En Sıcak Konular

AKP OYUN PEŞİNDE!

2 Kasım 2013 15:41 tsi
AKP OYUN PEŞİNDE! Kamu İhale Kanunu’na bir kez daha müdahale eden AKP, bu kez oy pusulası basım işini ihale kapsamı dışına çıkarıyor.

AKP OYUN PEŞİNDE!

Kamu İhale Kanunu’na bir kez daha müdahale eden AKP, bu kez oy pusulası basım işini ihale kapsamı dışına çıkarıyor. Muhalefetin tepkisini çeken bu girişim, ‘baskın seçim’i düşündürürken, “hile” iddialarını da artıracak...
 
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda AKP’nin önerisiyle Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Kamu İhlale Kanunu’nun 22. Maddesinde yapılan değişikliğe göre, cumhurbaşkanlığı seçimi, anayasa referandumu, yerel ve genel seçimlerde kullanılacak oy pusulaları ile zarfların basımı ve alımı ihale yasasının dışına çıkarıldı. Öneride imzası bulunan 13 AKP milletvekilinin hiçbirinin İmar Komisyonu üyesi olmaması da dikkat çekici bulundu.
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Temiz Seçim Platformu Sözcüsü Yaşar Okuyan, bu değişiklikle AKP’nin neye hazırlık yaptığı sorusunun bir an önce yanıt bulması gerektiğini söyledi. Değişiklikle çok sayıda sorunun ortaya çıktığını ifade eden Okuyan, şöyle konuştu: “Bu bir defa iyi niyetli değil. İhale Kanunu, 17 defa değişti. Oy pusulalarının basımını yasa kapsamından çıkarmaları, şaibeyi kaçınılmaz olarak getirir. Henüz 2011 yılındaki oy pusulaları basımında yaşananları unutmadık. 2011 yılındaki ihaleyi 12 milyon 980 bin liraya AKP yanlısı bir firma kazandı. O ihale de usulsüzdü. Danıştay ihaleyi bozdu, tekrar ihale yapıldı. Nasıl bir tesadüfse tekrar aynı firma, ancak bu kez 925 bin liraya kazandı. 2011 seçimlerinde 19 milyon fazla oy pusulası basıldı. Normal mevzuata göre yüzde 10 fazla basılır. 52 milyon seçmenin bulunduğu bir ülkede 5 milyon fazladan basılır. Neden sorusunun cevabı hala yok. Ciddi anlamda kuşku uyandıran bir değişiklik. AKP neyin hazırlığını yapıyor?”  

Kaygılıyız
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz ise yapılan değişikliğe komisyonda karşı çıktıklarını ifade etti. Seçmen sayısından fazla oy pusulası basılacağına ilişkin ciddi kaygılarının bulunduğunu kaydeden Öz, hile uyarısı yaptı. Öz, “Buna çok rahat hile karıştırılır, fazla oy pusulası basılabilir ya da işaretlenebilir. Kendi yandaşlarına ihale verebilir. Daha ihaleye çıkılmasıyla ilgili süre varken, neden böyle bir teklif geldi? Kamu ihaleleri bizim komisyonu ilgilendiriyor olsa da, bu madde Plan ve Bütçe Komisyonu’nun işi. Bizim komisyonun işi değil. Bizim alanımız değil bu. Neden bize geliyor? Verilen değişiklik önerisine imza atan milletvekilleri bizim komisyonumuzun da üyesi değil” diye konuştu. 
 
Fazla basılabilir
MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen de yapılan değişiklikle fazladan oy pusulası basılması yolunun açıldığını kaydetti. Belen, şöyle konuştu: “AKP’nin kanun ve kural tanımazlığının başka versiyonu. Yine ben yaptım oldu dediler. İtiraz da istemiyorlar. Bu da bunun bir örneği. Pervasızca ve keyfi uygulamalar söz konusu. AKP bunu hep yapıyor. Oy pusulası fazlalığı olacak. Kamu İhale Kanunu’na göre de yapsalar ihaleyi, öyle bir şartname hazırlanıyor ki, bir tek ihale verilecek firmanın adı eksik kalıyor” 
 
