En Sıcak Konular

KARAPARA'YA VERGİ KAMUFLAJI

29 Ekim 2013 13:56 tsi
KARAPARA'YA VERGİ KAMUFLAJI Taklit ürün, tefecilik kaçakçılık, kumar gibi yasadışı yollardan elde edilen 20 milyar doları bulan kazanç Vergi Usul Kanunu'nun 9'uncu maddesi uygulamaya koyularak yüzde 2 ile yüzde 20 arasında vergilendirilecek.

Yasa dışı kazanca vergi kamuflajı

Taklit ürün, tefecilik kaçakçılık, kumar gibi yasadışı yollardan elde edilen 20 milyar doları bulan kazanç Vergi Usul Kanunu'nun  9'uncu maddesi uygulamaya koyularak yüzde 2 ile yüzde 20 arasında vergilendirilecek.
 
Taklit ürün piyasası başta olmak üzere kaçakçılık, tefecilik, kumar ve fuhuş gibi illegal yollardan kazanç elde edenlerin hızla artması karşısında Maliye de  harekete geçti.. Yeni düzenlemeye göre, emniyetin suç merkezlerine yaptığı baskında gözaltına alınan kişilerle ilgili adli işlemler yapılacak. Maliye de zanlının elde ettiği haksız geliri hesaplayarak yüzde 2 ile 20 arasında değişen oranlarda vergi cezası kesecek. Türkiye'de illegal kazanç yöntemleri arasında ilk sırada yıllık 7 milyar dolarla sahte ürünler yer alıyor. Bunu 3 milyarla akaryakıt, 2 milyarla uyuşturucu,  1 milyar dolarla sigara kaçakçılığı takip ediyor. İnsan kaçakçılığında 1 milyar, fuhuşta ise 500 milyon-1 milyar dolar arasında para dönüyor. Bunların toplamı da 20 milyar dolara tekabül ediyor.

Emniyet baskınları 
Türkiye'de yasal olmayan yollardan haksız kazanç elde edenlerin sayısı hızla artıyor. Yoğun ihbarların ardından Maliye ve İçişleri bakanlıkları ile Emniyet bürokratları bir araya gelerek bu suçların önüne geçilmesi için çalışma başlattı. Yeni dönemde "Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu kaldırmaz" ibaresinin bulunduğu Vergi Usul Kanunu'nun 9. maddesinin uygulamaya konulması yönünde görüş birliğine varıldı. Hazırlanan yasal düzenlemeye göre, emniyet birimleri, tefecilik, kumarhane işletmeciliği ve fuhuş yapılan merkezlere baskın düzenleyecek. Gözaltına alınan kişilerle ilgili adli işlemler yapılacak, idari para cezaları kesilecek. 
Daha sonra emniyet, vergi cezasının tespiti için hazırladığı dosyayı, Maliye'ye gönderecek. Gelir İdaresi Başkanlığı zanlının gelirini hesaplayacak. Zanlıların hakkında geçmişte yapılan ilk işlem günü dikkate alınacak. Elde edilen gelire göre yüzde 2 ile 20 arasında değişen oranda ceza kesilecek.
Emniyet kaynaklarına göre kaçakçılık, tefecilik, kumarhane işletmeciliği ve fuhuş işini organize eden kişiler bunu meslek haline getiriyor. Polisiye yöntemlerle bu tarz eylemlerin önüne tam olarak geçilemiyor. Bu tarz işleri yapanların ekonomik zarara uğratılmasının suç oranlarını düşürmesi bekleniyor. Fuhuş başta olmak üzere diğer suçlarla ilgili polis Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre işlem yapıyor. Ancak suç gelirine göre cezası düşük olan bu madde zanlıları caydırmıyor.
 
1.8 trilyon dolarlık küresel pazar 
Dünyada kaçakçılık, tefecilik, fuhuş ve kumar gibi illegal yollardan yılda 1,8 trilyon dolar gelir elde edildiği hesaplanıyor. Havocscope isimli yabancı bir şirketin araştırmasına göre suç ekonomisinin en tepesinde 620 milyar dolar ile Amerika yer alıyor. Türkiye ise yaklaşık 20 milyar dolar ile bu listenin 18. sırasında. Dünyada illegal para en fazla sahte ilaçta. Sahte ilaçta dönen yıllık rakam 200 milyar dolar. Bunu 187 milyar dolarla fuhuş, 169 milyar dolarla sahte elektronik eşya takip ediyor. İnsan kaçakçılığının ekonomik karşılığı ise 32 milyar dolar. Türkiye'de illegal kazanç yöntemlerinden ilk sırada sahte ürünler geliyor. Sahte ürünlerin ekonomik karşılığı 7 milyar dolar. Bunu 3 milyar dolar ile petrol ve gaz kaçakçılığı, 2 milyar dolar ile uyuşturucu ve 1 milyar dolar ile sigara kaçakçılığı takip ediyor. Son dönemde artan insan kaçakçılığında dönen para 1 milyar dolar. Türkiye'de fuhuşun rakamsal boyutunun ise 500 milyon ile 1 milyar dolar arasında değiştiği hesaplanıyor.
 
Sıcak para yeniden gelmeye başladı 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekim ayında yabancıların borsaya net olarak 466 milyon dolar getirdiğini belirterek, "Haziran, Temmuz, Ağustos'taki çıkışlar durdu, tekrar para girişi başladı. Eğer Türkiye'de çok ciddi yapısal, temelden sıkıntılar olsa bu gelir miydi? Çıkış devam ederdi" dedi. Şimşek, özel bir televizyonda  katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kredi kartlarına ilişkin yapılan düzenlemelere de değinen Şimşek, gerek devletin gerekse de vatandaşların verimli alanlarda tüketmesini teşvik ettiklerini, buna karşın israfa ve gücün ötesinde borçlanmaya karşı olduklarını söyledi.  İhtiyatlı olmanın önemini vurgulayan Şimşek, son yıllarda faizler düştüğü ve vadeler uzadığı için vatandaşın çok aşırı borçlanma içinde olduğunu ifade etti.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=90496


Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,992 µs