En Sıcak Konular

MARMARAY'IN FATİHLERİ

31 Ekim 2013 22:49 tsi
MARMARAY'IN FATİHLERİ Asrın Projesi olarak adlandırılan Marmaray’ın açılma törenini “inanılmaz bir” mübalağa içinde yaptı hükümet. Hani neredeyse “görmemişin bir tüneli olmuş” dedirtecek kadar ifrat kokan siyasi propaganda doluydu kutlama töreni.

Marmaray'ın fatihleri!

Asrın Projesi olarak adlandırılan Marmaray'ın açılma törenini "inanılmaz bir" mübalağa içinde yaptı hükümet. Hani neredeyse "görmemişin bir tüneli olmuş" dedirtecek kadar ifrat kokan siyasi propaganda doluydu kutlama töreni.
"Hiçbir güvenlik sorunu yaşanmayacak, elektrikler kesilirse anında devreye girecek 5 jeneratör var" diye yapılan yüksek palavra dolu konuşmalardan bir gün sonra Marmaray'ın açılışının ilk gün seferinde, elektrikler kesildi ve yolcular tünelde mahzur kaldı. 3 dakika süren kesinti sırasında yolcular "deniz altına korkuyla bekledi."
Eminim bu elektrik faciasının sebebi yapılan uyarılara rağmen Marmaray'ın zamanından önce açılmasıdır.
Ve aslında "asrın olayı" o esnada yaşandı. Bir grup yolcu "denizin altından yaya olarak Üsküdar'a yürüdü!"
Asrın projesi'nin ilk gününde kesilen elektrikler ve ellerini kollarını sallaya sallaya denizin dibinden yürüyen yolcuların varlığı bize "ortada can güvenliği namına bir şey olmadığını" gösteriyor.
Çinliler, 2009 yılında Çin'in en uzun, Nil ve Amazon'dan sonra dünyanın en uzun üçüncü nehri olan 6 bin 400 kilometre uzunluğundaki tüp geçidi hizmete açtılar. Geçit, 1.8 milyar dolara mal oldu. 
Tüp geçidi her şeyleriyle kendileri yaptı. Bu geçit finans merkezi Şanghay'a da yakındı.
Çin bir yıl önce ise, Aralık 2008'de yine Yangtze Nehri'nin ülkenin ortasındaki Wuhan bölümünde başka bir tüp geçit daha açtı. 3.5 kilometre uzunluğundaki bu tünel 250 milyon dolara mal olmuştu.
Bu açılışlar Çin için o kadar doğaldı ki başbakanları açılışa katılmadı bile! Bir bakan ve birkaç bürokrat yaptı açılışları.
Çin, kendi teknolojisi ve kendi mühendisleriyle yaptı bu tünelleri
Ya Marmaray?
Marmaray'ın maliyeti ise 8 milyar dolar!
Çinliler dünyanın en uzun üçüncü tüp geçidini 1.8 milyar dolara yaparken, biz Marmara'nın altından geçen projeye 8 milyar dolar yatırdık.
İlk gün de elektik kesildi!
Marmaray'ı yapan firma, bir Japon firması. Taisei firması Japonya'nın en büyük 4. müteahhitlik firması. Ülkesine milyar dolarlar kazandıran bu firma haklı olarak gurur duyuyor. Japon başbakanı Shinzo Abe de haklı olarak bu Japon firmasıyla övünüyor ve (eminim bizimkilerin bin ricasıyla!)kalkıp Türkiye'ye geliyor, Marmaray'ın açılışına katılıyor. 
Japonya, üreten, ülkesine döviz kazandıran, istihdama katkı sağlayan firmalarına dünyanın neresinde olursa olsun sahip çıkarken, Türkiye başbakanı ise Türkiye'nin en büyük üretici firmalarından birinin sahibine Gezi olaylarından kaçanlar oteline sığındı diye savaş açıyor!
Başbakan, bir yandan üretenlere savaş açarken diğer yandan en büyük otomobil üreticilerini topluyor ve onlara "hadi bakalım, yerli otomobil yapın" diye talimat veriyor. Toplantıda bulunanlar içlerinden kıs kıs gülüyor.
Çünkü otomobil üretiminin devletin katkısıyla, yüksek teknolojiyle, AR-GE ile, üretimi ve sanayiyi destekleyen hükümetler ile ve uzun vadede olacak bir iş olduğunu, bunun "emirle olamayacağını" başbakana söyleyemiyorlar.
Bir ülkenin başbakanı fabrika üstüne fabrika açmak yerine habire fabrika kapatırken, habire üreten KİT'leri satarken diğer yandan habire AVM açmayı marifet sayarsa, "yerli otomobil üretme fikri" güzel bir hayal olarak kalır.
Başbakan, AVM açıp yabancı şirketlerin Türk firmaları ve küçük esnafı mahveden mağazalar tesis etme projesine böylesine büyük destek verirken aslında üretime, yerli olana ne kadar uzak olduğunu da gösteriyor.
Böyle olunca cıvatasından, fiber kablolarına kadar binlerce malzemeyi Japonya'dan getiren Japon firması, ileri teknoloji kullanarak yaptığı Marmaray'dan milyarlarca doları cebe indiriyor, Türkiye'yi yerli tuvalet kâğıdı bile üretemez hale getiren başbakanımız, bu büyük projeyi "asrın olayı" diye pazarlıyor.

Muharrem Bayraktar- Yeni mesaj

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel,12007616/marmaray-in-fatihleri/muharrem-bayraktar



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,773 µs