En Sıcak Konular

''FATİH SULTAN MEHMET OBEZDİ''

27 Ekim 2013 23:23 tsi
''FATİH SULTAN MEHMET OBEZDİ'' Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamındaki bir sempozyumda konuşan Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, insanların zenginleştikçe şişmanladığını işaret ederek Fatih Sultan Mehmet’in son yıllarında obez olduğunu söyledi.

'Fatih Sultan Mehmet obezdi'

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamındaki bir sempozyumda konuşan Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, insanların zenginleştikçe şişmanladığını işaret ederek Fatih Sultan Mehmet'in son yıllarında obez olduğunu söyledi.

'Fatih Sultan Mehmet obezdi'

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Okan Üniversitesi'nde düzenlenen 'Obezite Yönetiminde Türk Mutfağı' konulu sempozyumda konuşan ICC Uluslararası Çocuk Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Medikal Direktörü Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, son 15 yıldır obezite konusunun daha çok konuşulduğuna işaret ederek, "Fatih Sultan Mehmet de obezdi. Çocukken zayıf, İstanbul'u fethederken fit ama ölmeden önce obezdi. Demek ki insanlar zenginleştikçe ve zamanla şişmanlıyor" dedi.
Okan Üniversitesi'nin Tuzla Kampüsü'nde üniversitenin Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi ve Gıda Mühendisliği bölümlerinin işbirliğiyle düzenlenen "Obezite Yönetiminde Türk Mutfağı" konulu sempozyumunda konuşan Prof. Dr. Pehlivanoğlu, ne kadar konuşulursa konuşulsun gıda sektörünün para hırsı ile savaşmanın çok zor olduğunu söyledi. Okan Üniversitesi'nin akademisyenlerinin obezitenin çözümü için çalışmalar yaptığını belirten Pehlivanoğlu, "Son 15 yıldır daha fazla konuşuyoruz obezite konusunu. Fatih Sultan Mehmet de obezdi. Çocukken zayıf, İstanbul'u fethederken fit ama ölmeden önce obezdi. Demek ki insanlar zenginleştikçe ve zamanla şişmanlıyor" dedi.
'Çoğu zarar azı karar'
Anne sütü ile büyürken hiçbir canlıda obezite belirtisi görülmediğini belirten Pehlivanoğlu, "Büyüme başlayıp sosyal çevre devreye girince kola, hamburger derken obezite temelini atmaya başlıyor. Medikal sorunlarımızın da buna etkisi var tabi ki. Ailenizde şişman birisi varsa elbet sizde de obezite genleri bulunuyor ve dikkat etmezseniz siz de obez olabilirsiniz. Beslenmenin ana prensibi çoğu zarar azı karar" diye konuştu. 

'Her şeyden önemlisi egzersiz yapmalıyız' 

Sempozyumun bir diğer konuşmacısı olan Avrupa Diyetisyen Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Plymouth Üniversitesi Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Anne de Looy , "Dünyadaki ürünlerin fazlalığı nedeniyle tüketicinin aklı karışık. Hangi ürünü almalıyım, tüketmeliyim, hangisi yararlı veya zararlı bunları tüketici bilmiyor. Eskiden insanlar arkadaşlarına 'gel oynayalım, gezelim' derdi. Şimdi ise 'gel yiyelim' diyorlar. Sokaklarda çocuklar oynamıyor. Besinleri etiketlemeliyiz. Diyetisyenler de bir şeyler yapmalı. Tüketici de, üretici de bilgilendirilmeli. Her şeyden önemlisi egzersiz yapmalıyız" dedi.


Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://gundem.milliyet.com.tr/-fatih-sultan-mehmet-obezdi-/gundem/detay/1782818/default.htm


Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,324 µs