''DEMOKRATİK ÖZERKLİK'' PLANI TIKIR TIKIR İŞLİYOR
26 Aralık 2013 17:14 tsi
Prensip anlaşması Osloda yapılan, alt yapısını iktidarın hazırladığı ve 2010 yılında resmen ilan edilen demokratik özerkliki hayata geçirmeye çalışan BDP, en güçlü isimlerini bölgedeki illerde aday göstermeye devam ediyor.
Plan tıkır tıkır işliyor
AKP'nin alt yapısını hazırladığı ve 2010'da ilan ettiği "demokratik özerklik" için bir adım daha atan BDP, bu kez de Kışanak'ı Diyarbakır'a "tayin" etti
Prensip anlaşması Oslo'da yapılan, alt yapısını iktidarın hazırladığı ve 2010 yılında resmen ilan edilen "demokratik özerklik"i hayata geçirmeye çalışan BDP, en güçlü isimlerini bölgedeki illerde aday göstermeye devam ediyor. "Bölgesel özerklik" planını, yerel seçimlerle birlikte hayata geçiren BDP, Ahmet Türk'ü Mardin, Sırrı Sakık'ı Ağrı, partinin ağır toplarından Gültan Kışanak'ı da Osman Baydemir'in yerine Diyarbakır'dan aday gösterdi. BDP, yerel seçimlerde alınacak "başarılı" sonuçların ardından Doğu ve Güneydoğu'da "özerklik" ilan etmeye hazırlanıyor.
99 başkanlık ellerinde
Üç yıl önce Diyarbakır'da toplanan BDP'li belediye başkanları, belediyelerin merkezi hükümetten bağımsız hale gelmesi için mücadele kararı almış, bu karar, AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na dayandırılmıştı. BDP'nin elinde Diyarbakır, Batman, Hakkari, Tunceli, Iğdır, Siirt, Van ve Şırnak ile birlikte 51 ilçe ve 40 belde olmak üzere toplam 99 belediye başkanlığı bulunuyor. Bu belediyelerin "özerklik" açılımına PKK'lı Cemil Bayık da destek verip, yakın zamanda "demokratik özerklik" ilan edeceklerini açıklamıştı.
Talimat İmralı'dan
Bebek katili Öcalan'ın, 2007'de İmralı'dan avukatları aracılığı ile "tartışma açılması" talimatı verdiği "demokratik özerklik" projesi, Türkiye'nin 25 özerk bölgeye ayrılmasını kapsıyor. Proje, "Yerel ve bölgesel özerk yapıların önünün açılması, resmi dil ve bayrağın Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölgenin kendine ait sembol ve renklerine izin verilmesini" kapsıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da, "valilerin seçimle gelebileceği" düşüncesini ortaya atarak projeye destek vermişti. 3723 Sayılı 12 Nisan 1991 tarihli yasa ile TBMM tarafından onaylanan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı anayasal güvenceye bağlanacak ve ayrılıkçı Kürt hareketinin isteği doğrultusunda Güneydoğu ve Doğu bölgesine "özerklik" verilecek.
Başbakan Erdoğan'ın hayali gerçek oluyor!
Başbakan Tayyip Erdoğan 1991'de RP İstanbul İl Başkanı'yken şimdiki AKP Milletvekili Mehmet Metiner'e Kürt raporu hazırlatmış, PKK'nın çözümü için Osmanlı'daki eyalet sisteminin şart olduğunu ise ilk kez 1993'te dile getirmişti. Erdoğan, başkanlık hayalini açıklarken, "Eyalet sistemi gerekmiyor mu" sorusuna "Elbette, yoksa altı kaval üstü şişhane olur" demişti. 57. hükümetin ABD darbesi ile işbaşına getirilen AKP'ye verilen öncelikli görevlerden biri de üniter yapıyı değiştirip, eyalet sisteminin alt yapısının hazırlanmasıydı. Yıllar önce Süleyman Demirel, Kenan Evren ve Turgut Özal tarafından dillendirilmişti. Evren, "Bavyera'da üç bayrak çekmişler. Biri Türk, öteki Alman bayrağıydı. Bu üçüncüsü ne bayrağı diye sordum. 'Burası Bavyera eyaleti, onun bayrağı'dediler. Birçok ülkede bu var. Bizde niye olmasın" demişti. İşte gelinen sürecin kilometre taşları:
İlk harç Diyarbakır'a
12 Haziran 2006: AKP'nin ABD'ye verdiği eyaletleşme taahhüdünün ilk harcı Diyarbakır'da atıldı ve finansmanını AB'nin sağladığı Bölge İstinaf Mahkemesi'nin yapımına başlandı.
23 Kasım 2006: AB'nin dayattığı federalizm, "Kalkınma Ajansları" yla devreye girdi ve Türkiye bölgelere bölündü.
7 Eylül 2007: AKP, ABD'nin dayatması ve Avrupa'nın parasıyla bölge istinaf mahkemeleri için "9 eyalet" merkezini seçti. İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır'da kurulması planlanan istinaf mahkemeleri ABD'nin "9 eyalet" merkeziyle örtüşüyordu.
10 Aralık 2010: Adalet Bakanı Sadullah Ergin, müsteşar, genel müdürler ve daire başkanları ile birlikte ABD'ye gitti. ABD'li bir bakanlık yetkilisi, Türk yetkililerin ABD eyalet ve federal sistemini incelediklerini ima etti.
Ocak 2011: İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı bünyesinde, ABD yönetim sistemini yerinde görmek ve uygulamaları incelemek amacıyla Türkiye'den 35 kaymakam ve vali yardımcısı bu ülkeye gitti.
Yargı ayağı da tamam
Şubat 2012: Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı kapsayan Karacadağ Kalkınma Ajansı yetkilileri, İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'nın başkenti Barcelona'da incelemelerde bulundu. Ajansın başkanlığını dönüşümlü yürüten Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de heyette yer aldı. Ziyaret internette "Ajans Yönetimi Barcelona örneğini yerinde inceliyor" başlığıyla duyuruldu.
11 Temmuz 2012: Eyalet merkezi olarak da adlandırılan 15 bölge kuruldu, bu bölgelerin 11'inde 13 Bölgesel Ağır Ceza Mahkemesi kurarak yargı ayağını da tamamladı.
Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=92600
Bu haber 865 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle