En Sıcak Konular

CHP'NİN DİRENİŞ TARİHİYLE İMTİHANI

28 Kasım 2013 14:06 tsi
CHP'NİN DİRENİŞ TARİHİYLE İMTİHANI İnönü, Ecevit ve Baykal’ın yönetimindeyken, ABD dayatmalarına kafa tutmasıyla ünlenen “ulusalcı” parti, yenilenen ekseniyle Washington’da ilk sınavını verecek!

CHP’nin, direniş tarihiyle imtihanı

İnönü, Ecevit ve Baykal’ın yönetimindeyken, ABD dayatmalarına kafa tutmasıyla  ünlenen “ulusalcı” parti, yenilenen ekseniyle Washington’da ilk sınavını verecek!
 
İtinayla seçilmiş isimler!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Kasım - 4 Aralık tarihlerinde ABD’de bir dizi temaslarda bulunacak. İlginç isimlerden oluşan heyette, Kılıçdaroğlu’na şu isimler eşlik edecek: Faruk Loğoğlu, Umut Oran, Osman Korutürk, Faik Öztrak, Sezgin Tanrıkulu, Kamer Genç, Engin Altay, Aykan Erdemir, Aydın Ayaydın, Şafak Pavey ve Aytun Çıray.
 
Görüşme listesi çok kabarık
ABD tarafından yapılan davet programına göre Kılıçdaroğlu, IMF temsilcileri, Yahudi topluluğu liderleri ve İngiltere Büyükelçisi Westmacott ile görüşecek. Obama’nın Danışmanı Karen Donfried tarafından Beyaz Saray’da ağırlanacak olan Kılıçdaroğlu, akşam yemeğinde ise Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclis Üyeleri ile bir araya gelecek.

Tarihe geçen genel başkanlar
CHP’nin tarihi, genel başkanlarının ABD’ye direniş mücadeleleriyle dolu. İsmet İnönü, ABD Başkanı Johnson’un küstah mektubuna, “Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye orada yerini alır” cevabıyla rest çekti. Bülent Ecevit ise haşhaş ekimi ve Kıbrıs çıkarmasında ABD ambargosuna kafa tuttu. Deniz Baykal da BOP projesine sert muhalefetiyle öne çıktı.

Direniş partisi CHP
ABD imtihanın da!
Amerikan dayatmalarına her dönemde karşı çıkan anamuhalefet partisi ulusalcılardan arındırılmış ekibiyle Washington’da görücüye çıkacak.

İnönü, Ecevit ve Baykal’ın yönetimindeyken, ABD dayatmalarına kafa tutmasıyla ünlenen “ulusalcı” parti, yenilenen kadrosuyla ay sonunda Washington’da ilk sınavını verecek. Deniz Baykal’ın parti başkanlığından ayrılmasından sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğindeki CHP’de ulusalcı kanadın tasfiye edilme iddiaları ve “eksen kayması” olarak tabir edilen değişiklikler, gezi heyetinin seçiminde gün yüzüne çıktı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Kasım-4 Aralık tarihlerinde ABD’de bir dizi temaslarda bulunacak. 
Kılıçdaroğlu’na eşlik eden CHP heyetinde şu milletvekilleri bulunuyor: Faruk Loğoğlu, Umut Oran, Osman Korutürk, Faik Öztrak, Sezgin Tanrıkulu, Kamer Genç, Engin Altay, Aykan Erdemir, Aydın Ayaydın, Şafak Pavey,  Aytun Çıray.
Geziye cemaate yakın isimleri götüren Kılıçdaroğlu’nin geçen hafta sonu, cemaatin MÜSİAD’ı olarak nitelendirilen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu-TUSKON temsilcileriyle İstanbul’da görüştüğü belirtildi. Kılıçdaroğlu, TUSKON temsilcileriyle “Konfederasyonun faaliyetleri, Türkiye ekonomisinin geleceği, dershaneler vb” konu başlıkları altında değerlendirmeler yaptı.

Kimler var
Kılıçdaroğlu’nun gezisine parti tarafından davet edilen basın kuruluşları da CHP’deki değişimin daha net anlaşılmasını sağlıyor. ABD gezisine CHP’nin davetlisi olarak gidecek gazeteciler şöyle: Amberin Zaman, Murat Yetkin, Aslı Aydıntaşbaş, Abdülhamit Bilici, Ruşen Çakır, Utku Çakırözer, Sedat Ergin, Haluk Şahin... 
Geziye katılacak medya kuruluşları arasında TGRT Haber TV de var. Basın mensuplarının daha çok sözde çözüm sürecine destek veren isimler arasından seçildikleri iddia ediliyor. Bir başka iddia ise hem milletvekillerinin, hem de gazetecilerin ABD’nin istediği isimler arasından seçilmiş oldukları. Listeyi, Kılıçdaroğlu’nun yeni medya danışmanı Aydın Ayaydın’la birlikte Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun hazırladığı belirtiliyor.

Hep karşı
CHP kuruluşundan itibaren ABD’ye karşı mesafeli duruşuyla biliniyor. 1964 yılında İsmet İnönü’nun kararıyla Kıbrıs’a çıkarma yapma hazırlığındayken ABD Başkanı Johnson’un yazdığı mektup sebebiyle bu harekattan vazgeçilir. ABD’nin müdahalesine çok kızan İnönü, “Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de onun içinde yerini alır” sözünü kullanır.
 Barış Harekatı aradan 10 yıl geçtikten sonra bir başka CHP’li, Başbakan Bülent Ecevit’in döneminde yapılır. Ancak Barış Harekatı, hem de ABD’nin itirazına rağmen Ecevit’in afyon ekimini serbest bırakması Türkiye’nin ambargolarla karşı karşıya kalmasına yol açar. Kılıçdaroğlu’ndan önceki CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Büyük Ortadoğu Projesine karşı duruşu yüzünden ABD’nin sıcak yaklaşmadığı isimlerden olur.


Kılıçdaroğlu’na 
yoğun program
ABD’de tatil ayı olmasına rağmen, Kılıçdaroğlu için geniş kapsamlı bir program düzenlendi. Davet ABD tarafından yapıldı. Programa göre, Kılıçdaroğlu 30 Kasım Cumartesi günü, Büyükelçi Namık Tan ile elçilik konutunda akşam yemeğinde bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu’nun 1 Aralık Pazar günü, IMF temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda buluşması bekleniyor. Ardından gün boyunca Türk iş adamları ve Türk Amerikan Dernekleri Asemblesi (ATAA) ile bir araya gelecek olan Kılıçdaroğlu, daha sonra partisinin Amerika Temsilciliği Resmi Açılış Töreni’ne katılacak. Kılıçdaroğlu’nun günün sonunda ise Amerika’daki Yahudi topluluğu liderleriyle çalışma yemeğinde bir araya gelmesi bekleniyor.
Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretinin üçüncü gününde ilk olarak İngiltere Büyükelçisi Peter John Westmacott ile görüşecek. Kılıçdaroğlu daha sonra Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama’nın Danışmanı ve Ulusal Güvenlik Avrupa Direktörü Karen Donfried ile bir araya gelecek. Aynı gün düşünce kuruluşları Brookings Enstitüsü, Center For American Progress’te (CAP) konuşacak olan Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclis Üyeleri ile onuruna verilen akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Kongre üyeleri
CHP liderinin, 3 Aralık Salı günü ise ABD Kongre üyeleriyle görüşmesi planlanıyor. Buna göre, Kılıçdaroğlu Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Eric Cantor, Türkiye-ABD Dostluk Grubu Eşbaşkanları Ed Whitfield ve Virginia Foxx’un da yer aldığı bazı üyelerle bir araya gelecek. Kendisi için özel olarak düzenlenen kongre binası turuna da katılacak olan Kılıçdaroğlu, akşam yemeğinde ise bu kez Demokrat Parti Temsilciler Meclisi Üyeleri ile olacak. Kılıçdaroğlu, ABD gezisinin son günü olan 4 Aralık Çarşamba günü ise Türk-Amerikan Konseyi ile kahvaltılı toplantının ardından eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman ve Morton Abramowitz’in ev sahipliğinde, düşünce kuruluşu Bi-partisan Policy Center’de çalışma yemeğinde olacak. Kılıçdaroğlu’nun akşam saatlerinde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.


AKP’ye mesafeli duran isimler
CHP heyetinin ABD’de görüşeceği isimlerden ikisi eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman ve Morton Abramowitz. Her iki isim de AKP hükümetine ve Başbakan Erdoğan’a karşı duruşlarıyla tanınıyor. Wikileaks belgelerinde yer alan ayrıntıya göre Edelman, Başbakan Erdoğan ve AKP’yle ilgili önemli bir kripto geçmişti ülkesine. Türkiye’de deprem etkisi yapan kritpoda, “Başbakan’ın İsviçre’de 8 ayrı banka hesabı var.” deniliyordu. İddiaları sert bir dille yalanlayan Erdoğan, bunlara yer veren gazeteleri “alçaklar” diye tarif ederken, söz konusu iddialardan ötürü Washington’ın da, kriptoyu kaleme alanları cezalandırması gerektiğini söyledi.
Edelman görevde olduğu dönemde AKP’nin dış politikasını da çok sert bir şekilde eleştirdi.  Bir başka eski ABD Büyükelçisi Abramowitz ise, Özal ile çalışmış, Erdoğan hükümetine danışmanlık yapmış bir diplomat. Onun da hazırladığı raporda AKP dönemini eleştirdiği biliniyor. Abramowitz ve Edelman tarafından hazırlanan 72 sayfalık raporda Erdoğan hükümetinin basın özgürlüğüne ve muhalefete yaklaşımı eleştiriliyor. 
Başbakanın kendi taraftarları arasında bile endişeler baş gösterdiğini belirten Abramowitz, Türkiye’nin içinde ve bölgesinde karışıklığın devam etmesi halinde AKP’nın dağılabileceğini söylemişti. Erdoğan’ın Başbakan olacağını yıllar önce ortaya atan adam olarak bilinen Abramowitz’in CHP heyetiyle yapacağı görüşmenin ayrıntıları da merakla bekleniyor.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=91591



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,418 µs