. Başbakan Erdoğan yeni kabinede Emrullah İşler'i Başbakan Yardımcısı, Fikri Işk'ı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı; Lütfü Elvan'ı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İdris Güllüce'yi Çevre ve Şehircilik Bakanı, Akif Çağatay Kılıç'ı Gençlik ve Spor Bakanı, Ayşenur İslam'ı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Nihat Zeybekçi'yi Ekonomi Bakanı olarak görevlendirdi. 
Mevcut yolsuzluk operasyonunu "polis-yargı cuntasının komplosu" olarak niteleyen Erdoğan, özellikle içişleri ve adalet bakanı tercihleriyle bu atamalarla cunta olarak tanımladığı bu kesimlere karşı sert bir mücadeleye girişeceği sinyalini de vermiş oldu.
En dikkat çeken isim Ala

Başbakan Erdoğan'ın yeni bakanlar kurulu listesinde en dikkat çeken isim TBMM dışından kabineye giren Efkan Ala oldu. Ala; Batman Valiliğinden 14 Eylül 2004'te Diyarbakır Valiliğine atandı, 10 Eylül 2007'de Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. O tarihten bu yana 6 yılı aşkın süredir bu görevi sürdürüyor ve Erdoğan adına tüm bürokrasiyi ve kamu işlerini gözetiyor. Polis teşkilatı içinde yerleşik 'paralel yapıyı' temizleme sözü veren Erdoğan; Ala'yı bu göreve atayarak ilk hedefinin İçişleri Bakanlığı'nı, burada var olduğu vurgulanan Cemaat yanlılarından arındırmak olduğu mesajı veriyor. Bekir Bozdağ da Başbakan Yardımcısı olarak Başbakan Erdoğan'ın sözünden hiç çıkmaması ve AKP liderine bağlılığıyla bilinen bir siyasetçi olarak tanınıyor. Bozdağ ile Ala'nın birlikte AKP'nin 'polis-yargı cuntası' olarak adlandırdığı yapıya karşı mücadele vermeleri bekleniyor. 
Öte yandan Bozdağ'ın Kürt sorununun çözümü sürecine eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin kadar sıcak bakmadığı, Kürt siyasetçilerle diyaloga daha soğuk baktığı biliniyor.
Bu arada Erdoğan'ın son dönemde yakınında tuttuğu Mevlüt Çavuşoğlu'nu Egemen Bağış'ın yerine AB Bakanlığı'na getirmesi dikkat çekiyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde başkan olarak Türkiye'yi temsil eden ve ikili diyaloglarında etkili ve başarılı bir isim olarak görülen Çavuşoğlu'nun Bağış'ın son dönemde AB sürecindeki olumsuz etkinin giderilmesine yardımcı olabileceği kaydediliyor. Ekonomi Bakanı olan Nihat Zeybekçi ise ihracatın içinden gelen bir isim olarak tanınıyor. Bir müddet Denizli İhracatçılar Birliği Başkanlığı da yapan Zeybekçi, geçtiğimiz Cumartesi günü Denizli'de düzenlenen bir etkinlikte, operasyonun bu coğrafyaya hâkim olmak isteyenlerin oynadığı bir oyunu olarak nitelendirmişti.(RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13003875/yeni-kabinenin-sifreleri


Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,338 µs