EN VERİMLİ ARAZİLER YABANCI ŞİRKETLERDE
27 Aralık 2013 17:19 tsi
Gıda Tarım Bakanı Eker: "200 milyon hektarın üzerinde tarım arazisi; şu anda çok uluslu şirketler veya bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumda"
En verimli araziler yabancı şirketlerde
Gıda Tarım Bakanı Eker: "200 milyon hektarın üzerinde tarım arazisi; şu anda çok uluslu şirketler veya bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumda"
Dünyada birçok şirket ve ülke, kendi ülkelerinin arazileriyle yetinmiyor, farklı yerlerden arazi kiralayarak veya toprak satın alarak, ihtiyacı olan sebze ve meyveyi üretiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu gerçeğe dikkati çekerek, "200 milyon hektar alanın üzerinde şu anda çok uluslu şirketler veya bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumda. Ne yazık ki arazilerin kiralandığı ülkelerden önemli bir kısmı dünyada gıda güvenliğinin en yüksek düzeyde tehlikeli olduğu ülkelerdir" dedi.
Bakan Eker'in sözleri
Bakan Eker, Tarım Kredi Kooperatiflerinde 244 personelin göreve başlaması münasebeti ile Millî Kütüphane'de düzenlenen törene katıldı.
"Kooperatifçiliği birlikte, ortaklık şeklinde iş yapma, sorunlara çözüm arama, imkanlar geliştirme ve problemleri çözme organizasyonu" olarak değerlendirdiklerini anlatan Eker, insanların güçlerini birleştirerek başarıya ulaştıklarını, Tarım Kredi Kooperatiflerinin temelinde de bunun yattığını ifade etti.
Kuruluşun 5 milyar 300 milyon liralık krediyi 0-8 faiz oranlarında kullandırabilen muazzam bir organizasyona dönüşmesinin onurunu ve gururunu yaşadıklarını dile getiren Mehdi Eker, 2002 yılı öncesinde ortak başına 3 bin lira ve yüzde 70'e varan faizle kredi kullandırılabildiğine dikkat çekti. Kuruluşun, 2002 yılındaki toplam kredi miktarının 200-250 milyon lira olduğunu ve verilen kredinin geri alınamadığını anlatan Mehdi Eker, o dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin kapatılmasına yönelik tartışmaların yaşandığını ancak bugün başarılı faaliyetlere imza attığını kaydetti.
Bakan Mehdi Eker, bugün dünyada birçok şirket ve ülkenin, kendi ülkelerinin arazileriyle yetinmediğini, farklı yerlerden arazi kiralayarak veya satın alarak üretim yaptığını belirterek, "200 milyon hektar alanın üzerinde şu anda çok uluslu şirketler veya bazı ülkeler tarafından kiralanmış veya satın alınmış durumda. Ne yazık ki arazilerin kiralandığı ülkelerden önemli bir kısmı dünyada gıda güvenliğinin en yüksek düzeyde tehlikeli olduğu ülkelerdir" dedi.
Üreticinin derdi satış
Mehdi Eker, Türkiye'nin siyasi istikrarla ekonomik büyümesine paralel olarak tarım sektörünün bugün 62 milyar dolar tarım hasılası elde ettiğini ve Avrupa'da birinci, dünyada da 7. sırada olduğunu kaydetti.
Üreticilerin, üretim konusunda değil satışta sıkıntı çektiğini vurgulayan Mehdi Eker, bu konuda çözüm geliştirilmesi, modeller ortaya konulması gerektiğini söyledi. Sözleşmeli üretimin önemine işaret eden Eker, son olarak aspir konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını hatırlattı. Tarım Kredi Kooperatiflerinden beklentilerini de sıralayan Eker, sözleşmeli üretim modelleri üzerine çalışılmasını istedi. Eker, göreve başlayacak personele hayırlı olsun temennisinde bulundu.
Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=92626
Bu haber 876 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle