En Sıcak Konular

YARGI ''SUÇ KANITLARINI'' AÇIKLAMAK ZORUNDA DEĞİL Mİ?

10 Ekim 2013 22:40 tsi
YARGI ''SUÇ KANITLARINI'' AÇIKLAMAK ZORUNDA DEĞİL Mİ? Balyoz 'da da, Ergenekon 'da da, diğer siyasi davalarda da "aynı suçtan yargılanan veya hüküm verilmiş" isimlerden bazıları için gösterilen gerekçelerin keyfi şekilde diğerlerine uygulanmadığı gibi açık bir durum var ortada.

Yargı 'suç kanıtlarını' açıklamak zorunda değil mi?

Yargıtay dün Balyoz davasındaki mahkumiyet kararları ile ilgili kendi kararını açıkladı. Aralarında MHP Milletvekili-emekli Korgeneral Engin Alan 'ın, emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Bilgin Balanlı 'nın da bulunduğu 237 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını onarken 88 sanığın mahkumiyet kararlarını bozdu.

Evrensel hukuk kurallarına göre, hukuk devletlerinde bir mahkeme bırakın mahkumiyeti, "tutukluluk" kararı vermek için bile toplum vicdanını ve mahkumlarla ailelerinin vicdanlarını rahatlatacak, inandırıcı "kesin-net kanıtlar, bilirkişi raporları" ortaya koymak zorundadır. Oysa artık Türkiye'de bunlara gerek duyulmadığı açıkça görülüyor. Balyoz 'da da, Ergenekon 'da da, diğer siyasi davalarda da "aynı suçtan yargılanan veya hüküm verilmiş" isimlerden bazıları için gösterilen gerekçelerin keyfi şekilde diğerlerine uygulanmadığı gibi açık bir durum var ortada.

Kanıt ne, suç ne?

Örneğin biri için "terör örgütü üyesi olduğunu gösteren yeterli kanıt bulunmadı" derken diğerine "bulunduğu" söyleniyorsa bu kanıtın ne olduğu da açık şekilde bilinmelidir. Yargıtay'ın mahkumiyet kararını bozduğu 63 sanık için "eylemlerin suç için anlaşma kapsamında kalması" nedeniyle karar verilmiş, peki mahkumiyeti onanan Engin Alan'ın (ve diğerlerinin) eylemi, suçu hangi aşamadaymış ki onun "20 yıl hapis cezası" onanıyor ve milletvekilliği düşürülecek deniyor, ne yapmış bunun için toplum ve kendisi öğrendi mi?

Hükümetle yıllarca birlikte çalışmış ve demokrasi dışı tek bir sözü, eylemi görülmemiş olan ama her nasılsa Ergenekon denilen örgütle ilişkilendirilen Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ "hangi kesin kanıtla" hükümeti düşürmek isteyen terör örgütü lideri haline getirildi ?

Başbuğ hakkında bir ağır ceza mahkemesi bu kararı verirken, Yalova Sulh Ceza Mahkemesi 'nin onun için "terör örgütü lideri" diyen vatandaşın suç işlediğine karar vermesine hukukun hangi bölümünde cevap aranabilir? Başbuğ "devletin istihbarat birimlerinden hiçbirisi Ergenekon terör örgütü diye bir örgüt tespit ettik diye bir bilgiyi mahkemeye sunmadı" diyor, bu durumda "hayali örgütlerle suçlama yapıldığına" inananlar haksız mıdır?

Bilirkişi raporları..

Adeta "öyle cezalar verilsin ki bundan sonra kimse aklına getirmesin" amacıyla, "gelecekte milyonda bir ihtimal için bile önlem" gibi yürütülen bu davalarda bilirkişi raporları göz önüne alınmadı, sahte olduğu Microsoft firması tarafından kanıtlanan CD'ler "geçerli delil" sayıldı, polisin "sehven oldu" diyerek ilave ettiği sahte iddialarla ilgili ne oldu bilinmiyor. Hapse atılmış yüzlerce kişi neden orada olduğunu da bilmiyor. Yargının özellikle referandumdan sonra yapılan değişikliklerle durumu bellidir ama zaten tablo böyleyken on tane daha Yargıtay kararı çıksa bunların "bağımsız bir yargı" tarafından verildiğine de, adaleti yansıttığına da inanmak imkansızdır.

Adaletin bu ülkede mumla arandığı günlerde yaşamak ve hayatını haksız yere hapiste tüketen insanları görmek vicdanı olan herkese acı veriyor!

Ruhat Mengi - Gazetevatan 

 

Kaynak: GAZETEVATAN http://haber.gazetevatan.com/yargi-suc-kanitlarini-aciklamak-zorunda-degil-mi/575369/4/Yazarlar/4


Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,279 µs