EMNİYETE BY-PASS
21 Aralık 2013 22:05 tsi
İl emniyet müdürleri de değişiyor. Büyük illere polis kökenli olmayan valiler atanacak.Ayrıca Emniyet ve Jandarma görevlilerinin, adli olaylarda amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirildi.
Emniyet'e by-pass
İl emniyet müdürleri de değişiyor. Büyük illere polis kökenli olmayan valiler atanacak.
TÜRKİYE'yi sarsan yolsuzluk operasyonunun ardından emniyet teşkilatında yaşanan deprem de genişleyerek sürüyor. Hükümetin, şube müdürleri, Emniyet Genel Müdürlüğündeki Daire Başkanları ve İstanbul Emniyet Müdürünün ardından il emniyet müdürlerinde de değişikliğe gideceği öğrenildi.
Bu amaçla kapsamlı bir kararname hazırlığı başlatılırken bazı büyük illerin emniyet müdürlüklerine, İstanbul'daki gibi polis kökenli olmayan valilerin atanabileceği bildirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 35 yıl sonra ilk kez polis kökenli olmayan Aksaray Valisi Selami Altınok getirilmişti.
Benzer uygulamanın Ankara, İzmir, Adana ve Bursa gibi büyük iller için de yapılabileceği, ancak bir ilde Vali sıfatını taşıyan iki isim arasında hiyerarşik uyum açısından, Emniyet Müdürü yapılacak isimlerin, il Valilerinden kıdem olarak daha yeni olmasına dikkat edileceği vurgulanıyor.
İçişleri Bakanlığı bugüne kadar 81 il Emniyet Müdürlüklerine büyük oranda polis kökenli emniyet müdürleri atıyordu. Polis kökenli Valiler ise Emniyet Müdürlüğü görevinden sonra Vali oldu. Ancak Vali sıfatı taşıyan ve polis kökenli olmayan idarecilerin, il Emniyet Müdürü yapılması örneklerine çok az rastlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü makamına ise büyük oranda Vali sıfatı olanlar atandı.
KOLLUK KUVVETLERİNE ADLİ OLAYLARI AMİRLERİNE BİLDİRME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Öte yandan İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nca 'Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre Emniyet ve Jandarma görevlilerinin, adli olaylarda amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirildi. Yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığınca ortak olarak yapılan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 'Adli Kolluk Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yönetmeliğin'5. Maddesi'ne yapılan; "En üst dereceli kolluk amiri adli olayları, suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumakla ve bu konuda gerekli tedbirleri almakla görevli ve yetkili olan mülki idare amirine derhal bildirir." şeklinde yapılan değişikliğe göre artık kolluk kuvvetleri yaşanan adli olayları amirine bildirmek zorunda.
Yönetmelikte yapılan diğer bir değişliğe göre ise savcıların yapacakları soruşturmalar için Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgi verme zorunluluğu getirildi. Yapılan değişiklik şöyle;
"Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135'inci maddesinin altıncı fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle yapılan soruşturmaların aşamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından doğrudan veya varsa ilgili Cumhuriyet Başsavcı Vekili aracılığıyla Cumhuriyet Başsavcısı'na yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur.
Bu bildirim yazıları görüldü şerhinden sonra soruşturma dosyasında muhafaza edilir. En üst dereceli kolluk amiri, adli kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla adli kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari tedbirleri almaya ve iş bölümünü yapmaya yetkilidir."
Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=32261
Bu haber 858 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle