En Sıcak Konular

ADI: İSYANCI SOYADI: İŞKENCE

22 Ekim 2013 22:52 tsi
ADI: İSYANCI SOYADI: İŞKENCE Suriye'de kaçırılan 9 Lübnanlı Şii, AKP Hükümeti kurmaylarının sırf Esad'a karşı oldukları için desteklediği isyancıların 17 ay boyunca kendilerine son derece kötü muamelede bulunduğunu anlattı

Adı: İsyancı Soyadı: İşkence

Suriye'de kaçırılan 9 Lübnanlı Şii, AKP Hükümeti kurmaylarının sırf Esad'a karşı oldukları için desteklediği isyancıların 17 ay boyunca kendilerine son derece kötü muamelede bulunduğunu anlattı 

Türk pilotlar Murat Ağca ile Murat Akpınar'ın AKP Hükümeti'nin izlediği dış politika nedeniyle Lübnan'da alıkonulmasına ilişkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Türk pilotlar Lübnan'da kendilerini alıkoyan gruptan iyi muamele gördüklerini anlatırken, pilotlarımızla birlikte eş zamanlı olarak serbest bırakılan 9 Lübnanlı Şii, Suriye'de 17 ay boyunca yaşadıkları dehşet anlarını Lübnan medyasıyla paylaştı. Lübnanlı Şiiler, isyancıların sürekli olarak kendilerine hakaret ettiğini, yemek vermediğini, ilaçlarını almalarına da müsaade etmediklerini aktardı. 

Rehineye ilaç yok

Çoğu Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde hayat şartlarının zor olduğu mahallelerde yaşayan serbest bırakılan rehinelerden Salih Cemil, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bizim için en zor anlar kaçıranların kapıları üzerimize kapatıp bizi bir odaya kilitledikleri zamandı. Dokumuz birden küçük bir odada uyumak zorunda kaldık. Birimiz hastalandığında doktora götürmediler ve ilaç da vermediler. Onlara dedim ki: Kapıyı açın da biraz güneşe çıkayım. Böylece biraz kendimi yenileyeyim. Ancak bize hiç bir zaman izin vermediler." 
Mayıs 2012'de Halep'in Azez kentinde kaçırılan rehinelerin en yaşlısı olan 65 yaşındaki Salih Cemil'in kaçırılmadan önce kalbinde rahatsızlık vardı. Salih Cemil, şöyle devam etti: "Onlara defaatle, 'Hastayım, çok sayıda sağlık sorunum var, ilaç almam lazım' dedim. Bana alakasız ilaçlar getirerek, 'bu seni iyi yapacak' diyerek benimle dalga geçtiler."
İsyancıların kendilerini neden kaçırdıkları konusunda bilgi vermediğini aktaran Salih, "Onlara hiçbir siyasi partiye mensup olmadığımı söyledim. Sebebi neydi? Allah bizi kaçıranları bağışlasın ama neden bu işi yaptılar, hala çözemedim" şeklinde konuştu. 
Ebu Gureyb Hapishanesi gibi

Çok zor şartlar içinde 17 ay geçirdiklerini ifade eden bir başka rehine Hammud ise şunları söyledi: "Yakınımızda cereyan eden çatışmalar çok şiddetliydi. Hatta İsrail'in 2006 yılındaki Lübnan'ı işgalinden de şiddetliydi. İsyancılar bir taraftan Esad yönetimi ile, öte yandan birbirleriyle savaşıyordu. İsyancılar devam eden çatışmalar nedeniyle Azez kasabasında bizi her 3 günde bir başka yere naklediyordu. Hepimiz aynı odada kalıyorduk. Üç kişi tek bir hasırda uyuyorduk. Bayat ekmek ile konserve yiyorduk." Hammud kaldıkları yeri Bağdat'ta işgalci Amerikan askerlerinin zulüm merkezi Ebu Gureyb Hpishanesi'ne benzetip kaldıkları yerden kaçmanın imkânsız olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Bizi dövmediler ama sürekli olarak bize hakaret ettiler." 
Türkler iyi davrandı

Bir başka Lübnanlı rehine olan Arzuni ise nasıl serbest bırakıldıklarını şöyle anlattı: "Çarşamba sabahı gözlerimizi bağlayarak bizi otobüsle Azez'den Türkiye sınırına getirdiler. Türkiye topraklarına gözlerimiz kapalı girdik. Türkler bize çok iyi davrandı. Turist muamelesi gördük." Lübnanlı rehinler ayrıca isyancıların kendilerini birçok kere "sizi aniden öldüreceğiz" diyerek korkuttuğunu kaydetti. 

 İsyancılar namus düşmanı

Abbas Şuayip ise rehineler içinde işkence gören tek isimdi. Şuayip isyancıların kendilerine bakışını şu sözlerle anlatıyordu: "Durum sandığınızdan da berbat. Bizi kaçıranlar Beyrut'a gelirse, kadınlarımızın kendilerine helal olduğunu düşünüyorlar. Bu Şiilere karşı bir savaş." Şuayip'in erkek kardeşi Danyal, erkek kardeşinin durumu konusunda şunları aktardı:"Kardeşim şu an hastanede tedavi görüyor. Tüfekle defaatle olan vurmuşlar." Bir başka rehine Zügeyb ise isyancıların yanında bomba patlattığını ama bereket versin ki yaralanmadığını aktardı.(RECEP BAHAR / YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13002696/adi-isyanci-soyadi-iskence


Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,869 µs