En Sıcak Konular

HER YERDE AĞAÇ KATLİAMI HER YERDE BETON

17 Ekim 2013 21:12 tsi
HER YERDE AĞAÇ KATLİAMI HER YERDE BETON Nereye gidersen git durum farksız. Çünkü yeşili renk! olarak seven ama doğadakini önemsemeyen ülkemizde “betondan” kaçış yok.

Her yerde ağaç katliamı her yere beton...

Bayram öncesinde 3. Köprü güzergahında kalan Kuzey Ormanları'ndaki ağaç katliamı, bayramda lüks villa ve taş ocakları uğruna tıraşlanan Sapanca Dağları... Birinde yol yapımı için yok olan ormanlar, diğerinde turizmi patlatmak sevdasıyla yüksek fiyatlarla Araplara satılan araziler.
Nereye gidersen git durum farksız. Çünkü yeşili renk! olarak seven ama doğadakini önemsemeyen ülkemizde "betondan" kaçış yok. Üstelik yapılan itirazlar, verilen hukuk mücadeleleri de sonucu değiştirmiyor. Oysa AB ile çevre faslı müzakareleri başladığında nasıl da umutlanmıştık...
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu'na göre; sorunun kaynağı iktidarın dediğim dedik mantığı ve geciken mahkeme kararları. Dahası geç de olsa çıkan yargı kararlarını by pass taktikleri. Bunun yolu da iptal edilen ya da durdurulan planlarda ufak değişiklikler yaparak, kararları kadük duruma düşürmek. Bu konuda sayısız örnek olduğunu belirten Bozoğlu, şöyle diyor:
"Danıştay'ın iptal ettiği yönetmelikteki 3. Köprü'yle ilgili ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) muafiyeti kararı bile, mürekkebi kurumadan (dört gün sonra) yeni bir yönetmelikle yeniden getirildi. Dahası kapsamı genişletildi ve HES'ler ile termik santraller de buna dahil edildi. Köprünün imar planı da iptal edilmişti. Yenisi olmadan da çalışma yapılmaması gerekirdi. Ama ayakları 60 metreye çıktı. Aynı durum Kazdağları içinde geçerli. Orada da maden arama faaliyetleriyle ilgili ÇED muafiyeti getirdiler. Özetle sıkıntı tüm kamu kurumlarının mahkemenin verdiği kararlara uymaması ve kanunu kendimize uydurmaya çalışmak."

'İkna olan kim?'
Baran Bozoğlu, "3. Köprü yapımı konusunda çevrecilerin ikna edildiğine" yönelik sözleri nedeniyle Ulaştırma Bakanı'na da tepkili. İknanın tek şartının inşaatın durması olduğunu savunan Bozoğlu şöyle konuşuyor:
"Kamulaştırmaya ödenecek paralar metro yapımına harcanabilirdi. Ayrıca yanlış plan nedeniyle bile binlerce ağaç kesildi. Yerine konan var mı? Yok. Bu durumda ikna mümkün mü?"

THY'nin yabancı pilot sevdası

THY uçuşlarında "kaptanınız konuşuyor" anonslarındaki bozuk Türkçe örnekleri artıyor. Nedeni yabancı pilot sevdası... Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) kısıtlama getirmesine rağmen, THY dahil tüm havayolu firmalarındaki yabancı pilot sayısındaki artış ilginç...
Daha da ilginç olan ise  THY'de uçuş pilotu olarak çalışmak için Türk vatandaşlarından 4 yıllık lisans eğitimi şartı aranırken, yabancılar için kendi ülkelerinde "high school" olarak bilinen ve bizim  müfredatımızda lise olarak kabul edilen eğitimin yeterli sayılma iddiası. Bu konuyu TBMM'ye taşıyan CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan'ın 6 Eylül 2013 tarihli soru önergesi şöyle:
"Bu durum bir çifte standart değil midir. Yabancı uyruklulara sağlanan bu kolaylığın açıklaması nedir?
THY'de kaç yabancı uyruklu pilot olarak çalışmaktadır. Pilot olan ve işsiz durumda bulunan vatandaşlarımız mevcutken, neden THY'ye yabancı pilot alımı yapılmaktadır?"
Yanıtı mı? Tabii ki yok... 

Tunca Bengin - Milliyet

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ http://gundem.milliyet.com.tr/her-yerde-agac-katliami-her-yere/gundem/ydetay/1778042/default.htm



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,571 µs