En Sıcak Konular

ORTADOĞU'DA SAFLAR YENİDEN BELİRLENİYOR

25 Ekim 2013 23:05 tsi
ORTADOĞU'DA SAFLAR YENİDEN BELİRLENİYOR Washington, Suriye ve İran’a yönelik sert politikayı değiştirip müzakere yolunu seçince, Ankara’da ve Orta Doğu’da rüzgarlar yön değiştirdi.

Orta Doğu'da saflar yeniden belirleniyor

Washington, Suriye ve İran'a yönelik sert politikayı değiştirip müzakere yolunu seçince, Ankara'da ve Orta Doğu'da rüzgarlar yön değiştirdi.
 
ABD, Suriye lideri Beşşar Esad'ı güç kullanarak devirmekten vazgeçince ve İran sorunu da dahil tek çözüm için müzakere yolunu seçince, Ankara'da ve Orta Doğu bataklığında  rüzgarlar hemen yön değiştirdi. Suriye'de neredeyse üç yıldır süren iç savaşın en önemli sonuçlarından biri, ülkenin fiilen bölünmesi ve Türkiye sınır bölgesine bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD ile el-Kaide'nin bu ülkedeki kolu el-Nusra ve Irak-Suriye İslam Devleti'nin (ISİD) başını çektiği radikal İslamcıların kontrolüne geçmesi oldu. PYD'nin Suriye'de palazlanmasıyla birlikte, AKP hükümetinin uzlaşmaya vardığı bebek katili Abdullah Öcalan liderliğindeki PKK, Kuzey Irak'ın hakimi ve Kürdistan Demokratik Partisi Başkanı Mesud Barzani için tehdit haline geldi ve iki taraf arasında güç mücadelesinin  sinyalleri alınmaya başladı. Kendisini Türkiye, Suriye ve İran Kürtlerinin hamisi olarak gören Barzani, PYD lideri Salih Müslim'in Kuzey Irak'a girmesini yasakladı. 
 
Bağdat hattı
Bir diğer dikkat çekici gelişme ise Türkiye ile Bağdat hattında yaşanıyor. AKP hükümeti, yakın bir zamana kadar "Yezit" olarak ilan ettiği ve kara listeye aldığı Irak Başbakanı Nuri Maliki'yi Ankara'ya davet ederek, dış politikadaki en keskin "u" dönüşlerinden birini daha sergiledi. Bu geri adımda da ABD'nin Suriye politikasındaki değişimin etkilerini görmek olası. ABD'nin Şii İran'a karşı Sünni bir kuşak oluşturmak ve Tahran'ın en önemli müttefiki Esad'ı devirmek için harekete geçmesi üzerine Ankara, Şii Maliki'ye sırtını çevirerek, Sünni Barzani ile sıcak bir ilişki kurdu. Bağdat'ı baypas ederek Barzani ile petrol anlaşmaları da yapan AKP hükümeti, Bağdat yönetiminin ağır suçlamalarına hedef oldu. Bu tutum, Irak petrollerinin gerçek sahiplerinden ABD'yi de rahatsız etti ve Ankara'yı bir kaç kez sertçe uyardı. 
 
Sünni fiyasko
Son dönemde ise Rusya ile anlaşan ABD, Esad'a güç kullanmaktan vazgeçip yumuşamaya başlayınca, Sünni kuşak projesi, Ankara'nın da destek verdiği - ABD ve Batı'nın endişe kaynağı - radikal İslamcıların duruma hakim olması yüzünden fiyaskoyla sonuçlandı. Son gelişmeler ışığında, dış politikasını ABD dümen suyunda götüren  ve "Kantarın topuzunu bir türlü ayarlayamayan" AKP hükümetinin bölgede yalnızlıktan kurtulup kurtulamayacağını zaman gösterecek. Bölgede son gelişmeler şöyle:  
 
Zebari Ankara'da
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, iki günlük resmi bir ziyaret için dün Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "Zebari'nin ülkemize gerçekleştireceği bu ziyaretin, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin ivme kazanmasına katkı sağlayacağına ve iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğine inanılmaktadır" denildi.
 
Müslim'e engel
Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Müslim, KDP'nin engellemesi nedeniyle Irak Kürt bölgesine geçemediğini söyledi. Halen Suriye'de bulunan Müslim, "5 gün Peşhabur Sınır Kapısı'nda bekledim, bırakmadılar. Irak üzerinden Avrupa'ya gidecektim, bırakmadılar. Demek ki bizi engellemek istiyorlar" dedi. Müslim, engelleme konusuna "Şimdi Abdülhakim Beşar'ı (Suriye Kürt Demokrat Partisi Genel Başkanı) öne çıkarmak istiyorlar" diyerek açıklık getirdi.
 
Destek bekliyorlar
Suriye'nin kuzeyindeki hakimiyet mücadelesini değerlendiren Times gazetesi, "Kürt gerillalar, el-Kaide'yle savaşta Batı'nın yardımını istiyor" diye yazdı. Nusaybin çıkışlı haber, bölgedeki Kürt güçlerin Temmuz ayından bu yana, el-Kaide kolu el-Nusra Cephesi ve ISİD ile çatışmakta olduğunu hatırlatıyor.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=90326


Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,310 µs