En Sıcak Konular

MUSTAFA BALBAY TAHLİYE EDİLDİ

10 Aralık 2013 13:38 tsi
MUSTAFA BALBAY TAHLİYE EDİLDİ Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluğunun makul süreyi aştığını belirttiği Mustafa Balbay’a, 4 yıl 277 gün sonra tahliye kararı verildi.

Mustafa Balbay tahliye edildi

Anayasa Mahkemesi'nin tutukluluğunun makul süreyi aştığını belirttiği Mustafa Balbay'a, 4 yıl 277 gün sonra tahliye kararı verildi 
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesinin, tutukluluğunun makul süreyi aştığı ve seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu haklı bularak, 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmettiği Balbay'ın tahliye talebini görüştü. Mahkeme heyeti, yapılan değerlendirme sonucu Balbay'ın tahliyesine karar verdi. Balbay hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbirinin uygulanmasına da hükmedildi. Sincan Cezaevi'nde tutulan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, hakkında verilen tahliye kararının ardından Ankara Sincan'daki cezaevindeki tahliye işlemleri dün akşam saat 20.15 itibariyle tamamlandı. Balbay, 4 yıl 277 gün süren cezaevi hikayesinin ardından dün gece özgürlüğüne kavuştu. Olumsuz bir karara karşı bavulunu toplamayan Balbay, kararı televizyondan duyduktan sonra eşyalarını topladı. Eşi Gülşah Balbay, tahliye kararını öğrenene kadar cezaevinin içinde, çocukları ise evde babalarını bekledi. Bugün CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra Balbay'ın Meclis'te yemin etmesi bekleniyor.

Kulağı İstanbul'daydı

Balbay, Anayasa Mahkemesi'nin hakkında verdiği kararın ardından, gün boyu İstanbul'dan gelecek olası tahliye kararını bekledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Balbay'ın tahliyesine ilişkin karar an be an takip edildi. Balbay, hücresinden çıktıktan sonra ilk önce eşi Gülşah Balbay'a sarıldı. Ardından CHP" li vekillerle birlikte sağlık kontrolünün yapılacağı bölüme giderken, ilk sözü "Artık özgürüz" oldu. Balbay'ın çıkış işlemleri sırasında son sağlık kontrolünün de yapılması gerekiyordu. Ancak Balbay, kendisini karşılamaya gelen Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı işaret ederek "İşte doktor burada, sağlık kontrolümü o yapsın " dedi. Balbay, daha sonra da cezaevinden ayrılıp eşi Gülşah Balbay'a sarıldı. Balbay'ın cezaevinden çıkışında Zülfü Livaneli'nin 'Hey özgürlük' şarkısı çalındı.  CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Balbay'la yaptığı telefon görüşmesinde "Aramıza hoş geldin. Özlemiştik. Darısı diğer tutukluların başına" diye konuştu.
 
Anne ve babası birbirlerine sarılarak tahliyeyi kutladı
Mahkemeden gelecek haber, Mustafa Balbay'ın Nazilli'deki baba ocağında heyecanla beklendi. Televizyon başından ayrılmayan baba Fevzi Balbay ile anne Melek Balbay, oğullarının tahliye kararını duyunca sevinçle birbirlerine sarılarak kutladılar. Öte yandan Fevzi Balbay, tahliye kararını beklerken, geçirdiği kazada hafif yaralandı. Eczaneye ilaç almaya giderken Zafer Mahallesi, Hürriyet Caddesi'nde 09 PS 233 plakalı otomobiline Oktay Sevinçer yönetimindeki 09 R 1156 plakalı otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada Fevzi Balbay kulak ve dudağından hafif yaralandı. Ancak tahliye kararı bu kazayı çabuk unutturdu. Anne Melek Balbay ise oğlunun serbest bırakıldığı müjdesini duyunca oğlunun kendisinden istediği haşhaşlı böreği yaptı. Melek Balbay, "Mustafa söylemiş. Hemen erkenden kalktım, böreği yaptım. Çocukluktan beri çok seviyordu. Dört gözle yanımıza gelmesini, kendisine özlediği böreği yedirmeyi istiyorum" dedi.
 
'Bir girdim bin çıkıyorum'
Cezaevinden tahliye edilen Mustafa Balbay, "Bir girdim bin çıkıyorum. Bu halka, bu topluma hep inandım. Hapisteki en kara günlerde bile toplumdan umudu kesmedim" dedi. Balbay, Sincan'da bekleyenlere yaptığı konuşmasına "Hepinize merhaba" diyerek başladı. "Kendimi içeride kalan onlarca, yüzlerce, hak arayan, tutukluya karşı, sanki kapıyı onların üzerine kapatmış gibi sorumlu hissediyorum" ifadesini kullanan Balbay, bu sürecin taze bir başlangıç süreci olmasını yürekten dilediğini belirtti. Meclis'teki yemin töreni öncesi, ilk yeminini halka karşı yapmak istediğini vurgulayan Balbay, şöyle konuştu: "Ben, haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı, bundan sonraki yaşamımda sonuna kadar mücadele edeceğim. İçinden geçtiğimiz süreç bir sünger çekilip, 'Her şeyi unutalım' denecek bir süreç değil. Ama kin güdülecek bir süreç de değil. Bu süreci ben gerçekten, hem Meclis'te hem Türkiye'de herkese karşı, bütün yurtseverlere, bu ülkenin bütünlüğüne, Atatürk cumhuriyetinin değerlerine inanan, herkese karşı ilk sözüm şudur: Gelin tanış olalım. Ancak içinden geçtiğimiz süreçte, ben bu aşamadan sonra Türkiye'de gerçekten hukuku arayanların, gerçekten bu ülkeye barışın gelmesini isteyenlerin mücadelesine ortak olmak üzere kendimi daha büyük bir sorumluluk da hissediyorum." Anayasa Mahkemesinin çok önemli bir karar aldığını ifade eden Balbay, Yüksek Mahkemenin bu kararla Mustafa Balbay'ın "hak kaybına" uğradığını söylediğini dile getirdi. Bunun önemli bir adım olduğunu yineleyen Balbay, "Şu anda Mustafa Balbay'ın uğradığı hak kaybı kadar, şu anda Tuncay Özkan'ın insanlarla yüz yüze gelememe, Fatih Hilmioğlu'nun hastalarıyla yüz yüze gelememe, bütün gazetecilerin mesleklerini yapamama, avukatların cübbelerini giyememe hak gasbı vardır" dedi.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=92028



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,612 µs