En Sıcak Konular

İKTİDAR-CEMAAT DEHŞET DENGESİ

4 Aralık 2013 20:08 tsi
İKTİDAR-CEMAAT DEHŞET DENGESİ Ortalığa saçılan belgeler ve devamının geleceği tehditleri sonuç verdi. Erdoğan'a geri adım attırdı.

İKTİDAR-CEMAAT DEHŞET DENGESİ

Ortalığa saçılan belgeler ve devamının geleceği tehditleri sonuç verdi. Erdoğan'a geri adım attırdı. 
AKP'nin duruma göre vaziyet alma ve kıvırma politikaları, dershane tartışmalarında da ortaya çıktı. 20 Kasım 2013'te bir televizyon kanalında "Dershaneler konusunda asla geri adım yok. Gelinen noktada dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, servis edilen ve iktidarın ikiyüzlülüğünü ortaya koyan belgeler ve cemaatten gelen baskı ve tehditler üzerine zamana yaydı. 
 
SÖYLENEN bütün sözlerin yutulması iktidarla cemaat arasında nasıl bir dehşet dengesi kurulduğunu da gösterdi. 2014 yılında yapılacak yerel yönetim ve Cumhurbaşkanlığı seçimler ile 2015 yılında yapılacak genel seçimler öncesinde cemaatle kapışmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek ve hükümeti zor duruma düşürecek yeni belgeler geri adım atılmasında etkili oldu. Aksi açıkmalar yapılsa da dershane kapatılma tarihinin 2015 sonrasına bırakılması, bu kadardan vazgeçildiği anlamı taşıyor.
  
AKP'nin duruma göre vaziyet alma ve kıvırma politikaları, dershane tartışmalarında da ortaya çıktı. Ortalığa saçılan belgeler ve devamının geleceği tehditleri dersanelere konusunda hükümete geri adım attırdı. 20 Kasım 2013'te bir televizyon kanalında "Dershaneler konusunda asla geri adım yok. Gelinen noktada dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, servis edilen ve iktidarın ikiyüzlülüğünü ortaya koyan belgeler ve cemaatten gelen baskı ve tehditler üzerine bu sözlerinin tam tersini hayata geçirme kararı aldı.
 
Söylenen bütün sözlerin yutulması iktidarla cemaat arasında nasıl bir dehşet dengesi kurulduğunu da gösterdi. 2014 yılında yapılacak Yerel yönetim ve Cumhurbaşkanlığı seçimler ile 2015 yılında yapılacak genel seçimler öncesinde cemaatle kapışmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek ve hükümeti zor duruma düşürecek yeni belgeler geri adım atılmasında etkili oldu. Aksi açıkmalar yapılsa da dershane kapatılma tarihinin 2015 sonrasına bırakılması, bu kadardan vazgeçildiği anlamı taşıyor.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20 Kasım 2013'te bir televizyon kanalında "Dershaneler konusunda asla geri adım yok. Gelinen noktada dershane anlayışının, düşüncesinin yürümesi mümkün değil" demişti. Ancak öyle olmadı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile dershaneler arasında başlayıp AKP-cemaat kavgasına dönüşen dershanelerin özel okula dönüşerek kapanması krizinde, hükümet, 2020'ye kadar geri adım attı.
 
OY KORKUSU 
Kulislerde, hükümetin geri adım atmasındaki en büyük nedenin "yeni bavulların açılacağı" korkusu olduğu belirtiliyor. Seçim arifesinde bunu göze alamayan Başbakan Erdoğan'ın krizi şimdilik rafa kaldırdığı konuşuluyor.
 
METİN DEĞİŞİKLİĞİ
Hükümet çalışmaya ilişkin ilk taslak metni değiştirdi. Dershanelerin dönüşüm sürecine başlaması 2015 Eylül ayına ertelendi. İlk taslakta hemen özel okula dönüşemeyecek dershaneler için tanınan açık lise eğitimi verme olanağının ise 2016'dan itibaren 4 yıl süre için tanınması benimsendi. Böylece Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından "Kokutmayın" talimatının verildiği dershanelerin dönüşüm sürecinin 2016'da başlayıp 2020'ye kadar uzaması öngörüldü. 6 yıllık süreçte iki seçim gerçekleştirilecek olmasından dolayı "sürecin nadasa bırakıldığı" yorumları yapıldı. Cemaatin sözcülerinden de dershanelerle ilgili sürecin zamana yayılmasına olumlu yaklaşan açıklamalar geldi.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, daha önce Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yapılan, dershanelerin Ocak 2014'ten itibaren yeni öğrenci kaydı alamayacağına ilişkin açıklamadan geri adım atıldığının sinyalini verdi. Arınç, dershanelerin ocak ayında yeni kayıt alabileceğini söyledi. 
 
GÜLEN: GERİ ADIM ATMAYI DA BİLMELİ 
Bu gelişmelerin ardından Fethullah Gülen de bir sohbet videosu yayınladı. Gülen'in son sohbet videosunun 1 Aralık Pazar günü çekilmesine rağmen dün yayınlanması dikkat çekti.
Dershane tartışmalarının başladığı günden bu yana mesajlarıyla dikkat çeken Fethullah Gülen, yayınladığı son videosunda "Sizin gibi Kur'an'a, imana, milli mefkuremize hizmete kendini adamış insanlar geri adım atmayı da bilmeli'mesajı verdi. İnsandaki en kötü duygulardan birinin 'inat'olduğuna vurgu yapan Gülen, " Evet, artık şeytani bir mekanizma olan inadın yönü müspete çevrilmiştir " ifadelerini kullandı.


Kaynak:ORTADOĞU GAZETESİ http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=31966




Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,216 µs