En Sıcak Konular

DOLAR UÇTU

21 Aralık 2013 22:39 tsi
DOLAR UÇTU FED'in kararı ve operasyonun katkısıyla ABD Doları ve Euro, TL karşısında tarihin en yüksek seviyesini gördü.

Dolar uçtu

FED'in kararı ve operasyonun katkısıyla ABD Doları ve Euro, TL karşısında tarihin en yüksek seviyesini gördü. TL, yılbaşından bu yana Dolar karşısında yüzde 17.5 oranında değer yitirdi. TL, dünyada en fazla değer yitiren 3. para birimi oldu 

İstanbul merkezli 'yolsuzluk ve rüşvet' operasyonu gündemi kuşatırken, Türkiye ekonomisi sıkıntı sinyalleri veriyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 'piyasaya sunduğu parayı 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirmesi'nin ardından küresel piyasalara paralel olarak yurtiçinde de yükselişi ivme kazanan dolar, TL karşısında tarihinin en yüksek seviyesi olan 2.1 seviyesini, Euro ise 2.87'yi gördü.

Operasyonun katkısı oldu

FED'in halen aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programını Ocak ayından itibaren 10 milyar dolar azaltacağını açıklamasının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişe geçtiği ve doların diğer para birimleri ve emtialar karşında değer kazandığı görülüyor. Küresel piyasalarda dolar lehine gelişen hareket, yurtiçinde İstanbul merkezli operasyonla ilgili belirsizliklerin de etkisiyle TL'nin tarihinin en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.
TL en çok kaybedenler arasında

Dün bankalararası piyasada 2.0947 seviyesine kadar yükselen dolar/TL paritesi, son dört işlem gününde yaklaşık yüzde 3 oranında değer kazandı. Paritenin yükselişi yılbaşından bu yana ise yüzde 17.5'i aştı. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine bakıldığında da doların benzer şekilde yerel para birimleri karşısında önemli oranlarda yükseliş kaydettiği görülüyor. Dolar karşısında yılbaşından bu yana yaklaşık olarak Brezilya Reali yüzde 15, Güney Afrika Randı yüzde 23, Endonezya Rupisi yüzde 27, Hindistan Rupisi de yüzde 13 oranında değer kaybetti.
Cari açıkla bağlantılı

Para birimi ABD Doları karşısında yüksek oranda değer yitiren ülkelerin yüksek cari açık sorunu olması dikkat çekiyor. Türkiye, 60 milyar doları aşan cari açığıyla dünyada 4. sırada yer alıyor. Parası aşırı ölçüde değer yitiren Hindistan ise 76.9 milyar dolarla dünyada en fazla cari açık veren 3. ülke. Cari açık liginde ilk iki sırada ise ABD ve İngiltere bulunuyor. Her iki ülkenin para birimini dünyada sattığından finansal çalkantılardan etkilenmiyor. Endonezya'nın 32.1, Güney Afrika'nın ise 22.1 milyar dolar cari açığı bulunuyor.

Dolar daha da yükselebilir 

Analistler, FED sonrası piyasaların yeni denge seviyesi aradığını belirterek, bu dengelenmenin hangi seviyelerde sağlanacağını tahmin etmenin oldukça güç olduğunu, ABD verilerine bağlı dalgalı hareketlerin kısa vadede devam edebileceğini ifade ediyor. Dolar/TL paritesinde 2.11 ve 2.12 seviyelerinin direnç konumuna geleceğini ifade eden analistler, açıklanacak ABD büyüme verisinin de bu açıdan önemli olduğuna işaret etti. 

Merkez ateşin yayılmasını durdurabilecek mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarında aşırı oynaklık gözlenen günlerde saat 16.30'da yapılan döviz satım ihalesinde tutarın, minimum tutarın 10 katına kadar artırılabileceğini bildirdi. TCMB, düzenli fonlama yapılan günlerde minimum 50 milyon dolarlık, ek parasal sıkılaştırma (EPS) uyguladığı günlerde ise minimum 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştiriyor. (RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)

http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13003750/dolar-uctu


Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,474 µs