En Sıcak Konular

ÇOCUKLARA KİTAP SEÇERKEN

28 Ekim 2013 23:06 tsi
ÇOCUKLARA KİTAP SEÇERKEN Kitaplar çocuğun hayatının şekillenmesindeki en önemli unsurlardan biri. Zambak Yayınları Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim, 'Çocuk kitapları çocuklar kadar narin olmalıdır' diyor.

Kitap seçerken...

Kitaplar çocuğun hayatının şekillenmesindeki en önemli unsurlardan biri. Zambak Yayınları Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim, 'Çocuk kitapları çocuklar kadar narin olmalıdır' diyor.

Araştırmalar, yayınların, çocuk üzerinde çok ciddi etkileri olduğunu gösteriyor. Bu durum anne, baba ve öğretmen olarak, yavrularımıza verdiğimiz yayınlar konusunda ne kadar titiz olmamız gerektiğini gözler önüne seriyor. Buna bağlı olarak çocuklara önerilecek yayınlar içerik olarak doğru mesajlar vermeli ve ruh dünyasında yaralar açmaması gerekiyor. Çocuklar yalanlarla, aldatmacalarla ve boş şeylerle bir zihin karmaşasının içine itilmemeli. Tercih edilecek eserler, çocukta insanî duygu ve değerlerin gelişmesini, sevginin mayalanmasını, kendi değerlerine karşı ilgili ve saygılı olmasını sağlaması gerekiyor. 

'Kahramanları doğru seçmeliyiz'
Çocukların çoğu, eserlerdeki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirmekte ve okuduklarından etkilendiklerini söyleyen Mehmet Azim, seçilen kahramanlar olumlu karakterler olması gerektiğini belirterek "Çocuğun bilinçaltına iyi örnekler sunulmalıdır. Olumlu ve yapıcı hayat örnekleri verilmelidir. Çocuk kitapları, hurafe ve batıl inançlardan arındırılmış olmalıdır. Saldırganlık, korku, şiddet, öfke çocuk kitaplarından uzak tutulmalıdır" diyor. Çocuklara yönelik yayıncılığın ciddiye alınması gereken ve özen gerektiren bir çalışma olduğunu belirten Mehmet Azim, okul öncesine ve ilköğretim öğrencilerine hitap eden eserlerin resimli olduğunu, resimlerin özgün, estetik özellik taşıyan resimler, eserleri daha ilgi çekici hâle getirdiğini söylüyor. 

Resim seçimine dikkat!
Çocuk kitapları, horoz şekeri tadında, kaliteli ve faydalı bir oyuncak gibi sevecen olmalı. Cicili bicili kapağın içinde renkli ve hayal dünyasını zenginleştiren bir resimleme ve anlatım yer almalı. Diğer konularda olduğu gibi resim konusunda da seçici olmak gerekiyor. 
"Çocuklara yönelik eserler, edebiyatın teorik ve pratik ilkelerine uygun olmalıdır" diyen Mehmet Azim, dilin ilkelerine, çocuğun ruhî ve fizikî yapısına uygun olmayan eserlerin çocuk kitabı olamayacağını, çocuklara yönelik olarak yazılmış eserlerin sevimli ve çocuksu bir dünya sunması gerektiğini belirtiyor. 

Önce ilgi alanı belirlenmeli
Dönemlerin şartlarına ve etkisine göre çocukların ilgi alanlarında değişiklikler olabileceğinin altını çizen Mehmet Azim, ailelerin önce çocukların ilgi alanlarını belirlemesi gerektiğini söylüyor ve "Her çocuk, aynı tür yazılardan eserlerden hoşlanmayabilir. Çocukların değişen ve ilgi alanları belirlenmeli ve buna göre kitaplar hazırlanmalıdır. Anne-babalar, öğretmenler öncelikli olarak çocuğun ilgi alanını bilmeli, buna göre bir hareket tarzı belirlemelidirler. İlgi alanına uygun olmayan eserler, çocuklarda okuma alışkanlığını köreltebilir. Bu konuda ısrarcı olmak yerine, yönlendirici olmak gerekir" diyor.

Çocuk kitaplarında dikkat edilmesi gereken noktalar
Çocuk kitaplarında olması gereken özellikleri sıralayan Mehmet Azim "Eser, yazım ve noktalama açısından hatasız olmalıdır. Bir eserin önemli özelliklerinden biri de dil bilgisi kurallarına uygun olarak yazılmış olmasıdır. Eser hazırlarken hangi sınıf ve yaş düzeyine uygun olarak yazıldığı bilinmelidir. Eserlerde işlenen konular ve bunların ele alınış tarzı, çocukların yaş gruplarına uymalıdır. Kahramanlar çocuğun dünyasından olmalıdır. Eserlerde heyecan unsurunun, eser boyunca canlı olması gerekir. Olumsuz tasvirlere yer verilmemeli, eser politik özellikler taşımamalıdır. Özellikle ilköğretimin birinci devresinde devrik cümlelere fazla yer verilmemelidir. İşlenen konular bir bütünlük içinde ele alınmalıdır; gelişigüzel bir araya getirilip yığılan yazılar olmamalıdır. Eserlerde, çocuklara lakap olarak takılabilecek kahraman isimler bulunmamalıdır" dedi.
Kitap seçiminde öğretmen, veli ve çocuk üçlüsünün birlikte karar vermesi gerektiğini anlatan Mehmet Azim, ailelerin kitap okuma konusunda, evde uygun zeminler oluşturması gerektiğini söylüyor ve "Aile büyükleri her şeyden önce örnek olmalı. Evde bir kitaplık bulundurmak, belirli saatlerde ailece kitap okumak, kitap hediye etmek okuma alışkanlığının oluşmasında ve kitaba karşı ilginin artmasında en önemli etken. Temsil, bu yönüyle anlatmanın önünde gelir. Önce örnek olacağız, sonra yavrularımızdan buna uygun hareket etmelerini isteyebiliriz" diye de ekliyor.


Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/kitap-secerken/579330/182/super-anne



Bu haber 848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,075 µs