En Sıcak Konular

ABD'DEKİ İÇ ÇEKİŞME DOLARIN TAHTINI SALLIYOR

15 Ekim 2013 14:53 tsi
ABD'DEKİ İÇ ÇEKİŞME DOLARIN TAHTINI SALLIYOR Amerika’daki finans krizine bir de bütçe krizinin yanısıra borç tavanı tartışması eklenince, doların rezerv para geleceği tehlikeye girdi. AB ve Çin ortak anlaşma imzaladı.

ABD'deki iç çekişme doların tahtını sallıyor

Amerika'daki finans krizine bir de bütçe krizinin yanısıra borç tavanı tartışması eklenince, doların rezerv para geleceği tehlikeye girdi. AB ve Çin ortak anlaşma imzaladı.
 
ABD'de 2008'den bu yana devam eden ve küresel anlamda krize dönüşen finans buhranına şimdi de bütçe krizinin yanısıra, 17 Ekim'de süresi dolacak olan borç tavanı tartışması eklenince doların rezerv para olarak geleceği tehlikeye girdi. 16,699 trilyon dolarlık mevcut borç limitine Mayıs ayında varılmıştı. O tarihten bu yana Amerikan Hazinesi faturaları ödeyebilmek için olağanüstü önlemlere başvuruyor. AB ve Çin bu gelişmelere karşı döviz takas  anlaşması  imzaladı. Böylece merkez bankaları ticari hesaplarını dolara gerek kalmadan yerel para birimi üzerinden kapatabilecek.
 

Yine çözüm yok 
ABD'de Cumhuriyetçiler ülkeyi sarsan borç krizi konusunda Başkan Barack Obama'yla bir araya geldi. 90 dakikalık görüşmeyi yararlı olarak niteleyen taraflar herhangi bir karara varılmadığını açıkladı.Görüşmelerin sürmesi konusunda da anlaşmaya varıldı.
Cumhuriyetçiler hükümetin temerrüde düşmemesi için kısa dönemli bir borç tavanı artışı önerisinde bulundu.Bu öneri karşılığında, 1 Ekim'den itibaren bazı resmi hizmetlere uygulanan sınırlamaya son verilmesi konusunda Beyaz Saray'dan daha geniş müzakereler talep ettikler. Yetkililer, 17 Ekim'den itibaren ABD'nin borçlarını ve borç faizlerini ödeyemez hale gelip temerrüde düşebileceği uyarısında bulunmuştu. Cumhuriyetçiler Obama'ya borç tavanını geçici olarak yükseltme önerisi götürdükler. Ancak borç tavanındaki bu artış sadece 22 Kasım'a kadar geçerli olacak. ABD Hazine Bakanı Jack Lew borç tavanının yükseltilmesi konusunda anlaşmaya varmak amacıyla yapılacak görüşmelerin son dakikaya ertelenmesinin "çok tehlikeli" olduğunu söylemişti. Lew, ABD hükümetinin 17 Ekim'den sonra parasının tükenebileceğini ve bunun "ciddi" etkileri olacağını açıkladı. Amerika'da geçtiğimiz cuma günü bir çok çalışan maaş çeklerini yüzde 40 daha düşük aldı. Amerika'da devlet çalışanlarına, her iki haftada bir ödeme yapılıyor. Geçtiğimiz Cuma günü de, devlet çalışanlarının 22 Eylül-5 Ekim arasındaki çalışmalarının resmi ödeme günüydü. Dolayısıyla maaş çekleri, ABD Hükümeti'nin kapanmasının ve ücretsiz izne çıkılmasının ilk yansımalarını gördü.Maaş çeki normalde 10 günü kapsıyor; fakat hükümetin kapalı olmasının etkisiyle son dönem ödemesi altı günlük çalışma süresi üzerinden verildi. 
 
"Rezerv para risk altında" 
ABD'de yaşanan bütçe krizi nedeniyle doların rezerv para özelliği risk altında! Avrupa Merkez Bankası Üyesi Ewald Nowotny, temerrüt korkularının arttığı ABD'de yaşanan politik çıkmaz nedeniyle doların rezerv para özelliğinin risk altında olduğunu belirtti. Çöküş durumunda kimsenin tam ne olacağını bilmediğini kaydeden Nowotny, etkileri erteleme yönünde beklentiler olduğunu fakat en geç yıl sonu itibariyle durumun çok daha dramatik olacağını söyledi. Dünyadaki en önemli para biriminin iç çekişmeler tarafından yönlendirildiğini bildiren Nowotny, durumun oldukça tehlikeli olduğunu vurguladı. ECB Üyesi, "Bu çelişki çok tehlikeli ve bana göre uzun dönemde doların rolü üzerinde negatif etkisi olacak" diye konuştu.
 
Avrupa ve Çin'den dolara karşı girişim
Çin resmi ajansı Xinhua, Çin ve Avrupa Merkez Bankaları'nın döviz takas anlaşması imzaladığını bildirdi.Yapılan anlaşmayla AMB ve Çin Merkez Bankası 350 milyar yuan yani 57 milyar dolarlık likiditeye ulaşabilecek.Bu anlaşmayla merkez bankaları ticari hesaplarını dolara gerek kalmadan yerel para birimi üzerinden kapatabilecek. Bu Çin'in yaptığı en büyük anlaşmalardan biri. Pekin yuanın uluslararası rolünü artırma arayışında. Anlaşmanın 3 yıl boyunca geçerli olacağına işaret edildi. Çin Merkez Bankası 22 ülke ile 2,2 trilyon yuan değerinde benzer anlaşmalar imzaladı. AMB'den yapılan açıklamada, bu anlaşmanın likidite imkanının artırılmasına katkıda bulunacağı kaydedildi. Açıklamada, takas anlaşmasının, hem finansal piyasaların istikrarı hem de Euro Bölgesi ve Çin arasındaki hızla gelişen ticaret ve yatırım kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi.


Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=89953


Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,555 µs