AKP baskın seçim peşinde
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Doğan, yazısını oy pusulası konusuna ayırdı. Farklı senaryolara dikkat çeken Doğan’ın yazısından dikkat çeken bölümler şöyle: Aniden anayasa referandumuna gidilebilir, aniden seçim takvimi değişebilir, palas pandıras.
Marmaray ve türbanlı milletvekilleri davulu çalınırken, önceki gün Meclis’te bir komisyonda çarpıcı bir yasa önerisi kabul ediliyor. Önerinin adı, her zamanki gibi, bir şey ifade etmiyor: “Kamu İhale Kanunu’nun 22. Madde (i) Bendinde Değişiklik Önerisi”. Öneriye göre: “Cumhurbaşkanlığı seçimi, anayasa referandumu, yerel ve genel seçimlerde kullanılacak oy pusulaları ile zarflarının basımı ve alımı ihale yasası dışına çıkarılıyor”. 

Durup dururken, ne alaka?
1- Öneri “Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda” görüşülüyor. İhale Yasası olduğu için olsa gerek. Öneride on üç AKP milletvekilinin imzası var, hiçbiri bu komisyonun üyesi değil.
2- AKP kentsel dönüşümde olduğu gibi, şimdi de oy pusulası ve zarflarının basımını istediği şirkete ihalesiz verebiliyor. Komisyon üyesi, CHP milletvekili Sakine Öz açıklama yaparak, “Hangi şirket zengin edilecek” diye soruyor.
3- Sakine Öz komisyonda ihalesiz verilmesinin nedenini soruyor, yanıt düşündürücü, “Zaman kaybı, seçimlere yetişmeyebilir”. Yerel seçimlere daha beş ay var, hangi zaman kaybı, ne, nasıl yetişmeyecek?
 
İhtimaller
Palas pandıras böyle bir yasa ve verilen yanıtlar akla başka siyasi ihtimalleri getiriyor.
Yeni anayasa için partiler uzlaşamıyor. Tayyip Erdoğan süre veriyor, “Aralığa kadar biterse biter, yoksa biz çaresine bakarız” diyor. Biliniyor ki, AKP kendi yaptığı anayasayı BDP ile anlaşarak Meclis’ten referandumu sağlayacak çoğunlukla geçirmeyi tasarlıyor. Bir senaryo olmak üzere:
1- AKP pat diye, yerel seçim öncesi ya da yerel seçimle Cumhurbaşkanlığı seçimi arasında anayasa referandumu düşünüyor mu? O siyasi hengâmede oy pusulası ihalesi ile kim uğraşır? Evet, zaman yetmeyebilir.
2- Siyasi takvim değişebilir, genel seçime gidilebilir. Kim oy pusulası ihalesi ile uğraşır? Evet, zaman yetmeyebilir.
3- Seçmen sayısını çok aşan oy pusulası basılabilir mi? Bunu kim denetler? Zamandan bağımsız, hayati bir etken. Sadece şu şirketlere avanta sağlamak mı, yoksa farklı siyasal senaryolar mı? Kimse ilgilenmiyor ama durup dururken düşündürücü bir adım.
 
Çöplerden oy çıkmıştı
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 2002 yılından bugüne kadar açıkladığı seçmen sayılarındaki çelişkiler kafa karıştırıyor. 2002’deki seçimlerde seçmen sayısı 41 milyon 407 bin 27 olarak açıklandı. 2004 yerel seçimlerinde açıklanan seçmen sayısı ise 
43 milyon 552 bin 931 oldu. 2004’ten 2007 yılına kadar nüfus artmasına rağmen 2007’de seçmen sayısı düştü. 2 yıl sonra yerel seçimlerde seçmen sayısı 6 milyon birden arttı. 2010 ile 2012 arasında ise nüfus 1 milyon 161 bin kişi artmasına rağmen seçmen sayısının 3 milyon artması manidar bulundu. Bu arada seçimlerden hemen sonra pek çok yerdeki çöplerde kullanılmış veya kullanılmamış oy pusulaları bulunması da seçimlere hile karıştırıldığı iddialarını hep gündemde tuttu.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=90615


Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,005 µs