En Sıcak Konular

İSTİKLAL MARŞI'NA YENİ YORUM RAHATSIZLIĞI

20 Ekim 2013 23:27 tsi
İSTİKLAL MARŞI'NA YENİ YORUM RAHATSIZLIĞI Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından son teknoloji ses sistemleri kullanılarak İstiklal Marşı'na yeni bir düzenleme getirilmesine muhalefetten tepki geldi.

Muhalefette 'yeni marş' rahatsızlığı

"Demokrasilerde ben yaptım oldu" olmaz
Cumhurbaşkanı  Abdullah Gül'ün talimatıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından son teknoloji ses sistemleri kullanılarak İstiklal Marşı'na yeni bir düzenleme getirilmesine muhalefetten tepki geldi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Türk kelimesinden ve Türkiye'nin milli değerlerinden rahatsız olanların şimdiki marşın biçiminden farklı şekilde yapmalarının bunun kanıtı olduğunu söyledi. Halaçoğlu şunları söyledi: "İstiklal marşı bestesiyle her şeyiyle TBMM'de okunarak kabul edildi. Haliyle yeni düzenlemesini getirip mecliste okutması gerekiyor. Öyle herkes her istediği şeyin üzerinde oynayamaz. Kimsenin yetkisinde değil, babalarının malı da değil. Bu milli bir meseledir. İstiklal Marşı TBMM'de kabul edilerek bu şekliyle değerlendirilmişse ve okullarda okutuluyorsa tutup ben şöyle yaptım derse birisi yarın da başka birisi çıkar ben de şöyle yaptım der." Bugüne kadar kimsenin İstiklal Marşı'nın söyleniş tarzı ve bestesinden rahatsız olduğuna dair bir beyanının olmadığını hatırlatan Halaçoğlu, millet adına, daha teknoloji gibi laflarla yapılan açıklamanın bu işin kamufle edilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Bu anlayışın tarihe ve Türk milletinin değerlerine saygısızlık olduğuna dikkat çeken Halaçoğlu şunları kaydetti:  
 

Gayri milli bir anlayış
"Yüksek teknolojiyi kullanarak bilmem ne yaptık olmaz. O zaman dünyada devirler değişti Türkiye'nin adını da değiştirelim demek anlamına gelir o. Milletlerin tarihi teknoloji ile ölçülmez. Milletlerin tarihi geçmişleri ile ölçülür. Yoksa tarih yazamazsınız. Şu an yapılmış binaları mimari yapısı teknolojik hale getirilecek diye değiştirecek olursanız tarih olmaz. O zaman Süleymaniye'yi de değiştirelim modern bir hale getirelim olmaz mı teknolojik olarak? Selimiye'yi değiştirelim teknolojik hale getirelim. Böyle bir anlayış olabilir mi? Bu anlayış gayri milli anlayıştır. Bu anlayış tarihe ve Türk milletinin değerlerine saygısızlıktır." 
 
Süreci yeniden dizayn çalışması
CHP Ankara milletvekili Emine Ülker Tarhan, İstiklal Marşı'na yeni düzenlemeyi Cumhuriyetle hesaplaşma sürecinin kendilerince dizayn çalışması olarak düşündüğünü belirtti. Tarhan, "Aslında uygulamak istedikleri çok açık. 2023 vizyonu deyip duruyorlar. O yüzden ben çok şaşırtıcı bulmuyorum. Kocaman kocaman değişiklikler, fotoğraflar halka bazı mesajlar vermek için yapılıyor diye düşünüyorum. AKP ile birlikte cumhuriyetin tüm kazanımları elden çıkarıldı. İlkelerden kopartılarak kurucu felsefeye büyük zarar verildi. Kendilerine özgü bir tür İslam modeli ortaya çıkarmaya çalışıyorlar" diye konuştu. Tarhan,  görsel, göz önünde olan, gösterişli bir tür AVM islamı yaratılmak istendiğini dile getirdi. Tarhan, Türk ulusu ve Türklük kavramını hafızalardan silme modelini çok sert bir şekilde uygulamaktan kaçınmak için dengeleyici bir unsur olarak görülmüş olabileceğine dikkat çekti. Bir tür günah çıkarma olarak da değerlendirilebileceğini dile getiren Tarhan "Bak işte biz milli duygulara önem veriyoruz, öne çıkartıyoruz. Siz Türk kavramını yok ediyorsunuz, son derece masum olan andı ki ulusal duyguları ortaya çıkartan bir şeyken yok ediyorsunuz, Türk varlığını yok etmeye çalışıyorsunuz. Bu arada İstiklal marşı ile uğraşıp bir takım kozmetikle göz boyamaya çalışıyorsunuz. Eskisi kadar Başbakan gündem değiştirme gücünü kaybetti Gezi olaylarından sonra.  Özellikle gençler arasında daha az ciddiye alınır oldu. Belki yeni bir model uygulayacak olabilirler. Gündem değiştirme görevini cumhurbaşkanı yüklenmiş olabilir" şeklinde konuştu.



Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=90150



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,859 µs