En Sıcak Konular

BAKÜ PETROL İHRACATINDA YÖNÜNÜ BTC'YE ÇEVİRDİ

10 Aralık 2013 13:52 tsi
BAKÜ PETROL İHRACATINDA YÖNÜNÜ BTC'YE ÇEVİRDİ SOCAR’ın 2014 şubatından itibaren Bakü-Novorossisk boru hattından petrol ihracını durduracağı, petrolün tamamını Bakü-Tiflis-Ceyhan hattına yönlendireceği açıklandı

Bakü yönünü BTC'ye çevirdi

SOCAR'ın 2014 şubatından itibaren Bakü-Novorossisk boru hattından petrol ihracını durduracağı, petrolün tamamını Bakü-Tiflis-Ceyhan hattına yönlendireceği açıklandı
 
Azerbaycan'ın kamu enerji şirketi SOCAR'ın gelecek yıl Şubat ayından itibaren Rusya üzerinden ham petrol ihracatına son vereceği ve bu petrolün büyük bölümünü Bakü-Ceyhan boru hattına ve Azerbaycan iç pazarına yönlendireceği bildirildi. SOCAR'ın pazarlama departmanından bir yetkili, Reuters'a bilgi vererek, "Azerbaycan, Bakü-Novorossiisk boru hattından petrol ihracını Şubat ayında durduracak" dedi.
 
30 milyon ton ihracat 
Yetkili, "Bu yılın sonunda Rusya üzerinden petrol ihracatının 1,8 milyon ton olmasını bekliyoruz. Gelecek yıl 1,5 milyon tonu Bakü-Tiflis-Ceyhan'a yönlendirecek, 300 bin tonu da petrol ürünleri üretimi için içeriye yönelteceğiz" dedi. Azerbaycan'ın bu yıl Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından 30 milyon ton petrol ihraç etmeyi öngördüğünü belirten yetkili, 2014'te boru hattından aktarılan petrolün 31,5 milyon tona yükseleceğini belirtti. 
SOCAR, yönünü tamamen BTC'ye çevirirken Rusya'da Avrupa'ya gaz sevkiyatını antırdı...Bu arada, Gazprom, Avrupa'ya yaptığı gaz tedarikinde aralık ayının başında % 17'lik bir artış kaydetti. Gazprom'un Basın Dairesi "Avrupa, Rus doğalgazına giderek yükselen bir talep göstermektedir: 
Gazprom Avrupa'ya 1 Aralık tarihinde 518 milyon, 2 Aralık'ta - 532 milyon, 3 Aralık'ta - 537 milyon, 4 Aralık'ta 538 milyon 300 bin metreküp doğalgaz sevk etti. Geçen senenin aynı dönemine göre ortalama miktar yaklaşık % 17 fazla" açıklamasında bulundu. Ön bilgilere göre 2013 yılının ocak ayından günümüze kadar Avrupa'ya 147 milyar 900 milyon metreküp doğal gaz tedarik eden Gazprom, yaklaşık % 16,9 artış kaydetmiş oldu.
 
Cari açıkta 'enerji' bahanesi doğru değil
TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Süleyman Onatça, Türkiye'nin cari açık sorunuyla ilgili olarak yüksek enerji ithalatı bahanesinin doğru olmadığını söyledi. TÜRKONFED'in Eskişehir'de düzenlediği 17'inci Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nde konuşan Onatça, "Türkiye'nin enerji ithalatından kaynaklı cari açığı 50 milyar dolar. Güney Kore 110 milyar dolarlık enerji ithal ediyor ama cari fazla veriyor. Hedef KOBİ'lere yüksek katma değeri üretim yaptırabilmenin altyapısını hazırlamak olmalı" dedi.  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz da, "Çözüm sürecinin bölgede yaratacağı normalleşme, başta hizmet sektörü olmak üzere tüm sektörlerde hareketlilik yaratacak üstelik kamu kaynaklarının da daha verimli kullanılmasını mümkün kılacaktır. İsrafın ve gereksiz yere harcadığımız kaynakların önüne geçilecektir" dedi.
 
Doğal gazda soğuk alarmı
Sibirya soğukları sebebiyle günlük doğalgaz tüketiminin 180-185 milyon metreküpe kadar çıktığı son bir haftada, ardı ardına gaz arzını etkileyecek terslikler yaşandı. İstanbul Ambarlı kompresör istasyonunda ortaya çıkan arıza, fırtına yüzünden LNG tankerinin Marmara-Ereğlisi'ne yanaşamaması sonrasında doğalgaz arzında ortaya çıkan problem sebebiyle enerji yönetimi yeni tedbirler almak zorunda kaldı. BOTAŞ, son birkaç gündür arz ve talepteki hassas dengeyi, kesinti yapmadan yönetti. Tüketimin artma eğilimini sürdürmesine bağlı olarak 'doğalgaz sisteminde ortaya çıkması muhtemel denge sorunlarını'da dikkate alan enerji yönetimi, doğalgazla çalışan bazı santralde 'ikincil yakıt'a (fuel-oil) geçilmesi talimatı verildi. Yap-işlet-devret (YİD) ve yap-işlet (Yİ) gibi santrallerde de 'kısıntı'yapıldığı, bu santrallerin bazı ünitelerinde elektrik üretimine ara verilmesinin gündeme geldiği öğrenildi. Enerji kaynakları, bu önlemlerin özellikle gelecek hafta içinde yaşanması muhtemel bazı problemlerin önüne geçmeyi hedeflediğini söyledi. Türkiye, Cezayir başta olmak üzere değişik ülkelerden ve bazen de (talebin artması halinde) spot piyasadan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alıyor. LNG, İzmir-Aliağa ve Marmara-Ereğlisi'nde işleme tabi tutuluyor. Dönüştürülüyor ve sisteme boru gazı olarak veriliyor.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETSİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=92013



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,647 µs